10 кулінарних звичок, які шкодять вашому здоров’ю

23

Кулінарні традиції передаються з покоління в покоління, і, повторюючи за нашими мамами і бабусями звичні маніпуляції, ми навіть не замислюємося, що часом робимо велику помилку. Адже деякі наші кулінарні звички, абсолютно нешкідливі на вигляд, здатні не тільки зіпсувати смак їжі, але і завдати серйозного удару по здоров’ю. За статистикою, близько 12% харчових розладів виникає не в громадському харчуванні, а в стінах будинку.

Як же готувати смачно, корисно і не нашкодити собі? у сьогоднішньому огляді розповідаємо про найпоширеніші кулінарні помилки і про те, як їх уникнути.

Пробувати сирі страви

Медики стверджують, що категорично не можна пробувати їжу, яка ще не готова. У подібній їжі можуть міститися бактерії, і, не дочекавшись, поки термообробка їх знищить, ви ризикуєте заразитися різними інфекціями. Особливо це правило відноситься до любителів сирого тіста: ризик підхопити сальмонелу з яєць або кишкову паличку з борошна досить великий.

Занадто довго готувати овочі

Звичайно, немає нічого небезпечного в тому, щоб варити або тушкувати овочі до м’якості. Однак при цьому вони втрачають не тільки яскравий апетитний колір, але і значну частину вітамінів. Максимальну користь морква, брокколі, квасоля та інші дари природи принесуть, якщо залишаться пружними і трохи хрусткими. 

Мити м’ясо

Як не дивно це звучить, мити сире м’ясо, рибу або птицю категорично не рекомендується. Небезпека в тому, що при митті під краном бризки води, а разом з ними і небезпечні бактерії можуть розлітатися по кухні і залишатися на кухонних поверхнях. Згодом ці місця при зіткненні з посудом і їжею можуть стати джерелами зараження. Тому краще акуратно промокнути м’ясо паперовими рушниками, а якщо ви все-таки гребуєте готувати немитий продукт або на ньому є явні сліди забруднень, то акуратно промийте м’ясо в тазику, не допускаючи бризок.

Різати немиті овочі і фрукти

Навіть якщо ви не збираєтеся їсти фрукти або овочі з шкіркою-наприклад, кавуни, дині, банани, — все одно перед нарізкою їх слід ретельно помити, бажано потерши щіткою. В іншому випадку мікроби і бактерії з ножа легко можуть потрапити в м’якоть і спровокувати отруєння та інші проблеми з травленням.

Розморожувати м’ясо при кімнатній температурі

При температурі від 4 до 60°c бактерії розмножуються вкрай швидко. Тому м’ясо, рибу, птицю і субпродукти слід розморожувати виключно в холодильнику. Можливо, це довше, зате безпечніше. З тієї ж причини маринувати м’ясо потрібно теж не на столі, а в прохолодному місці. Ну і нарешті, не слід чекати, поки готові страви охолонуть, — краще відправляти їх в холодильник ще гарячими.

Використовувати одну обробну дошку

Якщо просканувати кухню, найбруднішими предметами на ній виявляться відро для сміття і…. Обробна дошка. Справа в тому, що, навіть незважаючи на ретельне миття, в мікроскопічних тріщинах дошки можуть накопичуватися частинки їжі і різні бактерії, які не «вигнати» звичайною водою і миючими засобами. І якщо різати на дошці сиру рибу або м’ясо, а потім на ній же фрукти, хліб або ковбасу та іншу їжу, яка не піддається подальшій термічній обробці, то виникає небезпека перехресного зараження продуктів.

Експерти заявляють, що в ідеалі дощок повинно бути мінімум дві: одна для м’яса і риби, а друга — для всього іншого. Ще краще, якщо їх буде багато, для кожного виду продуктів своя: це більш гігієнічно, до того ж запахи різної їжі не будуть змішуватися між собою.

Пробувати їжу, перевіряючи термін придатності

Зробити ковток молока, яке стоїть в холодильнику набагато довше покладеного, або спробувати шматочок заповітної ковбаси, пустити в салат гіркий помідор — багатьом такі дії здаються нешкідливими, однак при цьому є всі шанси отримати серйозне отруєння. Особливо небезпечно «грати в російську рулетку» з овочами, фруктами, хлібом, молочними продуктами, м’ясом і рибою. Якщо у вас є найменші підозри, що їжа віджила своє, краще відразу відправити її у відро для сміття, а не ризикувати власним здоров’ям. 

Сильно нагрівати масло на сковороді

Багато господинь чекають, поки сковорода з маслом розжариться до межі, і лише потім починають смажити. Ось тільки такий підхід небезпечний для здоров’я. Регулярне вживання такої їжі може збільшувати ризик онкології, так як надмірна термічна обробка руйнує антиоксиданти і провокує утворення канцерогенів. З цієї ж причини не можна готувати щось на вже використаному маслі (як часто роблять в ресторанах фастфуду).

Смаження в маслі взагалі не можна назвати корисним кулінарним методом, тому в ідеалі краще замінити її більш здоровими: запіканням, приготуванням на пару або гасінням, а також смаженням на сухій сковороді. 

Зберігати їжу в алюмінієвому посуді

Більшість міфів про шкоду готування в алюмінієвих каструлях давно зруйновано. Однак вчені згодні, що довго зберігати їжу в посуді з алюмінію точно не слід. Особливо це стосується продуктів з кислим або лужним ph. Побоювання пов’язані з тим, що їжа може вступити в хімічну реакцію з алюмінієм і накопичувати шкідливі солі цього металу. Крім того, при зберіганні в алюмінієвій тарі змінюється смак страв.

Не мити руки

Всіх нас з дитинства вчили, що перед їжею потрібно обов’язково вимити руки. А ось про те, що в процесі приготування їжі і після нього руки теж слід мити, мало хто знає. Тим часом робити це необхідно. Наприклад, ви можете обробити сире м’ясо, а потім взятися різати хліб і таким чином перенести хвороботворні бактерії з одного продукту на інший, а також на кухонні рушники, стільницю або посуд. Щоб цього не сталося, під час готування періодично мийте руки з милом.