10 найкорисніших осінніх продуктів

23

Ще стародавні лікарі знали, що харчуватися потрібно відповідно до пори року. Сезонні продукти постачають організм саме тими поживними речовинами і вітамінами, які потрібні організму в певну пору року. А раз за вікном осінь — пора вірусів, застуд і сезонної депресії, поговоримо про те, які осінні продукти потрібно обов’язково включити в раціон, щоб зміцнити імунітет і підтримувати хороше самопочуття.

Гарбуз

М’якоть гарбуза рясніє харчовими волокнами, вітамінами е, а, с, d, f, pp, t і групи в, магнієм, калієм, залізом, кальцієм, а також білками і клітковиною. Завдяки ощелачивающим властивостям овоч корисний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Гарбуз здавна застосовують при лікуванні атеросклерозу, запорів, цукрового діабету, жовчнокам’яної хвороби, порушення роботи нирок, серця і при набряках під час вагітності. Крім того, гарбуз прискорює обмін речовин і виводить шкідливий холестерин. Рекомендуємо їсти овоч разом з насінням — вони багаті цінними рослинними оліями і білками.

Яблука

До осені яблука накопичують в собі максимум активних речовин: заліза, йоду, калію, кальцію, магнію, вітамінів с, а, рр, в1, в3, дубильних речовин. Пам’ятайте, що непоказні кислуваті яблучка з рідної дачі в рази корисніше їх глянцевих «побратимів» на магазинних полицях, тому віддайте перевагу ранету, напівкультурці, білому наливу, антонівці, семеренко. Яблука покращують травлення, допомагають від запорів, дисбактеріозу, мають антигрибкову і антимікробну діями. Додайте до цього низьку калорійність і велика кількість клітковини — і отримаєте ідеальний детокс-продукт для схуднення і очищення. А ще яблука містять антиоксиданти і підвищують імунітет. 

Гриби

Гриби, зібрані в екологічно чистому місці — — це справжня комора корисних і легкозасвоюваних білків, антиоксидантів і вітамінів. Наприклад, боровики-чемпіони за кількістю вітаміну d, якого нам так не вистачає восени, а також сірки і полісахаридів, які надають протиінфекційну і тонізуючу дії. Лисички володіють протигрибковим і протипаразитарним діями, покращують роботу печінки і борються з вірусом гепатиту. Рижики містять природний антибіотик-лактаріовіолін, а опеньки нормалізують роботу щитовидної залози і є джерелом протиракових речовин.

Помідори

Томати, дозрілі до осені, — потужне джерело антиоксиданту лікопіну, що перевершує за ефектом вітаміни с і е.лікопін захищає днк, перешкоджає поділу ракових клітин, знижує ризик серцево-судинних захворювань. У томатах багато вітамінів a, b1, b2, b6, c, e, k, pp, бета-каротину і таких мінералів, як йод, калій, фосфор, бор, магній, марганець, натрій, кальцій, залізо, цинк, мідь, органічних кислот, що поліпшують метаболізм. До того ж осінні томати — це ще й відмінні природні антидепресанти, що захищають від стресу і осінньої депресії. А що входить до їх складу хром сприяє швидкому насиченню і попереджає переїдання.

Кабачки

Кабачки зберігаються після збору дуже довго — до самої зими. Скористайтеся цим і готуйте страви з корисного овоча якомога частіше. Кабачки низькокалорійні, легко засвоюються і багаті цінними речовинами — вуглеводами, білками, мінеральними солями калію, а також пектином, що очищає організм від токсичних речовин. Кабачок нормалізує тиск, насичує кров киснем, захищає від гепатиту, жовчнокам’яної хвороби, холециститу, сечокам’яної хвороби, раку товстої кишки. Овоч корисний при порушеннях травлення, розладах сну і депресіях. Регулярне вживання кабачків допоможе подолати вірусні захворювання і підвищить імунітет.

Капуста

Будь-який вид капусти надзвичайно корисний. Білокачанна, кольорова, брюссельська — всі вони містять велику кількість харчових волокон, які виводять з організму важкі метали і токсини. Органічні кислоти в складі капусти нормалізують мікрофлору кишечника і підсилюють імунітет. Крім того, будь-яка капуста багата вітаміном с, незамінним в боротьбі з вірусами та інфекціями, а також калієм, який зміцнює нервову систему і сприяє гарному настрою і сну.

Буряк

Буряк містить масу корисних речовин: вітаміни а і р, всю групу вітаміну в, кальцій, фосфор, йод, магній, мідь, калій, натрій, бор і цинк, фолієву і аскорбінову кислоти, бета-каротин. Завдяки багатому хімічному складу буряк покращує роботу серця і судин, знижує холестерин, допомагає позбутися від нежиті, очищає організм від токсинів, благотворно впливає на судини головного мозку, допомагає засвоюватися вітаміну d. А ще овоч підвищує витривалість організму, надає сил і сприяє виробленню серотоніну — гормону щастя.

Картопля

До осені дозріває корисний і поживний картопля. Він багатий аскорбінової і фолієвої кислотами, солями кальцію, магнію, фосфору, вітамінами групи в, рр. Амінокислоти картоплі легко засвоюються. А ще коренеплід надає ощелачивающее дію на організм людини. Картопляний крохмаль служить прекрасним обволікаючим і протизапальним засобом і попереджає осінні загострення захворювань шлунково-кишкового тракту. 

Ріпа

Ніжний і м’який коренеплід є прекрасним джерелом вітамінів a, k, с і фолієвої кислоти. Також в м’якоті міститься рідкісна речовина глюкорафанін-рослинний аналог сульфорофана, який має протиракові властивості. Ріпа має протигрибкову і антибактеріальну дії, а ще в ній присутні рослинний антибіотик, що затримує зростання деяких грибків, і лізоцим — речовина з антимікробною активністю. Багаті корисними речовинами і листя ріпи — за смаком вони нагадують гірчичні, тому часто використовуються в салатах. 

Журавлина

Ягоди журавлини містять велику кількість антиоксидантів. Вони мають потужну противірусну дію, перешкоджають розвитку ракових клітин, попереджають атеросклероз, а також борються з утворенням вільних радикалів і підтримують еластичність і молодість шкіри — недарма на русі журавлину називали молодильною ягодою. Нарешті, в її м’якоті і шкірці багато мікроелементів (залізо, йод, калій, кальцій, магній, марганець, срібло, фосфор), а також вітамінів в1, в2, с, к і рр.