10 простих рецептів, які можна приготувати зі звичайної картоплі

17

Картопля-один з найбільш універсальних і доступних інгредієнтів на нашому столі. Він прекрасно вбирає будь-який смак і аромат, гарнір з нього однаково добре підходить до м’яса, птиці та риби. Картопля робить супи і рагу ситніше, а повне деко ароматних картопляних часточок, запечених з часником і травами, відразу створює в будинку настрій свята.

Цей крохмалистий овоч не можна назвати дієтичним, але його калорійність у вареному вигляді (76 калорій на 100 грамів) менше, ніж у рису і гречаної каші. Тому навіть тим, хто стежить за фігурою, відмовлятися від картоплі не варто — просто потрібно контролювати розмір порції. А якщо звичні страви з картоплі вже набридли, то з неї можна спорудити безліч незвичайних ситних і дуже смачних страв, які відкриють вам «другий хліб» з нового боку.

Латкес

Ці чарівні картопляні оладки з цибулею родом з єврейської кухні, де традиційно подаються до одного з найбільших релігійних свят — хануке. Однак в наші дні латкес їдять і без особливого приводу, і це не дивно. Готуються вони моментально, а з’їдаються — ще швидше. Їх можна приготувати навіть тоді, коли в холодильнику кулею покоти, адже картопля, цибуля і самотнє яйце зазвичай знайдуться на будь-якій кухні. Подані зі сметаною або невеликою кількістю тертого сиру, латкес стануть швидким і бюджетним сніданком. Особливо небайдужі до них чоловіки. А якщо захочеться відчути себе гурманом, то деякі шеф-кухарі рекомендують їсти латкес з легким білим вином і соусом із запечених яблук.

Інгредієнти:

  • картопля 600 г
  • цибулина 1 шт.
  • борошно 4 ст. Л.
  • яйця c0 2 шт.
  • рослинна олія для смаження
  • свіжі трави (шавлія, розмарин, чебрець) ½ пучка

Приготування:

  1. добре вимийте картоплю, краще щіткою. Потім натріть її на крупній тертці прямо разом з шкіркою. Очистіть і дрібно поріжте цибулю.
  2. викладіть терту картоплю на чисте кухонний рушник і добре відіжміть рідину, потім перекладіть у велику миску і поки відставте.
  3. додайте яйця і борошно, посоліть і поперчіть, потім добре перемішайте до однорідності.
  4. поставте велику сковороду на середній вогонь і налийте в неї масло так, щоб воно тонким шаром покрило днище. Зачекайте, поки масло розігріється і стане більш текучим.
  5. беріть картопляну масу невеликими порціями і трохи обминайте її в руках, щоб надати латкес форму плоских оладок, потім обережно викладайте на сковороду. Велика кількість латкес найкраще смажити в кілька прийомів.
  6. смажте приблизно півтори-дві хвилини на кожній стороні, або поки латкес не стануть золотистими і хрусткими, потім викладіть на паперовий рушник, щоб видалити надлишки масла.
  7. у ще не остигле масло (залишивши його на вогні) викладіть трави і добре перемішайте. Обсмажте їх кілька секунд до хрусткого стану, потім посипте ними латкес.

Алу гобі

Індійські спеції здатні зробити з звичайнісінької картоплі справжню екзотичну кулінарну казку. А якщо додати до неї трохи цвітної капусти, то блюдо вийде не тільки смачним, але і корисним, і ще більш дієтичним, ніж рагу тільки з картоплі. У цьому гарячому індійському рагу кольорова капуста повністю «ховається» в ароматах тушкованої в екзотичних приправах картоплі, тому навіть ті, хто цей овоч не любить, його тут не відчують. Алу гобі подається і як пісне основне блюдо, і як незвичайний гарнір в індійському стилі. Особливо добре це пряне рагу поєднується з запеченою рибою або паровими курячими котлетками.

Інгредієнти:

  • рослинна олія 100 мл
  • цибулина (велика) 1 шт.
  • кінза 1 пучок
  • перець чилі (маленький, за бажанням) 1 шт.
  • цвітна капуста 1 велика головка
  • картопля (дуже велика) 3 шт.
  • томати у власному соку 470 г
  • імбир 40 г
  • часник 3 зубчики
  • зіра 1 ч. Л.
  • куркума 2 ч. Л.
  • сіль 1 ч. Л
  • суміш «гарам масала» 2 ч. Л.

Приготування:

  1. очистіть і дрібно поріжте цибулину. Відокремте зелень кінзи від жорстких стебел і крупно поріжте і те, і інше. Дуже дрібно поріжте перчик чилі. У цвітної капусти видаліть листя і поріжте великими кубиками. Картоплю поріжте товстими часточками. Якщо томати у власному соку цільні, розріжте їх на кубики. Дрібно наріжте імбир. Часник крупно порубати.
  2. розігрійте рослинне масло у великій каструлі. Викладіть в масло нарізану цибулину і одну чайну ложку зіри, перемішайте і обсмажуйте, поки цибуля не стане золотистим, м’яким і прозорим. Додайте порізані стебла кінзи, 2 ч.л. Куркуми і 1 ч. Л. Солі. Додайте чилі за смаком, потім вмішайте томати. Посмажте їх хвилину, потім вмішайте імбир і часник, добре розмішайте і смажте ще дві хвилини. Покладіть картоплю і цвітну капусту в соус, при необхідності додайте кілька столових ложок води (щоб суміш не прилипала до стінок).
  3. переконайтеся, що картопля і цвітна капуста повністю покриті соусом, потім накрийте кришкою, зменшіть вогонь до малого і готуйте 20 хвилин (або до готовності картоплі). Додайте «гарам масала» і добре розмішайте.
  4. посипте нарізаними листям кінзи, вимкніть вогонь, накрийте і залиште блюдо постояти і просочитися запахами спецій так довго, як це тільки можливо. Подавайте гарячим або теплим.

Картопляний салат з кукурудзою, беконом і шпинатом

Цей ситний салат може використовуватися і як гарнір, і як основне блюдо: в будь-якому випадку, він зникне дуже швидко. На відміну від безлічі традиційних картопляних салатів він заправлений не майонезом, а легкої заправкою з винного оцту і оливкової олії. Кукурудза і шпинат надають йому свіжість, а бекон, часник і свіжа петрушка роблять його смак дуже незабутнім. Такий салат може зберігатися в холодильнику до чотирьох днів, а в теплу пору року його можна сміливо брати на пікнік: на відміну від «майонезних» салатів він не зіпсується за кілька годин. Любителі пивних вечірок будуть від нього в захваті, але і для затишного сімейного вечері він теж відмінно підійде.

Інгредієнти:

  • бебі-картопля або молода картопля 900 г
  • сіль для варіння 2 ч. Л.
  • бекон 450 г
  • червона цибулина (маленька або середня) 1 шт.
  • часник 2 зубчики
  • оливкова олія 3 ст. Л.
  • червоний винний оцет 3 ст. Л.
  • діжонська гірчиця 3 ст. Л.
  • цукор-пісок 1 ч. Л.
  • сіль ¼ ч. Л.
  • перець ¼ ч. Л.
  • кукурудзяні зерна (заморожені або свіжі) 130 г
  • свіжий шпинат 300 г
  • свіжа петрушка 15 г

Приготування:

  1. поріжте червону цибулину дрібними кубиками. Очистіть часник і пропустіть через прес або просто дуже дрібно наріжте. Дрібно поріжте петрушку.
  2. покладіть картоплю у велику каструлю, залийте водою, додайте 2 ч.л. Солі, доведіть до кипіння на великому вогні, потім зменшіть вогонь і варіть на слабкому вогні близько 15 хвилин. Виловіть і остудіть картоплю в холодній воді, щоб він не розварився. На час відставте.
  3. поки картопля вариться, займемося беконом. Помістіть бекон у велику сковороду і смажте на середньому вогні, поки він не стане хрустким, періодично перевертаючи, близько десяти хвилин. Викладіть бекон на паперовий рушник і дайте йому охолонути. Потім розламайте його на дрібні шматочки і також відставте в сторону. Жир, що залишився від смаження бекону, не виливайте.
  4. у тій же сковороді, в жирі, що залишився від бекону, підсмажте цибулю близько 5-7 хвилин до м’якості, постійно помішуючи. На останній хвилині приготування цибулі додайте часник, добре розмішайте і смажте ще одну хвилину до появи характерного часникового запаху. Зніміть з вогню і відставте.
  5. у дуже великій мисці змішайте оливкову олію, червоний оцет, гірчицю, цукор, сіль, перець. Поріжте картоплю на половинки або четвертинки, в залежності від розміру, і додайте в миску. Покладіть наламаний шматочками бекон, червону цибулину і часник. Найкраще накладати цю суміш за допомогою шумівки, щоб уникнути надлишку жиру.
  6. додайте кукурудзу, шпинат, петрушку і добре перемішайте всі інгредієнти. Спробуйте салат на сіль і перець і при необхідності додайте їх. Подавайте негайно або накрийте і остудіть в холодильнику.

Чаудер з креветками

Складно уявити собі американську домашню кухню без тарілки гарячого чаудера. Однак цей «чужинець» заслуговує на увагу і на нашому континенті. Колись такий суп варили рибалки з картоплі і черепашок, яких на узбережжі було в достатку. Зараз вишукану версію чаудера з крабом подають в шикарних ресторанах, а найпростіший суп і зовсім готується без морепродуктів.

Ми пропонуємо вам компроміс-чаудер з креветками, в міру витончений, але як і раніше простий в приготуванні і доступний для бюджету. Чаудер легко готувати, і він майже завждиВиходить добре, а ті, хто любить супи, в яких «стоїть ложка», вже точно оцінять його по достоїнству.

Інгредієнти:

  • бекон 170 г
  • селера (зелена частина) 115 г
  • цибуля 75 г
  • часник 1 зубчик
  • курячий бульйон 700 мл
  • картопля 670 г
  • креветки (середній розмір) 450 г
  • петрушка 1 ч. Л.
  • червоний мелений перець ¼ ч. Л.
  • молоко 240 мл
  • вершки 35% 120 мл
  • сіль за смаком
  • перець за смаком

Приготування:

  1. поріжте бекон маленькими шматочками, картопля, селера і цибулю — кубиками, дрібно порубати часник. Креветки зваріть до готовності. Ви можете взяти очищені креветки або очистити їх самі. Розріжте кожну креветку на три частини. Крупно поріжте петрушку.
  2. у великій суповій каструлі обсмажте бекон на середньому вогні протягом десяти хвилин, періодично помішуючи. Потім додайте селеру, цибулю і часник і готуйте, поки цибуля не стане прозорим, а бекон — хрустким. Додайте курячий бульйон і картоплю і варіть десять хвилин на середньо-сильному вогні. Перемішавши.
  3. зменшіть вогонь до середнього і додайте креветки, петрушку і червоний перець. Потім влийте молоко і додайте вершки. Варіть ще десять хвилин. Посоліть і поперчіть. Подавайте з солоними крекерами (можна креветочними).

Запечені картопляні котлетки з двома сортами сиру

Ця закуска дуже легко готується, а результат перевершує всі очікування. Відмінний спосіб утилізувати залишки картопляного пюре, перетворивши його в зігріваюче, ситне і апетитне блюдо. Ці ароматні котлетки можна їсти і як гарячу закуску, і як вишуканий гарнір до м’яса або птиці.

До речі, сорти сиру в рецепті можна варіювати: пармезан можна замінити на грана падано або інший твердий сир з яскравим смаком, а чеддер — на фету або блакитний сир. Що б ви не вибрали, результат незмінно буде вдалим, адже з стравою впорається навіть початківець кулінар. Головне — щоб в будинку знайшлася форма для мафінів або маленькі формочки для випічки.

Інгредієнти:

  • картопляне пюре 500 г
  • яйце (c0) 3 шт.
  • чеддер (тертий) 100 г
  • пармезан (тертий) 100 г
  • бекон 60 г
  • цибуля зелена 10 г
  • перець чорний за смаком

Приготування:

  1. розбийте яйця і злегка збийте виделкою. Обсмажте бекон в невеликій кількості масла до хрусткого стану (2-3 хвилини), потім розкришите його на дрібні частини. Крупно порубати цибулю.
  2. змішайте картопляне пюре, яйця, чеддер, розкришений бекон і цибулю. Поперчіть за смаком.
  3. змастіть формочки для мафінів тонким шаром масла за допомогою кисті і викладіть по ложці з гіркою суміші в кожну з них. Щедро посипте пармезаном кожну котлетку.
  4. запікайте 30-35 хвилин при температурі 200 градусів або до золотисто-коричневого кольору. Коли котлетки будуть готові, дайте їм охолонути близько п’яти хвилин, потім подавайте теплими зі сметаною або як гарнір.

Картопляний торт зі шпинатом і рікоттою

Хто сказав, що торти обов’язково повинні бути солодкими? дуже апетитно і ефектно виглядають овочеві торти, а готувати їх часом набагато простіше, ніж «кондитерські» аналоги. Яскравий овочевий тортик-незвичайне блюдо, яке може стати цвяхом будь-якого свята. Особливо він здатний вразити дітей: навіть ті, хто не любить овочі, не встоять перед спокусою спробувати хоча б шматочок.

Цей торт має дуже ніжний і обволікаючий смак. Найкраще подавати його ледве теплим, злегка підігрів перед подачею в духовці, якщо до цього він встиг підгостити. Приправи в рецепті можна варіювати: наприклад, посипати готовий торт прованськими травами або додати до картоплі трохи обсмаженої цибулі і кмину.

Інгредієнти:

  • картопля 600 г
  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • свіжий шпинат 350 г
  • яйце 2 шт.
  • рікотта 250 г
  • петрушка ½ пучка
  • шніт-цибуля 1 пучок
  • фета 100 г
  • лимон 1 шт
  • сіль по смаку
  • перець за смаком

Приготування:

  1. відокремте листя петрушки від стебел і крупно порубати. Тонко наріжте шніт-цибулю. Натріть на тертці цедру лимона (м’якоть не знадобиться). Розкришіть фету пальцями.
  2. очистіть картоплю. Одну картоплину поріжте довгою соломкою товщиною 3-4 мм, інші наріжте кружечками.
  3. розігрійте оливкову олію у великій сковороді. Обсмажте картопляні кружечки і соломку з обох сторін до коричневого кольору і викладіть на паперовий рушник, щоб позбавити від надлишків масла.
  4. розігрійте духовку до 180 градусів. Змастіть маслом роз’ємну форму для випічки.
  5. покладіть шпинат в ту ж саму сковороду і обсмажуйте близько чотирьох хвилин, поки він не зів’яне. Вийміть його з сковороди, дайте трохи охолонути, відіжміть зайву рідину і крупно порубати.
  6. змішайте яйця з рикоттою, петрушкою, шніт-цибулею, лимонною цедрою і фетою. Додайте шпинат, посоліть і поперчіть.
  7. викладіть дно форми для випічки картопляними кружечками, укладаючи їх трохи внахлест, поки воно не буде покрито повністю. Картопляну соломку укладіть уздовж країв форми. Рівномірно розмістіть начинку зі шпинату і рікотти і запікайте в духовці 40-45 хвилин при температурі 180 градусів. При подачі прикрасьте гілочками свіжої зелені і кружечком лимона.

Картопляно-цибульний суп з горошком і копченостями

Цей апетитний німецький суп так і віддає бюргерським затишком. Він дуже зігріваючий і ситний і в той же час не дуже важкий. Зелений горошок і запашні трави надають йому освіжаючу весняну нотку. Приготувати картопляно-цибульний суп можна на будь-якому бульйоні — який вам подобається, — мабуть, крім рибного. «м’ясна» версія стане ще ситніше, а пісна овочева вийде більш ніжною. Біле вино для цього супу краще взяти максимально легке, без виразної кислинки або солодощі. Добре підійде рислінг або піно гриджо.

Інгредієнти:

  • цибулина 4 шт.
  • картопля 6 шт.
  • зелений горошок 300 г
  • грудинка або корейка 250 г
  • сіль щіпка
  • перець щіпка
  • бульйон 750 мл
  • біле вино 250 мл

Приготування:

  1. поставте бульйон на середній вогонь і, поки він розігрівається, очистіть цибулину і картоплю. Поріжте цибулю кільцями, а картопля — дрібними кубиками.
  2. обсмажте грудинку в каструлі з невеликою кількістю масла, потім додайте цибульні кільця і підрум’яньте їх до золотистого. 
  3. доведіть бульйон до кипіння і всипте туди піджарку. Влийте вино, перемішайте і знову доведіть до кипіння. Всипте в суп картоплю і варіть десять хвилин (або до м’якості). 
  4. приблизно за три хвилини до кінця готування додайте горох, посоліть і поперчіть суп. При бажанні прикрасьте готовий суп в тарілці сухариками і гілочками свіжої зелені.

Салат з картоплі на грилі з блакитним сиром

Зовсім необов’язково готувати салати виключно з дорогих і рідкісних інгредієнтів, для того щоб отримати вишуканий делікатес. Цей салат може стати справжнім кулінарним відкриттям: всього один невеликий шматочок блакитного сиру і димний аромат гриля перетворюють звичайну варену картоплю в запаморочливий гарнір.

Обсмажена на грилі картопля відмінно поєднується з яскравим смаком блакитного сиру, і салат в прямому сенсі тане в роті. Для грилювання картоплі ви можете використовувати як гриль-сковорідку, так і решітку в духовці. Головне-не перетримати картоплю на вогні, інакше вона буде сухуватою. Цей салат буде хорошим гарніром для запеченої курки або індички.

Інгредієнти:

  • червоний картопля 1,4 кг
  • хересний або винний оцет 60 мл
  • лук-шалот (маленький) 1 шт.
  • діжонська гірчиця 2 ч. Л.
  • блакитний сир 60 г
  • оливкова олія 80 мл
  • оливкова олія холодного віджиму 3 ст. Л.
  • крес-салат або салат айсберг 500 г
  • зелена цибуля з білою частиною 2 шт.
  • сіль за смаком
  • чорний перець (краще мелений) за смаком

Приготування:

  1. добре вимийте картоплю, потерши його щіткою. Потім помістіть цілі картоплини в дуже велику каструлю (найкраще 5-7 літрів) і залийте достатньою кількістю холодної води, щоб покрити його. Додайте дві столові ложки солі і на великому вогні доведіть до кипіння. Коли картопля закипить, зменшіть вогонь до середнього і варіть від 10 до 20 хвилин, щоб картопля приготувався, але не був занадто м’яким. Перевірте його готовність виделкою або зубочисткою: якщо вона зустрічає невеликий опір, але вже проходить крізь, негайно вийміть картоплю, він не повинен перетравитися. Відставте і дайте охолонути при кімнатній температурі. Зварена картопля може зберігатися до чотирьох годин при кімнатній температурі.
  2. розкришіть блакитний сир на дрібні шматочки. Дрібно наріжте цибулю-шалот і у великій мисці змішайте з оцтом, гірчицею, розкришеним блакитним сиром і маслом холодного віджиму. Накрийте і відставте вСторона. Заправка також може очікувати чотири години при кімнатній температурі. Дрібно поріжте зелену цибулю, включаючи білу частину.
  3. поріжте картоплю скибочками товщиною 5-6 мм. Змастіть його за допомогою кисті маслом, що залишилося, після чого посипте ½ ч.л. Солі і ¼ ч. Л. Чорного перцю. Добре розігрійте гриль або гриль-сковорідку. Якщо є можливість підсмажити картоплю на мангалі — не втрачайте її. Підсмажуйте картопляні скибочки на гарячому грилі, перевернувши один раз, до золотисто-коричневих смуг на обох сторонах.
  4. викладіть листя салату на велику тарілку, а зверху — теплі картопляні скибочки. Посипте їх нарізаною зеленою цибулею і рівномірно полийте заправкою. Подавайте негайно.

«полегшена» картопляна запіканка для тих, що худнуть

Картопля з сиром — зазвичай досить «важке» поєднання, і про гарячу картопляної запіканці з тане сирною верхівкою тим, хто на дієті, залишається тільки мріяти. Але завдяки кільком кулінарним хитрощам навіть цей калорійний рецепт можна кілька «полегшити», позбувшись від великої кількості вершків і сиру і при цьому анітрохи не погіршивши смакові якості готового блюда. Побалувати себе такою запіканкою цілком можна раз в пару тижнів, не боячись негативних наслідків для талії. Ніжний пузириться сир, м’яка картопля, ароматна зелена цибуля — що ще потрібно для повного гастрономічного щастя?

Інгредієнти:

  • картопля 1,6 кг
  • зелена цибуля (з білою частиною) 115 г
  • вершкове масло (розтоплене) 1 ст. Л.
  • легкий вершковий або сирний сир 55 г
  • нежирний грецький йогурт 430 г
  • молоко нежирне 120 мл
  • сіль 1½ ч. Л.
  • чорний перець ½ ч. Л.
  • моцарелла (терта) 80 г
  • чеддер (тертий) 80 г

Приготування:

  1. вимийте і очистіть картоплю від шкірки. Дрібно поріжте зелену цибулю, включаючи білу частину. Розтопіть вершкове масло (повинна вийти столова ложка). Вершковий сир розімніть виделкою, щоб зробити його консистенцію більш м’якою.
  2. поріжте картоплю половинками і зваріть в підсоленій воді майже до готовності (8-10 хвилин): він повинен протикатися виделкою, але з сильним опором. Вийміть картоплю і остудіть до теплого стану, потім натріть на крупній тертці.
  3. у великій мисці змішайте розтоплене масло, сирний сир, йогурт, молоко, сіль і перець. Додайте терту картоплю, зелену цибулю і по 50 г моцарели і чеддера (решту сиру поки відкладіть). Добре перемішайте.
  4. змастіть велику форму для випічки маслом і викладіть в неї суміш. Посипте зверху залишками тертих моцарели і чеддера. Запікайте при температурі 190 градусів близько півгодини або поки сир не розтане і не почне пузиритися.

Солодкий картопляний пиріг з грушами і білим шоколадом

Так-так, без солодощів в нашій добірці не обійшлося. Завдяки його нейтральному смаку картопля можна використовувати і для солодкої випічки. Поєднання картоплі з грушами і білим шоколадом — дуже незвичайне і витончене. Воно змушує звичний і давно знайомий інгредієнт заграти зовсім іншими фарбами.

Заради експерименту дайте спробувати цей пиріг непосвяченому, і він навряд чи вгадає, що увійшло до його складу. Солодкий картопляний пиріг відмінно поєднується з кавою (особливо міцним) і ароматним квітковим чаєм. Також добре підійде десертне біле вино — так свою випічку іноді їдять італійці.

Інгредієнти:

  • картопля 130 г
  • сіль щіпка
  • масло 150 г
  • цукор 140 г
  • яйце 3 шт.
  • борошно 150 г
  • подрібнені лісові горіхи 120 г
  • пекарський порошок 2 ч. Л.
  • лимонний сік 2 ст. Л.
  • білий шоколад 100 г
  • груша 2 шт.

Приготування:

  1. залиште масло при кімнатній температурі, щоб воно підтануло і розм’якшилося.
  2. відваріть картоплю в злегка підсоленій воді близько 25 хвилин. Коли він буде готовий, виловіть картоплю з води і дайте йому охолонути. Потім очистіть і розімніть виделкою.
  3. змастіть жиром велику прямокутну форму і злегка посипте її панірувальними сухарями або борошном. Розігрійте духовку до 180 градусів (якщо є нагрів і зверху, і знизу, включіть обидва). Крупно порубати шоколад. Змішайте борошно з меленими лісовими горіхами і пекарським порошком. Відставте в сторону.
  4. грушу очистіть, розріжте навпіл, видаліть серцевину і наріжте невеликими шматочками.
  5. злегка збийте масло. Потім додайте сіль і цукор і збийте все разом до утворення піни. Вмішайте по одному яйця, збиваючи кожне приблизно по 30 секунд. Потім додайте 100 г картопляного пюре і добре перемішайте. Введіть в тісто борошняно-горіхову суміш і ще раз перемішайте до однорідності. Влийте лимонний сік і повторіть процедуру перемішування. Обережно підмішайте рубаний шоколад і шматочки груш, намагаючись не порушувати повітряну структуру тесту.
  6. викладіть тісто у форму і запікайте в гарячій духовці близько 50 хвилин. Після цього часу перевірте готовність за допомогою дерев’яної шпажки: тісто не повинно прилипати до неї. Вийміть пиріг з духовки і дайте йому постояти ще десять хвилин. Після-вийміть його з форми і перед подачею дайте йому повністю охолонути.

Рецепти з картоплі прості і бюджетні, а результат кожен раз виходить вкрай апетитним і незвичайним. Навіть якщо у вас немає часу і сил на експерименти, звичне картопляне пюре теж можна дуже легко урізноманітнити: всього лише додайте в нього трохи бурякового соку (або пюре), морквяного пюре або шпинату — і у вас вийде ефектне рожеве, помаранчеве або зелене пюре, яке вже набагато цікавіше буде виглядати при подачі. У мексиці в картопляне пюре втручаються маленькі шматочки чилі, в америці — трохи тертого чеддера, в німеччині — зелень і часник. Картопля, як ніякий інший овоч, благоволить експериментів-дерзайте!