10 дуже цікавих фактів про суші і ролах

23

Що першим ділом спадає на думку, коли ми говоримо про японську кухню? звичайно ж, суші і роли. японці дійсно обожнюють суші, але для них це не просто блюдо, а витвір мистецтва. Досвідчені су-шефи роками працюють над тим, щоб приготувати суші, в яких було б ідеально все: колір, текстура, оформлення і, звичайно, смак.

Ми розповімо вам кілька цікавих фактів про історію суші і ролів, поділимося тонкощами приготування і познайомимо з декількома правилами етикету. З цією стравою в японії пов’язано чимало заборон. Так що, якщо не хочете здатися невігласом, уважно вивчіть ці нескладні правила.

Ми називаємо суші неправильно

З точки зору японської фонології і правил російсько-японської транскрипції набагато правильніше говорити «сусі». Слово» суші » японці не вітають, хоча прижилося в росії саме воно. А все тому, що саме блюдо прийшло до нас не з японії, а з заходу. Росіяни перейняли любов до цього японського частування у європейців, а разом з нею і «ш» в назві.

Спочатку суші використовували для консервації

Здається трохи дивним, погодьтеся? однак так воно і є: варений рис застосовували в південній азії для приготування і консервації морепродуктів. Розрізану на невеликі шматочки рибу посипали сіллю, змішували з рисом і поміщали під прес з каменів. Через кілька тижнів прес замінювали кришкою, і риба лежала ще кілька місяців. Зате потім її можна було сміливо їсти протягом року.

До речі, китайський ієрогліф, що позначає суші, означає «маринована риба». Через таїланд і китай спосіб консервації дійшов до японії: саме тут в xix столітті один з кухарів вирішив відмовитися від маринування риби і подавати її сирої.

Щоб стати шеф-кухарем суші, потрібні 10 років практики

В японії впевнені, що для відмінного закочування суші вам потрібно мінімум 10 років практики. Су-шеф починає працювати тільки після обов’язкового дворічного навчання, під час якого пізнає всі тонкощі мистецтва суші. А потім потрібно ще 8 років, щоб досягти вершини майстерності і домогтися поваги.

До речі, японських майстрів суші вчать розпізнавати свіжість морепродуктів за кольором, консистенцією і запахом, тому що раніше вони часто купували необхідні продукти на ринку самостійно. Порушення травлення або, що ще страшніше, отруєння клієнта вважалося жахливою ганьбою для су-шефа.

Ножі для суші заточують кожен день

Є думка, що ножі, використовувані шеф-кухарями для суші, — це прямі нащадки самурайських мечів. І з тією ж ретельністю, з якою самурай повинен стежити за гостротою меча, су-шеф повинен стежити за гостротою свого ножа для суші. За правилами леза повинні загострюватися щодня.

Суші потрібно їсти відразу

Багато хто вважає, що суші і роли взагалі не можна зберігати. Якщо суші приготовлені з сирої риби, потрібно з’їсти їх протягом години. У холодильнику їх можна зберігати максимум 3-4 години, обов’язково накривши харчовою плівкою, інакше вони заветрятся і висохнуть.

Частування, в складі якого немає свіжої риби, пролежить максимум добу. Заморожувати готові суші категорично заборонено.

Суші не потрібно їсти за допомогою паличок

Якщо ви все ще вважаєте, що їсти суші потрібно за допомогою з паличок для їжі, ви помиляєтеся. Традиційний і правильний спосіб їсти суші-брати їх руками. Палички зазвичай використовують, щоб їсти сашимі-сирі скибочки риби.

Не можна витрачати соєвий соус даремно

З соєвим соусом в японії пов’язано багато правил етикету. Ось лише деякі з них.

Залишати після трапези каламутну калюжу з соєвого соусу з плаваючим в ній рисом — поганий тон. Щоб насолодитися суші за правилами, потрібно налити мінімальну кількість соєвого соусу в чашку і поповнювати в міру необхідності.

Тримати роли в соусі до тих пір, поки вони не розваляться, теж не за правилами. І взагалі зайвим вживанням соєвого соусу ви натякаєте на те, що риба стара. Краще не ображати су-шефа. Ви ж пам’ятаєте, що він точить ножі кожен день?

Роли з начинкою у вигляді ікри або вже покриті солодким або гострим соусом (наприклад, багато різновидів ролів з вугром) взагалі не слід опускати в соєвий соус. Передбачається, що в них вже достатньо приправ.

Не можна їсти імбир разом з ролами

Відправляти шматочок маринованого імбиру в рот одночасно з ролами або суші — не за етикетом. Його сильний смак і аромат не дозволить вам повною мірою насолодитися частуванням. Імбир призначений для «очищення» смаку між двома шматочками суші. 

Нам, швидше за все, подають несправжній васабі

Васабі — приправа, що виготовляється з кореневища однойменного рослини. Однак коштує вона дуже дорого: за 1 кг просять понад 200 євро. Через високу ціну в ресторанах за межами японії подають замінник васабі, який роблять на основі хрону, спецій і харчових барвників.

Навіщо взагалі з суші подають васабі? корінь має потужну антимікробну дію і допомагає знищити потенційних паразитів в сирих морепродуктах.

До речі, змішувати васабі з соєвим соусом заборонено. Правильніше розподілити гостру приправу за допомогою палички на кожному шматочку. Але якщо на паличці після цього залишився васабі-облизувати її не можна.

Раніше норі зіскрібали з човнів

Звучить страшно, але так воно і було. Норі-водорості, що використовуються для обгортання ролів, — колись вискрібали з дерев’яних ніжок пірсу і навіть з нижньої сторони човнів. Потім їх пресували в листи і сушили на сонці. Сьогодні норі спеціально вирощують і обробляють.