10 продуктів, які можна купувати про запас.

296

В умовах, коли за покупками потрібно ходити якомога рідше, пропонуємо згадати про продукти-довгожителі. Завдяки особливим властивостям вони не втрачають своїх якостей протягом декількох місяців і навіть років.

Мед

його вважають єдиним продуктом на землі, що не має терміну придатності. Так, багато хто з його видів з часом кристалізуються, але при цьому початкової поживної цінності вони не втрачають. Мед має дуже низьку вологість і високу кислотність — в такій негостинній середовищі не здатні вижити ніякі бактерії і мікроорганізми, тому продукт і не псується.

Цукор

Кращі умови для зберігання продукту-сухі і прохолодні. Волога може перетворити цукор в тверду брилу, але навіть після цього він буде абсолютно безпечний і придатний в їжу. 

Сіль

Сіль може зберігатися невизначено довго і не втратити смакових якостей. Умови зберігання у солі такі ж, як і у цукру. Головне, тримати ємність з сіллю герметично закритою, щоб її кристали не вбирали вологу і сторонні запахи. А ось йодована сіль через рік втратить свою користь-йод випарується, а разом з ним — всі цінні властивості. 

Оцет

Більшість вважає, що термін зберігання оцту не більше двох років, потім він стає менш прозорим, змінює колір і стає шкідливим. Насправді термін зберігання оцту майже нескінченний. Навіть злегка помінявши колір, він не стає шкідливим і не втрачає своїх властивостей. Ні осад, ні втрата прозорості не є показником зіпсованості цього продукту. Важливо зберігати оцет в сухому темному місці в скляній пляшці-і тоді він буде служити вам стільки часу, наскільки вистачить його обсягу. 

Сухе молоко

Всі види молока, як і більшість його похідних продуктів, відрізняються дуже маленьким терміном зберігання. Але сухе молоко-виняток. Невідкрита банка цього продукту може зберігатися на полиці звичайної шафи довгі роки, не втрачаючи поживної цінності.

Макарони

Сухі макаронні вироби можуть роками стояти в кухонному шафці, особливо якщо вони ще не роздруковані. Втім, і відкритій пачці нічого не загрожує, але для надійності перекладіть макарони в чисту суху банку з щільно закривається кришкою.

Алкоголь

Тут існує проста закономірність-чим міцніше алкогольний напій, тим більше він зберігається. Горілка, віскі, ром, текіла, коньяк — запас цих напоїв не тільки скрасить ваше життя в разі непередбаченої ситуації, але і стане справжнім раритетом через 30-40 років.

Бобові

Квасоля, горох, сочевиця та інші бобові з часом можуть скукожіться і стати не такими привабливими зовні, але їх харчова цінність і смакові якості залишаться незмінними. Єдиний мінус в тому, що готувати їх, можливо, доведеться трохи довше.

Консерви

Якщо ви запасаєтеся домашньою консервацією, то не варто зберігати її більше року. Ви додаєте в неї тільки природні консерванти, і не потрібно сподіватися на те, що і через п’ять років ваші огірки і тушонка з кролика будуть все такими ж смачними і корисними.

А ось у магазинних консервів термін придатності більш тривалий. Наприклад, тушкована яловичина буде зберігатися 2-3 роки без будь-яких змін. До речі, термін придатності, який вказаний на жерстяній банці консервів, не означає, що після його закінчення продукт виявиться зіпсованим, а лише показує терміни, коли сама банку імовірно може бути схильна до корозії.

Навіть мінімальна втрата герметичності загрожує попаданням патогенних організмів всередину банки з продуктом. Овочеві консерви також в середньому зберігаються до трьох років. Темне сухе місце, температура 4-10 градусів-ідеальні умови для зберігання консервованої продукції вдома.

Білий рис

Шліфований білий рис-справжній продукт-довгожитель, який може не псуватися до 30 років і більше. За такий тривалий час рис не втратить ні смак, ні колір, ні поживну цінність. Однак при його зберіганні не можна допускати різких стрибків температури. Коричневий рис через підвищену вологість в оболонці має термін придатності всього півроку.