Навесні на прилавках магазинів стає все більше сезонних свіжих продуктів. багато овочів (капуста, молода картопля, спаржа і цукіні), зелені (базилік, салат, шпинат, селера, щавель) і ягід, серед яких усіма улюблені полуниця і черешня. Не будемо упускати момент: час готувати вегетаріанські страви!
Молода смажена картопля за рецептом джеймі олівера
Вам знадобиться:
- молода картопля 1 кг
- оливкова олія 4 ст. Л
- розмарин 4 гілочки
- часник 4 зубчики
- сіль за смаком
1. Ретельно промийте молоду картоплю за допомогою губки. Розріжте його на великі часточки.
2. У великій сковороді на середньому вогні розігрійте оливкову олію. Викладіть на сковороду часточки картоплі, очищені і порізані зубчики часнику і гілочки розмарину, приправте сіллю і перемішайте.
3. Накрийте кришкою і готуйте на середньому вогні близько 15-ти хвилин. Зніміть кришку і готуйте на середньому вогні до утворення золотистої скоринки ще 7-10 хвилин, періодично перемішуючи.
4. Подавайте блюдо гарячим, за бажанням додавши соус.
Веганська вершкова паста з часником і зеленим горошком
Вам знадобиться:
- паста 250 г.
- часник, дрібно нарізаний 4 зубчики
- екстракт маранта (порошок-загусник) 4 ст. Л.
- молоко мигдальне 450 мл.
- зелений горошок 1 банка
- сіль, перець за смаком
- оливкова олія 3 ст. Л
- свіжа зелень для подачі
1. Відваріть пасту в підсоленій воді «аль денте».
2. У сковороді обсмажте часник в оливковій олії.
3. У блендері змішайте молоко, сіль, перець, порошок маранта. Перелийте суміш в сковороду з часником і готуйте, помішуючи, до загустіння. Знявши з вогню, додайте зелений горошок і перемішайте.
4. Перекладіть пасту в сковороду і перемішайте. Дайте постояти пару хвилин, щоб паста просочилася соусом. Подавайте готову страву, за бажанням прикрасивши його свіжою зеленню.
Легкі котлетки з білокачанної капусти
Вам знадобиться:
- білокачанна капуста 150 г
- яйце 1 шт.
- оливкова олія 1 ст. Л
- молоко 2 ст. Л
- сіль, перець за смаком
1. Дрібно нарубати свіжу капусту і тушкуйте її близько 10-ти хвилин на воді з додаванням 1 ст.л. Оливкової олії. Поставте духовку розігріватися на 200 градусів.
2. Додайте до капусти 1-2 столові ложки вівсяних пластівців, перемішайте, влийте молоко і тушкуйте ще 5 хвилин.
3. Отриману суміш зніміть з вогню, остудіть і додайте в неї яйце. Перемішавши, перекладіть суміш в порційні форми для випічки. 4. Випікайте в духовці близько 15 хвилин до появи золотистої скоринки.
Гаспачо з черешнею
Вам знадобиться:
- помідори 500 г
- черешня свіжа 300 г
- болгарський перець 1 шт.
- цибуля-шалот 50 г
- часник 1 зубчик
- базилік свіжий зелений 1 гілочка
- оцет бальзамічний 20 мл
- олія оливкова 50 мл
- білий хліб 150 г
1. Помідори покладіть в глибоку миску і залийте окропом. Дайте постояти кілька хвилин, а потім, переклавши помідори на дошку, очистіть від шкірки.
2. Перець наріжте великим шматочками і подрібніть разом з шматочками хліба в блендері. Додайте часник, базилік, цибулю, оливкову олію і оцет, знову перемішайте в блендері і поставте отриману суміш в холодильник.
3. З черешні видаліть кісточки і подрібніть її в блендері. Змішайте сік з гаспачо.
4. Подавайте блюдо: розлийте суп по тарілках і прикрасьте залишилися ягідками.
Салат зі шпинатом, ріпою і апельсинами
Вам знадобиться:
- шпинат 200 г
- ріпа 3 шт.
- апельсини 3 шт.
- авокадо 1/2 шт.
- червона цибуля 1 невелика цибулина
- оцет яблучний 2 ст. Л
- лайм 1 шт.
- мед 2 ст. Л
- оливкова олія 5 ст. Л
- сіль, перець за смаком
- кінза свіжа для подачі
1. Приготуйте соус: вичавіть сік половини апельсина і половинки лайма. Перелийте сік в ємність з кришкою, додайте туди оцет, масло, мед, закрийте і потрясіть. За смаком посоліть і поперчіть.
2. Решта два апельсина очистіть, поділіть на часточки і видаліть білу плівку. Три невеликі ріпки очистіть і наріжте тонкою соломкою. Авокадо наріжте кубиками.
3. Тонко наріжте червону цибулю і змішайте його в з усім інгредієнтами, крім соусу.
4. Подавайте салат, викладаючи на тарілки і поливаючи соусом. Прикрасьте блюдо дрібно нарубаної кінзою і, за бажанням, кружечком апельсина.
Кіноа з полуницею
Вам знадобиться:
- кіноа 1 чашка
- полуниця свіжа 1 чашка
- молоко 2 чашки
- кленовий сироп 2 ст. Л
- кориця щіпка
- кокосова стружка за смаком для прикраси
1. Полуницю довільно наріжте. Кіноа промийте, залийте молоком і відваріть, довівши до кипіння і залишивши на середньому вогні на 10-15 хвилин, періодично помішуючи.
2. Додайте до кіноа кленовий сироп і корицю, після чого як слід перемішайте.
3. Розкладіть кіноа по тарілках, прикрасьте полуницею і подавайте, за бажанням прикрасивши готову страву кокосовою стружкою.
Салат з яблуком і селерою
Вам знадобиться:
- селера 8 стебел
- яблука зелені 3 шт.
- кінза свіжа кілька гілочок
- грецький йогурт для заправки
1. Яблука очистіть від шкірки. Наріжте їх і стебла селери соломкою.
2. Кінзу промийте і дрібно нарубати.
3. Викладайте, перемішавши, на блюдо, заправляючи грецьким йогуртом і прикрасивши свіжою кінзою.
Рагу з спаржевої квасолі з овочами
Вам знадобиться:
- спаржева квасоля 500 г
- морква 1 шт.
- цибулина 1 шт.
- перець солодкий 4 шт.
- часник 2 зубчики
- помідор 1 шт.
- сіль, перець за смаком
1. Спаржеву квасолю очистіть, наріжте і проваріть в киплячій солоній воді близько 10-ти хвилин.
2. Овочі довільно наріжте і обсмажте, починаючи з цибулі і моркви, поступово додаючи перець і помідор. Посоліть, поперчіть. Гасіть овочі 5-7 хвилин.
3. Змішайте овочі зі спаржею і тушкуйте ще 5-7 хвилин. Зменшивши вогонь, додайте дрібно нарізаний часник і перемішайте рагу.
4. Страва готова! подавайте гарячим.
Бургери з брокколі
Вам знадобиться:
- брокколі 2 ст.
- кускус 1/3 ст.
- вода 1 ст.
- зелена цибуля 100 г
- нут варений 70 г
- булочки для бургера 4 шт.
- оливкова олія 1 ст. Л
- кмин 2 ч. Л
- кунжутне масло 1 ст. Л
- сухарі панірувальні 50 г
- листя салату кілька штук
- сіль, перець за смаком
1. Кускус залийте водою, доведіть до кипіння і потомите на слабкому вогні, щоб він ввібрав всю рідину.
2. Брокколі приготуйте до напівготовності.
3. Лук зелений дрібно наріжте і зліг обсмажте в оливковій олії. Додайте кмин, сіль і перець за смаком.
4. У блендері подрібніть до однорідної маси нут, кускус, цибулю, кунжутне масло і брокколі. Сформуйте котлетки і, обвалявши їх в сухарях, обсмажте до золотистої скоринки.
5. Котлетки покладіть між булочками разом з листям салату. Страва готова!
Салат з черешні і моцарели
Вам знадобиться:
- черешня свіжа 200 г
- моцарелла 200 г
- лимонний сік 1 ст. Л
- оливкова олія 3 ст. Л
- бальзамічний оцет 1 ст. Л
- базилік 30 г
- рукола 60 г
- червона цибуля 1/2 шт.
- перець за смаком
1. Черешню промийте і видаліть кісточки. Промийте рукколу.2. Лук наріжте тонкими кільцями. Базилік крупно нарубати.
3. Змішайте сік лимона, оливкову олію і бальзамічний оцет в окремій мисці.
3. Викладайте салат на тарілки в наступному порядку: спочатку рукколу, потім цибулю, черешню і базилік, а зверху — моцарелу. За бажанням приправте меленим запашним перцем.
4. Подавайте салат, полив соусом і прикрасивши листочками базиліка.