Картопля-один з найбільш універсальних і доступних інгредієнтів на нашому столі. Він прекрасно вбирає будь-який смак і аромат, гарнір з нього однаково добре підходить до м’яса, птиці та риби. Картопля робить супи і рагу ситніше, а повне деко ароматних картопляних часточок, запечених з часником і травами, відразу створює в будинку настрій свята.
Цей крохмалистий овоч не можна назвати дієтичним, але його калорійність у вареному вигляді (76 калорій на 100 грамів) менше, ніж у рису і гречаної каші. Тому навіть тим, хто стежить за фігурою, відмовлятися від картоплі не варто — просто потрібно контролювати розмір порції. А якщо звичні страви з картоплі вже набридли, то з неї можна спорудити безліч незвичайних ситних і дуже смачних страв, які відкриють вам «другий хліб» з нового боку.
Латкес
Ці чарівні картопляні оладки з цибулею родом з єврейської кухні, де традиційно подаються до одного з найбільших релігійних свят — хануке. Однак в наші дні латкес їдять і без особливого приводу, і це не дивно. Готуються вони моментально, а з’їдаються — ще швидше. Їх можна приготувати навіть тоді, коли в холодильнику кулею покоти, адже картопля, цибуля і самотнє яйце зазвичай знайдуться на будь-якій кухні. Подані зі сметаною або невеликою кількістю тертого сиру, латкес стануть швидким і бюджетним сніданком. Особливо небайдужі до них чоловіки. А якщо захочеться відчути себе гурманом, то деякі шеф-кухарі рекомендують їсти латкес з легким білим вином і соусом із запечених яблук.
Інгредієнти:
- картопля 600 г
- цибулина 1 шт.
- борошно 4 ст. Л.
- яйця c0 2 шт.
- рослинна олія для смаження
- свіжі трави (шавлія, розмарин, чебрець) ½ пучка
Приготування:
- добре вимийте картоплю, краще щіткою. Потім натріть її на крупній тертці прямо разом з шкіркою. Очистіть і дрібно поріжте цибулю.
- викладіть терту картоплю на чисте кухонний рушник і добре відіжміть рідину, потім перекладіть у велику миску і поки відставте.
- додайте яйця і борошно, посоліть і поперчіть, потім добре перемішайте до однорідності.
- поставте велику сковороду на середній вогонь і налийте в неї масло так, щоб воно тонким шаром покрило днище. Зачекайте, поки масло розігріється і стане більш текучим.
- беріть картопляну масу невеликими порціями і трохи обминайте її в руках, щоб надати латкес форму плоских оладок, потім обережно викладайте на сковороду. Велика кількість латкес найкраще смажити в кілька прийомів.
- смажте приблизно півтори-дві хвилини на кожній стороні, або поки латкес не стануть золотистими і хрусткими, потім викладіть на паперовий рушник, щоб видалити надлишки масла.
- у ще не остигле масло (залишивши його на вогні) викладіть трави і добре перемішайте. Обсмажте їх кілька секунд до хрусткого стану, потім посипте ними латкес.
Алу гобі
Індійські спеції здатні зробити з звичайнісінької картоплі справжню екзотичну кулінарну казку. А якщо додати до неї трохи цвітної капусти, то блюдо вийде не тільки смачним, але і корисним, і ще більш дієтичним, ніж рагу тільки з картоплі. У цьому гарячому індійському рагу кольорова капуста повністю «ховається» в ароматах тушкованої в екзотичних приправах картоплі, тому навіть ті, хто цей овоч не любить, його тут не відчують. Алу гобі подається і як пісне основне блюдо, і як незвичайний гарнір в індійському стилі. Особливо добре це пряне рагу поєднується з запеченою рибою або паровими курячими котлетками.
Інгредієнти:
- рослинна олія 100 мл
- цибулина (велика) 1 шт.
- кінза 1 пучок
- перець чилі (маленький, за бажанням) 1 шт.
- цвітна капуста 1 велика головка
- картопля (дуже велика) 3 шт.
- томати у власному соку 470 г
- імбир 40 г
- часник 3 зубчики
- зіра 1 ч. Л.
- куркума 2 ч. Л.
- сіль 1 ч. Л
- суміш «гарам масала» 2 ч. Л.
Приготування:
- очистіть і дрібно поріжте цибулину. Відокремте зелень кінзи від жорстких стебел і крупно поріжте і те, і інше. Дуже дрібно поріжте перчик чилі. У цвітної капусти видаліть листя і поріжте великими кубиками. Картоплю поріжте товстими часточками. Якщо томати у власному соку цільні, розріжте їх на кубики. Дрібно наріжте імбир. Часник крупно порубати.
- розігрійте рослинне масло у великій каструлі. Викладіть в масло нарізану цибулину і одну чайну ложку зіри, перемішайте і обсмажуйте, поки цибуля не стане золотистим, м’яким і прозорим. Додайте порізані стебла кінзи, 2 ч.л. Куркуми і 1 ч. Л. Солі. Додайте чилі за смаком, потім вмішайте томати. Посмажте їх хвилину, потім вмішайте імбир і часник, добре розмішайте і смажте ще дві хвилини. Покладіть картоплю і цвітну капусту в соус, при необхідності додайте кілька столових ложок води (щоб суміш не прилипала до стінок).
- переконайтеся, що картопля і цвітна капуста повністю покриті соусом, потім накрийте кришкою, зменшіть вогонь до малого і готуйте 20 хвилин (або до готовності картоплі). Додайте «гарам масала» і добре розмішайте.
- посипте нарізаними листям кінзи, вимкніть вогонь, накрийте і залиште блюдо постояти і просочитися запахами спецій так довго, як це тільки можливо. Подавайте гарячим або теплим.
Картопляний салат з кукурудзою, беконом і шпинатом
Цей ситний салат може використовуватися і як гарнір, і як основне блюдо: в будь-якому випадку, він зникне дуже швидко. На відміну від безлічі традиційних картопляних салатів він заправлений не майонезом, а легкої заправкою з винного оцту і оливкової олії. Кукурудза і шпинат надають йому свіжість, а бекон, часник і свіжа петрушка роблять його смак дуже незабутнім. Такий салат може зберігатися в холодильнику до чотирьох днів, а в теплу пору року його можна сміливо брати на пікнік: на відміну від «майонезних» салатів він не зіпсується за кілька годин. Любителі пивних вечірок будуть від нього в захваті, але і для затишного сімейного вечері він теж відмінно підійде.
Інгредієнти:
- бебі-картопля або молода картопля 900 г
- сіль для варіння 2 ч. Л.
- бекон 450 г
- червона цибулина (маленька або середня) 1 шт.
- часник 2 зубчики
- оливкова олія 3 ст. Л.
- червоний винний оцет 3 ст. Л.
- діжонська гірчиця 3 ст. Л.
- цукор-пісок 1 ч. Л.
- сіль ¼ ч. Л.
- перець ¼ ч. Л.
- кукурудзяні зерна (заморожені або свіжі) 130 г
- свіжий шпинат 300 г
- свіжа петрушка 15 г
Приготування:
- поріжте червону цибулину дрібними кубиками. Очистіть часник і пропустіть через прес або просто дуже дрібно наріжте. Дрібно поріжте петрушку.
- покладіть картоплю у велику каструлю, залийте водою, додайте 2 ч.л. Солі, доведіть до кипіння на великому вогні, потім зменшіть вогонь і варіть на слабкому вогні близько 15 хвилин. Виловіть і остудіть картоплю в холодній воді, щоб він не розварився. На час відставте.
- поки картопля вариться, займемося беконом. Помістіть бекон у велику сковороду і смажте на середньому вогні, поки він не стане хрустким, періодично перевертаючи, близько десяти хвилин. Викладіть бекон на паперовий рушник і дайте йому охолонути. Потім розламайте його на дрібні шматочки і також відставте в сторону. Жир, що залишився від смаження бекону, не виливайте.
- у тій же сковороді, в жирі, що залишився від бекону, підсмажте цибулю близько 5-7 хвилин до м’якості, постійно помішуючи. На останній хвилині приготування цибулі додайте часник, добре розмішайте і смажте ще одну хвилину до появи характерного часникового запаху. Зніміть з вогню і відставте.
- у дуже великій мисці змішайте оливкову олію, червоний оцет, гірчицю, цукор, сіль, перець. Поріжте картоплю на половинки або четвертинки, в залежності від розміру, і додайте в миску. Покладіть наламаний шматочками бекон, червону цибулину і часник. Найкраще накладати цю суміш за допомогою шумівки, щоб уникнути надлишку жиру.
- додайте кукурудзу, шпинат, петрушку і добре перемішайте всі інгредієнти. Спробуйте салат на сіль і перець і при необхідності додайте їх. Подавайте негайно або накрийте і остудіть в холодильнику.
Чаудер з креветками
Складно уявити собі американську домашню кухню без тарілки гарячого чаудера. Однак цей «чужинець» заслуговує на увагу і на нашому континенті. Колись такий суп варили рибалки з картоплі і черепашок, яких на узбережжі було в достатку. Зараз вишукану версію чаудера з крабом подають в шикарних ресторанах, а найпростіший суп і зовсім готується без морепродуктів.
Ми пропонуємо вам компроміс-чаудер з креветками, в міру витончений, але як і раніше простий в приготуванні і доступний для бюджету. Чаудер легко готувати, і він майже завждиВиходить добре, а ті, хто любить супи, в яких «стоїть ложка», вже точно оцінять його по достоїнству.
Інгредієнти:
- бекон 170 г
- селера (зелена частина) 115 г
- цибуля 75 г
- часник 1 зубчик
- курячий бульйон 700 мл
- картопля 670 г
- креветки (середній розмір) 450 г
- петрушка 1 ч. Л.
- червоний мелений перець ¼ ч. Л.
- молоко 240 мл
- вершки 35% 120 мл
- сіль за смаком
- перець за смаком
Приготування:
- поріжте бекон маленькими шматочками, картопля, селера і цибулю — кубиками, дрібно порубати часник. Креветки зваріть до готовності. Ви можете взяти очищені креветки або очистити їх самі. Розріжте кожну креветку на три частини. Крупно поріжте петрушку.
- у великій суповій каструлі обсмажте бекон на середньому вогні протягом десяти хвилин, періодично помішуючи. Потім додайте селеру, цибулю і часник і готуйте, поки цибуля не стане прозорим, а бекон — хрустким. Додайте курячий бульйон і картоплю і варіть десять хвилин на середньо-сильному вогні. Перемішавши.
- зменшіть вогонь до середнього і додайте креветки, петрушку і червоний перець. Потім влийте молоко і додайте вершки. Варіть ще десять хвилин. Посоліть і поперчіть. Подавайте з солоними крекерами (можна креветочними).
Запечені картопляні котлетки з двома сортами сиру
Ця закуска дуже легко готується, а результат перевершує всі очікування. Відмінний спосіб утилізувати залишки картопляного пюре, перетворивши його в зігріваюче, ситне і апетитне блюдо. Ці ароматні котлетки можна їсти і як гарячу закуску, і як вишуканий гарнір до м’яса або птиці.
До речі, сорти сиру в рецепті можна варіювати: пармезан можна замінити на грана падано або інший твердий сир з яскравим смаком, а чеддер — на фету або блакитний сир. Що б ви не вибрали, результат незмінно буде вдалим, адже з стравою впорається навіть початківець кулінар. Головне — щоб в будинку знайшлася форма для мафінів або маленькі формочки для випічки.
Інгредієнти:
- картопляне пюре 500 г
- яйце (c0) 3 шт.
- чеддер (тертий) 100 г
- пармезан (тертий) 100 г
- бекон 60 г
- цибуля зелена 10 г
- перець чорний за смаком
Приготування:
- розбийте яйця і злегка збийте виделкою. Обсмажте бекон в невеликій кількості масла до хрусткого стану (2-3 хвилини), потім розкришите його на дрібні частини. Крупно порубати цибулю.
- змішайте картопляне пюре, яйця, чеддер, розкришений бекон і цибулю. Поперчіть за смаком.
- змастіть формочки для мафінів тонким шаром масла за допомогою кисті і викладіть по ложці з гіркою суміші в кожну з них. Щедро посипте пармезаном кожну котлетку.
- запікайте 30-35 хвилин при температурі 200 градусів або до золотисто-коричневого кольору. Коли котлетки будуть готові, дайте їм охолонути близько п’яти хвилин, потім подавайте теплими зі сметаною або як гарнір.
Картопляний торт зі шпинатом і рікоттою
Хто сказав, що торти обов’язково повинні бути солодкими? дуже апетитно і ефектно виглядають овочеві торти, а готувати їх часом набагато простіше, ніж «кондитерські» аналоги. Яскравий овочевий тортик-незвичайне блюдо, яке може стати цвяхом будь-якого свята. Особливо він здатний вразити дітей: навіть ті, хто не любить овочі, не встоять перед спокусою спробувати хоча б шматочок.
Цей торт має дуже ніжний і обволікаючий смак. Найкраще подавати його ледве теплим, злегка підігрів перед подачею в духовці, якщо до цього він встиг підгостити. Приправи в рецепті можна варіювати: наприклад, посипати готовий торт прованськими травами або додати до картоплі трохи обсмаженої цибулі і кмину.
Інгредієнти:
- картопля 600 г
- оливкова олія 2 ст. Л.
- свіжий шпинат 350 г
- яйце 2 шт.
- рікотта 250 г
- петрушка ½ пучка
- шніт-цибуля 1 пучок
- фета 100 г
- лимон 1 шт
- сіль по смаку
- перець за смаком
Приготування:
- відокремте листя петрушки від стебел і крупно порубати. Тонко наріжте шніт-цибулю. Натріть на тертці цедру лимона (м’якоть не знадобиться). Розкришіть фету пальцями.
- очистіть картоплю. Одну картоплину поріжте довгою соломкою товщиною 3-4 мм, інші наріжте кружечками.
- розігрійте оливкову олію у великій сковороді. Обсмажте картопляні кружечки і соломку з обох сторін до коричневого кольору і викладіть на паперовий рушник, щоб позбавити від надлишків масла.
- розігрійте духовку до 180 градусів. Змастіть маслом роз’ємну форму для випічки.
- покладіть шпинат в ту ж саму сковороду і обсмажуйте близько чотирьох хвилин, поки він не зів’яне. Вийміть його з сковороди, дайте трохи охолонути, відіжміть зайву рідину і крупно порубати.
- змішайте яйця з рикоттою, петрушкою, шніт-цибулею, лимонною цедрою і фетою. Додайте шпинат, посоліть і поперчіть.
- викладіть дно форми для випічки картопляними кружечками, укладаючи їх трохи внахлест, поки воно не буде покрито повністю. Картопляну соломку укладіть уздовж країв форми. Рівномірно розмістіть начинку зі шпинату і рікотти і запікайте в духовці 40-45 хвилин при температурі 180 градусів. При подачі прикрасьте гілочками свіжої зелені і кружечком лимона.
Картопляно-цибульний суп з горошком і копченостями
Цей апетитний німецький суп так і віддає бюргерським затишком. Він дуже зігріваючий і ситний і в той же час не дуже важкий. Зелений горошок і запашні трави надають йому освіжаючу весняну нотку. Приготувати картопляно-цибульний суп можна на будь-якому бульйоні — який вам подобається, — мабуть, крім рибного. «м’ясна» версія стане ще ситніше, а пісна овочева вийде більш ніжною. Біле вино для цього супу краще взяти максимально легке, без виразної кислинки або солодощі. Добре підійде рислінг або піно гриджо.
Інгредієнти:
- цибулина 4 шт.
- картопля 6 шт.
- зелений горошок 300 г
- грудинка або корейка 250 г
- сіль щіпка
- перець щіпка
- бульйон 750 мл
- біле вино 250 мл
Приготування:
- поставте бульйон на середній вогонь і, поки він розігрівається, очистіть цибулину і картоплю. Поріжте цибулю кільцями, а картопля — дрібними кубиками.
- обсмажте грудинку в каструлі з невеликою кількістю масла, потім додайте цибульні кільця і підрум’яньте їх до золотистого.
- доведіть бульйон до кипіння і всипте туди піджарку. Влийте вино, перемішайте і знову доведіть до кипіння. Всипте в суп картоплю і варіть десять хвилин (або до м’якості).
- приблизно за три хвилини до кінця готування додайте горох, посоліть і поперчіть суп. При бажанні прикрасьте готовий суп в тарілці сухариками і гілочками свіжої зелені.
Салат з картоплі на грилі з блакитним сиром
Зовсім необов’язково готувати салати виключно з дорогих і рідкісних інгредієнтів, для того щоб отримати вишуканий делікатес. Цей салат може стати справжнім кулінарним відкриттям: всього один невеликий шматочок блакитного сиру і димний аромат гриля перетворюють звичайну варену картоплю в запаморочливий гарнір.
Обсмажена на грилі картопля відмінно поєднується з яскравим смаком блакитного сиру, і салат в прямому сенсі тане в роті. Для грилювання картоплі ви можете використовувати як гриль-сковорідку, так і решітку в духовці. Головне-не перетримати картоплю на вогні, інакше вона буде сухуватою. Цей салат буде хорошим гарніром для запеченої курки або індички.
Інгредієнти:
- червоний картопля 1,4 кг
- хересний або винний оцет 60 мл
- лук-шалот (маленький) 1 шт.
- діжонська гірчиця 2 ч. Л.
- блакитний сир 60 г
- оливкова олія 80 мл
- оливкова олія холодного віджиму 3 ст. Л.
- крес-салат або салат айсберг 500 г
- зелена цибуля з білою частиною 2 шт.
- сіль за смаком
- чорний перець (краще мелений) за смаком
Приготування:
- добре вимийте картоплю, потерши його щіткою. Потім помістіть цілі картоплини в дуже велику каструлю (найкраще 5-7 літрів) і залийте достатньою кількістю холодної води, щоб покрити його. Додайте дві столові ложки солі і на великому вогні доведіть до кипіння. Коли картопля закипить, зменшіть вогонь до середнього і варіть від 10 до 20 хвилин, щоб картопля приготувався, але не був занадто м’яким. Перевірте його готовність виделкою або зубочисткою: якщо вона зустрічає невеликий опір, але вже проходить крізь, негайно вийміть картоплю, він не повинен перетравитися. Відставте і дайте охолонути при кімнатній температурі. Зварена картопля може зберігатися до чотирьох годин при кімнатній температурі.
- розкришіть блакитний сир на дрібні шматочки. Дрібно наріжте цибулю-шалот і у великій мисці змішайте з оцтом, гірчицею, розкришеним блакитним сиром і маслом холодного віджиму. Накрийте і відставте вСторона. Заправка також може очікувати чотири години при кімнатній температурі. Дрібно поріжте зелену цибулю, включаючи білу частину.
- поріжте картоплю скибочками товщиною 5-6 мм. Змастіть його за допомогою кисті маслом, що залишилося, після чого посипте ½ ч.л. Солі і ¼ ч. Л. Чорного перцю. Добре розігрійте гриль або гриль-сковорідку. Якщо є можливість підсмажити картоплю на мангалі — не втрачайте її. Підсмажуйте картопляні скибочки на гарячому грилі, перевернувши один раз, до золотисто-коричневих смуг на обох сторонах.
- викладіть листя салату на велику тарілку, а зверху — теплі картопляні скибочки. Посипте їх нарізаною зеленою цибулею і рівномірно полийте заправкою. Подавайте негайно.
«полегшена» картопляна запіканка для тих, що худнуть
Картопля з сиром — зазвичай досить «важке» поєднання, і про гарячу картопляної запіканці з тане сирною верхівкою тим, хто на дієті, залишається тільки мріяти. Але завдяки кільком кулінарним хитрощам навіть цей калорійний рецепт можна кілька «полегшити», позбувшись від великої кількості вершків і сиру і при цьому анітрохи не погіршивши смакові якості готового блюда. Побалувати себе такою запіканкою цілком можна раз в пару тижнів, не боячись негативних наслідків для талії. Ніжний пузириться сир, м’яка картопля, ароматна зелена цибуля — що ще потрібно для повного гастрономічного щастя?
Інгредієнти:
- картопля 1,6 кг
- зелена цибуля (з білою частиною) 115 г
- вершкове масло (розтоплене) 1 ст. Л.
- легкий вершковий або сирний сир 55 г
- нежирний грецький йогурт 430 г
- молоко нежирне 120 мл
- сіль 1½ ч. Л.
- чорний перець ½ ч. Л.
- моцарелла (терта) 80 г
- чеддер (тертий) 80 г
Приготування:
- вимийте і очистіть картоплю від шкірки. Дрібно поріжте зелену цибулю, включаючи білу частину. Розтопіть вершкове масло (повинна вийти столова ложка). Вершковий сир розімніть виделкою, щоб зробити його консистенцію більш м’якою.
- поріжте картоплю половинками і зваріть в підсоленій воді майже до готовності (8-10 хвилин): він повинен протикатися виделкою, але з сильним опором. Вийміть картоплю і остудіть до теплого стану, потім натріть на крупній тертці.
- у великій мисці змішайте розтоплене масло, сирний сир, йогурт, молоко, сіль і перець. Додайте терту картоплю, зелену цибулю і по 50 г моцарели і чеддера (решту сиру поки відкладіть). Добре перемішайте.
- змастіть велику форму для випічки маслом і викладіть в неї суміш. Посипте зверху залишками тертих моцарели і чеддера. Запікайте при температурі 190 градусів близько півгодини або поки сир не розтане і не почне пузиритися.
Солодкий картопляний пиріг з грушами і білим шоколадом
Так-так, без солодощів в нашій добірці не обійшлося. Завдяки його нейтральному смаку картопля можна використовувати і для солодкої випічки. Поєднання картоплі з грушами і білим шоколадом — дуже незвичайне і витончене. Воно змушує звичний і давно знайомий інгредієнт заграти зовсім іншими фарбами.
Заради експерименту дайте спробувати цей пиріг непосвяченому, і він навряд чи вгадає, що увійшло до його складу. Солодкий картопляний пиріг відмінно поєднується з кавою (особливо міцним) і ароматним квітковим чаєм. Також добре підійде десертне біле вино — так свою випічку іноді їдять італійці.
Інгредієнти:
- картопля 130 г
- сіль щіпка
- масло 150 г
- цукор 140 г
- яйце 3 шт.
- борошно 150 г
- подрібнені лісові горіхи 120 г
- пекарський порошок 2 ч. Л.
- лимонний сік 2 ст. Л.
- білий шоколад 100 г
- груша 2 шт.
Приготування:
- залиште масло при кімнатній температурі, щоб воно підтануло і розм’якшилося.
- відваріть картоплю в злегка підсоленій воді близько 25 хвилин. Коли він буде готовий, виловіть картоплю з води і дайте йому охолонути. Потім очистіть і розімніть виделкою.
- змастіть жиром велику прямокутну форму і злегка посипте її панірувальними сухарями або борошном. Розігрійте духовку до 180 градусів (якщо є нагрів і зверху, і знизу, включіть обидва). Крупно порубати шоколад. Змішайте борошно з меленими лісовими горіхами і пекарським порошком. Відставте в сторону.
- грушу очистіть, розріжте навпіл, видаліть серцевину і наріжте невеликими шматочками.
- злегка збийте масло. Потім додайте сіль і цукор і збийте все разом до утворення піни. Вмішайте по одному яйця, збиваючи кожне приблизно по 30 секунд. Потім додайте 100 г картопляного пюре і добре перемішайте. Введіть в тісто борошняно-горіхову суміш і ще раз перемішайте до однорідності. Влийте лимонний сік і повторіть процедуру перемішування. Обережно підмішайте рубаний шоколад і шматочки груш, намагаючись не порушувати повітряну структуру тесту.
- викладіть тісто у форму і запікайте в гарячій духовці близько 50 хвилин. Після цього часу перевірте готовність за допомогою дерев’яної шпажки: тісто не повинно прилипати до неї. Вийміть пиріг з духовки і дайте йому постояти ще десять хвилин. Після-вийміть його з форми і перед подачею дайте йому повністю охолонути.
Рецепти з картоплі прості і бюджетні, а результат кожен раз виходить вкрай апетитним і незвичайним. Навіть якщо у вас немає часу і сил на експерименти, звичне картопляне пюре теж можна дуже легко урізноманітнити: всього лише додайте в нього трохи бурякового соку (або пюре), морквяного пюре або шпинату — і у вас вийде ефектне рожеве, помаранчеве або зелене пюре, яке вже набагато цікавіше буде виглядати при подачі. У мексиці в картопляне пюре втручаються маленькі шматочки чилі, в америці — трохи тертого чеддера, в німеччині — зелень і часник. Картопля, як ніякий інший овоч, благоволить експериментів-дерзайте!