10 найсмачніших рецептів освіжаючих літніх лимонадів

20

Літо потихеньку добігає кінця, але спекотні дні ще тривають. Освіжаючі домашні літні лимонади-хіт цього серпня. Поспішайте приготувати їх за нашими оригінальними рецептами. Лайфхаки та інші круті поради додаються.

Класичний лимонад

Класичний лимонад-найпопулярніший освіжаючий напій з xix-го століття (саме тоді в широкому продажі з’явилися газовані напої з натуральними сиропами). Цей найпростіший в приготуванні напій цінується за яскравий смак, приємний лимонний аромат і здатність втамовувати спрагу.

Вам знадобиться:

  • лід колотий за смаком
  • цукор 1 ст.
  • листя м’яти свіжі 1 пучок
  • лимон 2-3 шт.
  • вода питна 1,5 л.

Спосіб приготування:

1. З усіх лимонів вичавіть сік, тонким шаром зріжте цедру без білої частини.2. У великій каструлі на помірному вогні доведіть до кипіння 2 склянки води з цукром. Додавши цедру, варіть до розчинення цукру 5-7 хвилин, періодично помішуючи.3. Додайте воду, м’яту і лимонний сік, перемішайте і зніміть з вогню.4. Повністю остудіть лимонад.5. Подавайте лимонад у великих склянках, додавши лід і прикрасивши свіжою м’ятою.

лайфхак для цього рецепта: при необхідності ви можете виключити з інгредієнтів цукор. Якщо ви хочете отримати більш солодкий напій, використовуйте мед. 

Імбирний лимонад

Імбир відомий за свою неймовірну кількість корисних властивостей. Якщо взимку цей продукт може поліпшити здоров’я і зігріти нас, то в спеку його характерний пряний смак відмінно допомагає втамувати спрагу. Цей рецепт-самий вітамінний з нашої сьогоднішньої добірки.

Вам знадобиться:

  • корінь імбиру 200 г.
  • лимон 2 шт.
  • вода питна 2,5 л.
  • мед 4 ст. Л.
  • цукор 2-3 ст. Л.
  • лід колотий за смаком

Спосіб приготування:

1. Корінь імбиру почистіть і натріть на дрібній тертці.2. У велику каструлю влийте 1 літр води і, встановивши середній вогонь, додайте тертий імбир.3. Видавлений з лимонів сік і натерту церу також додайте в каструлю.4. Додайте в лимонад цукор і доведіть суміш до кипіння.5. Дайте вмісту каструлі повністю охолонути, після чого додайте в нього мед і лимонний сік.6. Охолодіть лимонад в холодильнику і, розбавивши його іншою холодною водою, перемішайте.7. Подавайте напій у великих склянках, додавши лід і прикрасивши часточками лимона.

лайфхак для цього рецепта: так само, як і в попередньому рецепті, ви можете повністю виключити з інгредієнтів цукор і збільшити кількість меду. а щоб смак вашого лимонаду був більш пряним і незвичайним, можна додати в напій трохи сиропу кардамону — оригінальну добавку для солодких напоїв.

Огірковий лимонад

Самий освіжаючий лимонад в нашій сьогоднішній добірці! огірки відмінно очищають організм від шлаків і токсинів, покращують метаболізм і чудово освіжають. Вони ідеальні для приготування напоїв, оскільки складаються на 95% з води, багатої калієм, йодом і вітамінами.

Вам знадобиться:

  • мінеральна вода газована 2 л.
  • огірки середнього розміру 8-9 шт.
  • лимон 2-3 шт.
  • мед 6-7 ст. Л.
  • лід колотий за смаком
  • листя свіжої м’яти 1 пучок

Спосіб приготування:

1. Огірки очистіть від шкірки і наріжте половинками або четвертинками гуртків.2. Листя м’яти промийте і обсушити.3. У блендері з’єднайте огірки, мед і м’яту, додайте лимонний сік і подрібніть до однорідної консистенції.4. Додайте до суміші воду і знову перемішайте блендером.5. Процідіть напій через сито, віджимаючи м’якоть.6. Готовий лимонад подавайте у високих прозорих склянках, прикрашаючи часточками лимона і м’ятою.

лайфхак для цього рецепту: у цьому рецепті лимон можна замінити лаймом, а м’яту-мелісою. Такі «перестановки» допоможуть відрегулювати смак лимонаду і поекспериментувати, насолоджуючись різноманітністю.

Кавуновий лимонад з базиліком

В кінці літа на ринках з’являється все більше стиглих і солодких кавунів. кавуновий лимонад-відмінний напій для всіх, хто хоче насолодитися самим освіжаючим літнім смаком, але не готовий обливатися липким соком і возитися з кісточками.

Вам знадобиться:

  • вода 2 ст.
  • лід колотий за смаком
  • базилік свіжий (листя) 1,5 ст.
  • цукор 1,5 ст.
  • сік лимонний 1 ст.
  • м’якоть кавуна (без кісточок) 14 ст.

Спосіб приготування:

1. У каструлі змішайте воду і цукор, доведіть до кипіння і варіть 5-7 хвилин до розчинення цукру. Зніміть з вогню і додайте листя базиліка. Залиште на 1 годину, а потім процідіть суміш через сито в миску.2. У блендері подрібніть до однорідної маси кавунову м’якоть. Процідіть через сито в графин для напоїв.3. Влийте в графин сироп і лимонний сік.4. Охолодіть лимонад і подавайте його у великих прозорих склянках з льодом, прикрасивши свіжим базиліком або, за бажанням, невеликими часточками кавуна.

лайфхак для цього рецепта: лимонний сік можна замінити соком і цедрою лайма, а цукор — медом. Також ви можете заздалегідь приготувати цитрусовий фруктовий лід і використовувати його для цього напою.

Полуничний лимонад

Найніжніший, десертний, але при цьому легкий і освіжаючий напій: полуничний лимонад оцінять дорослі і діти. Це відмінний напій для дачного пікніка або вечірніх посиденьок на свіжому повітрі.

Вам знадобиться:

  • вода 1,5 л.
  • лимон 1 шт.
  • лід колотий за смаком
  • цукор 80 г.
  • свіжа полуниця 350 г.
  • листя свіжої м’яти 60 г.

Спосіб приготування:

1. Очищену і помиту полуницю (80 г) подрібніть в блендері до стану пюре.2. Перекладіть полуничне пюре і цілі ягоди в каструлю.3. Половину лимона наріжте на тонкі часточки і додайте їх в каструлю разом з листям м’яти.4. Залийте вміст каструлі 200 мл окропу.5. Накрийте каструлю кришкою і дайте настоятися близько 20-ти хвилин.6. Витягнувши м’яту, додайте цукор і сік половини лимона. Ретельно перемішайте до розчинення цукру, а потім залийте рештою холодною водою.7. Охолодіть напій в холодильнику до повного охолодження.8. Подавайте полуничний лимонад з льодом, прикрасивши склянки половинками ягід або листям м’яти.

лайфхак для цього рецепта: полуничний лимонад чудово виходить не тільки з м’ятою, але і з зеленим базиліком. 

Швидкий грушевий лимонад

Грушевий лимонад просто створений для любителів оригінальних і свіжих рішень. Соковиті і солодкі груші приємно здивують втомлених від традиційних коктейлів шанувальників солодких напоїв і літніх коктейлів.

Вам знадобиться:

  • грушевий сік 200 мл.
  • вода газована 100 мл.
  • лід колотий за смаком
  • лайм або лимон 1/2 шт.
  • цукровий сироп за смаком

Спосіб приготування:

1. У хайболи викладіть скибочки лайма або лимона, а потім — колотий лід.2. Додайте грушевий сік і трохи цукрового сиропу, залийте все газованою водою.3. Готовий лимонад прикрасьте часточкою лайма і подавайте з трубочкою.

лайфхак для цього рецепта: щоб лимонад вийде ще цікавіше, додайте в нього листя шавлії одночасно з льодом і скибочками лайма.

Кавовий лимонад

Холодна кава — чудовий освіжаючий напій для всіх, хто хоче не тільки перестати страждати від спеки, але і підбадьоритися. Це дуже оригінальний варіант літнього лимонаду, який може стати хітом вашої вечірки.

Вам знадобиться:

  • цукор 1 ст.
  • вода 1 ст.
  • лимон 2 шт.
  • кава чорна охолоджена 1,5 ст.
  • тонік 2 ст.
  • лід колотий за смаком

Спосіб приготування:

1. Приготуйте сироп. У каструлю всипте цукор, додайте цедру одного лимона і залийте водою. Доведіть до кипіння, давши цукру повністю розчинитися.2. Вичавіть 1 ст. Лимонного соку.3. З’єднайте холодну каву з отриманим сиропом, лимонним соком і тоніком. Як слід охолодіть.4. Подавайте лимонад у великих склянках або прозорих банках з льодом, прикрасивши скибочками лимона.

лайфхак для цього рецепта: якщо ви любите кисло-солодкі коктейлі (так звані «сауери»), додавайте в сироп для лимонаду трохи більше цукру і лайм замість лимона. Відмінним доповненням до цього лимонаду будуть і мандарини: просто роздушіть їх мадлером і додайте мандариновий сік в напій перед тим, як відправити його охолоджуватися в холодильник.

Журавлинний лимонад з шампанським

Якщо на ваших вечірках буває жарко, приготуйте журавлинний лимонад на основі сухого шампанського. Цей легкий, освіжаючий і витончений напій подарує гостям відмінний настрій, а вам не доведеться довго возитися з приготуванням.

Вам знадобиться:

  • вода 3 ст.
  • журавлинний сік 3 л.
  • концентрат лимонаду 400 мл.
  • сухе ігристе вино 1,5 л.
  • лід колотий за смаком

Спосіб приготування:

1. У великому графині, який ви будете ставити на стіл, змішайте холодну воду, журавлинний сік і концентрат лимонаду.2. Додайте крижане шампанське і подавайте лимонад в довгих келихах для шампанського або ж в хайболах з льодом і соломинками.

лайфхак для цього рецепта: головна умова успіху такого лимонаду-максимально охолоджене і обов’язково сухе шампанське. Подавайте журавлинний лимонад відразу ж після приготування.

Лавандовий лимонад

Ніжно-фіолетовий запашний лавандовий лимонад — король подачі і самий «інстаграмний» напій літа. Приготуйте його самостійно, використовуючи найпростіші інгредієнти.

Вам знадобиться:

  • вода питна 5 ст.
  • цукор 2/3 ст.
  • лимон 3 шт.
  • колотий лід за смаком
  • квіти лаванди сушені 2-3 ст. Л.

Спосіб приготування:

1. Налийте три склянки води в каструлю, додайте цукор і квіти лаванди. Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть ще 5 хвилин. Зніміть з вогню, накрийте кришкою і залиште остигати приблизно на 1 годину.2. Процідивши відвар крізь сито, видаліть з напою лаванду.3. Вичавіть сік з лимонів і вмішайте їх сік у відвар.4. Додайте воду, що залишилася, знову перемішайте.5. Перелийте лимонад в глечик і відправте в холодильник, щоб напій повністю охолов.6. Подавайте лавандовий лимонад, розлив по високих хайбол і додавши лід.

лайфхак для цього рецепта: сушені квітки лаванди — не такий рідкісний інгредієнт, яким може здатися на перший погляд. Його без праці можна відшукати в чайних магазинах, а також замовити в інтернеті.

Тархун

приготуйте той самий напій з дитинства у себе вдома. Найголовніший ароматний лимонад смарагдово-зеленого кольору полюбився багатьом завдяки особливому пряному смаку, але трава тархун відома і за ряд своїх цілющих властивостей (вона покращує обмін речовин, очищає організм і зміцнює імунітет).

Вам знадобиться:

  • естрагон (тархун-трава) 30 г.
  • лимон 2 шт.
  • лід колотий за смаком
  • цукровий сироп 130 мл.
  • вода газована 1 л.

Спосіб приготування:

1. Тархун дрібно нарубати, а з лимонів видавіть сік.2. Змішайте сік лимона з цукровим сиропом.3. Слив з пляшки з газованою водою 300 мл, перекладіть в пляшку нарубаний тархун, залийте сироп і щільно закрийте, залишивши настоюватися в холодильник до повного охолодження.4. Процідіть лимонад через сито і подавайте його в охолоджених келихах з льодом.

лайфхак для цього рецепта: щоб смак лимонаду був ще яскравіше і більш насиченим, ми рекомендуємо додати до інгредієнтів сік лайма, а сам тархун подрібнити в блендері, щоб трава дала більше запашного соку.