10 рецептів сезонних вегетаріанських страв

54

Навесні на прилавках магазинів стає все більше сезонних свіжих продуктів. багато овочів (капуста, молода картопля, спаржа і цукіні), зелені (базилік, салат, шпинат, селера, щавель) і ягід, серед яких усіма улюблені полуниця і черешня. Не будемо упускати момент: час готувати вегетаріанські страви!

Молода смажена картопля за рецептом джеймі олівера

Вам знадобиться:

  • молода картопля 1 кг
  • оливкова олія 4 ст. Л
  • розмарин 4 гілочки
  • часник 4 зубчики
  • сіль за смаком

1. Ретельно промийте молоду картоплю за допомогою губки. Розріжте його на великі часточки.

2. У великій сковороді на середньому вогні розігрійте оливкову олію. Викладіть на сковороду часточки картоплі, очищені і порізані зубчики часнику і гілочки розмарину, приправте сіллю і перемішайте.

3. Накрийте кришкою і готуйте на середньому вогні близько 15-ти хвилин. Зніміть кришку і готуйте на середньому вогні до утворення золотистої скоринки ще 7-10 хвилин, періодично перемішуючи.

4. Подавайте блюдо гарячим, за бажанням додавши соус.

Веганська вершкова паста з часником і зеленим горошком

Вам знадобиться:

  • паста 250 г.
  • часник, дрібно нарізаний 4 зубчики
  • екстракт маранта (порошок-загусник) 4 ст. Л.
  • молоко мигдальне 450 мл.
  • зелений горошок 1 банка
  • сіль, перець за смаком
  • оливкова олія 3 ст. Л
  • свіжа зелень для подачі

1. Відваріть пасту в підсоленій воді «аль денте».

2. У сковороді обсмажте часник в оливковій олії.

3. У блендері змішайте молоко, сіль, перець, порошок маранта. Перелийте суміш в сковороду з часником і готуйте, помішуючи, до загустіння. Знявши з вогню, додайте зелений горошок і перемішайте.

4. Перекладіть пасту в сковороду і перемішайте. Дайте постояти пару хвилин, щоб паста просочилася соусом. Подавайте готову страву, за бажанням прикрасивши його свіжою зеленню.

Легкі котлетки з білокачанної капусти

Вам знадобиться:

  • білокачанна капуста 150 г
  • яйце 1 шт.
  • оливкова олія 1 ст. Л
  • молоко 2 ст. Л
  • сіль, перець за смаком

1. Дрібно нарубати свіжу капусту і тушкуйте її близько 10-ти хвилин на воді з додаванням 1 ст.л. Оливкової олії. Поставте духовку розігріватися на 200 градусів.

2. Додайте до капусти 1-2 столові ложки вівсяних пластівців, перемішайте, влийте молоко і тушкуйте ще 5 хвилин.

3. Отриману суміш зніміть з вогню, остудіть і додайте в неї яйце. Перемішавши, перекладіть суміш в порційні форми для випічки. 4. Випікайте в духовці близько 15 хвилин до появи золотистої скоринки. 

Гаспачо з черешнею

Вам знадобиться:

  • помідори 500 г
  • черешня свіжа 300 г
  • болгарський перець 1 шт.
  • цибуля-шалот 50 г
  • часник 1 зубчик
  • базилік свіжий зелений 1 гілочка
  • оцет бальзамічний 20 мл
  • олія оливкова 50 мл
  • білий хліб 150 г

1. Помідори покладіть в глибоку миску і залийте окропом. Дайте постояти кілька хвилин, а потім, переклавши помідори на дошку, очистіть від шкірки.

2. Перець наріжте великим шматочками і подрібніть разом з шматочками хліба в блендері. Додайте часник, базилік, цибулю, оливкову олію і оцет, знову перемішайте в блендері і поставте отриману суміш в холодильник.

3. З черешні видаліть кісточки і подрібніть її в блендері. Змішайте сік з гаспачо.

4. Подавайте блюдо: розлийте суп по тарілках і прикрасьте залишилися ягідками. 

Салат зі шпинатом, ріпою і апельсинами

Вам знадобиться:

  • шпинат 200 г
  • ріпа 3 шт.
  • апельсини 3 шт.
  • авокадо 1/2 шт.
  • червона цибуля 1 невелика цибулина
  • оцет яблучний 2 ст. Л
  • лайм 1 шт.
  • мед 2 ст. Л
  • оливкова олія 5 ст. Л
  • сіль, перець за смаком
  • кінза свіжа для подачі

1. Приготуйте соус: вичавіть сік половини апельсина і половинки лайма. Перелийте сік в ємність з кришкою, додайте туди оцет, масло, мед, закрийте і потрясіть. За смаком посоліть і поперчіть.

2. Решта два апельсина очистіть, поділіть на часточки і видаліть білу плівку. Три невеликі ріпки очистіть і наріжте тонкою соломкою. Авокадо наріжте кубиками.

3. Тонко наріжте червону цибулю і змішайте його в з усім інгредієнтами, крім соусу.

4. Подавайте салат, викладаючи на тарілки і поливаючи соусом. Прикрасьте блюдо дрібно нарубаної кінзою і, за бажанням, кружечком апельсина.

Кіноа з полуницею

Вам знадобиться:

  • кіноа 1 чашка
  • полуниця свіжа 1 чашка
  • молоко 2 чашки
  • кленовий сироп 2 ст. Л
  • кориця щіпка
  • кокосова стружка за смаком для прикраси

1. Полуницю довільно наріжте. Кіноа промийте, залийте молоком і відваріть, довівши до кипіння і залишивши на середньому вогні на 10-15 хвилин, періодично помішуючи.

2. Додайте до кіноа кленовий сироп і корицю, після чого як слід перемішайте.

3. Розкладіть кіноа по тарілках, прикрасьте полуницею і подавайте, за бажанням прикрасивши готову страву кокосовою стружкою.

Салат з яблуком і селерою

Вам знадобиться:

  • селера 8 стебел
  • яблука зелені 3 шт.
  • кінза свіжа кілька гілочок
  • грецький йогурт для заправки

1. Яблука очистіть від шкірки. Наріжте їх і стебла селери соломкою.

2. Кінзу промийте і дрібно нарубати.

3. Викладайте, перемішавши, на блюдо, заправляючи грецьким йогуртом і прикрасивши свіжою кінзою.

Рагу з спаржевої квасолі з овочами

Вам знадобиться:

  • спаржева квасоля 500 г
  • морква 1 шт.
  • цибулина 1 шт.
  • перець солодкий 4 шт.
  • часник 2 зубчики
  • помідор 1 шт.
  • сіль, перець за смаком

1. Спаржеву квасолю очистіть, наріжте і проваріть в киплячій солоній воді близько 10-ти хвилин.

2. Овочі довільно наріжте і обсмажте, починаючи з цибулі і моркви, поступово додаючи перець і помідор. Посоліть, поперчіть. Гасіть овочі 5-7 хвилин.

3. Змішайте овочі зі спаржею і тушкуйте ще 5-7 хвилин. Зменшивши вогонь, додайте дрібно нарізаний часник і перемішайте рагу.

4. Страва готова! подавайте гарячим.

Бургери з брокколі

Вам знадобиться:

  • брокколі 2 ст.
  • кускус 1/3 ст.
  • вода 1 ст.
  • зелена цибуля 100 г
  • нут варений 70 г
  • булочки для бургера 4 шт.
  • оливкова олія 1 ст. Л
  • кмин 2 ч. Л
  • кунжутне масло 1 ст. Л
  • сухарі панірувальні 50 г
  • листя салату кілька штук
  • сіль, перець за смаком

1. Кускус залийте водою, доведіть до кипіння і потомите на слабкому вогні, щоб він ввібрав всю рідину.

2. Брокколі приготуйте до напівготовності.

3. Лук зелений дрібно наріжте і зліг обсмажте в оливковій олії. Додайте кмин, сіль і перець за смаком.

4. У блендері подрібніть до однорідної маси нут, кускус, цибулю, кунжутне масло і брокколі. Сформуйте котлетки і, обвалявши їх в сухарях, обсмажте до золотистої скоринки.

5. Котлетки покладіть між булочками разом з листям салату. Страва готова!

Салат з черешні і моцарели

Вам знадобиться:

  • черешня свіжа 200 г
  • моцарелла 200 г
  • лимонний сік 1 ст. Л
  • оливкова олія 3 ст. Л
  • бальзамічний оцет 1 ст. Л
  • базилік 30 г
  • рукола 60 г
  • червона цибуля 1/2 шт.
  • перець за смаком

1. Черешню промийте і видаліть кісточки. Промийте рукколу.2. Лук наріжте тонкими кільцями. Базилік крупно нарубати.

3. Змішайте сік лимона, оливкову олію і бальзамічний оцет в окремій мисці.

3. Викладайте салат на тарілки в наступному порядку: спочатку рукколу, потім цибулю, черешню і базилік, а зверху — моцарелу. За бажанням приправте меленим запашним перцем.

4. Подавайте салат, полив соусом і прикрасивши листочками базиліка.