10 найсмачніших соусів для м’яса

32

Японія, франція, країни південної америки … Куди відправитися на вечерю в цей раз? вирішувати вам. Подарувати незвичайні смаки звичним стравам не так вже й складно. Головне-підібрати правильний соус. Ми знайшли для вас 10 смачних соусів для м’яса, а ще вказали для зручності приблизний час, який доведеться витратити на їх приготування.

Зелений соус (сальса-верде)

Готується 10 хвилин

Цей пікантний італійський зелений соус не вимагає ніяких сверхнавыков, зате стане відмінним доповненням соковитого стейка.

Інгредієнти:

  • петрушка 2 пучка
  • цибуля-порей 2 пучка
  • м’ята 2 гілочки
  • каперси 1 ч. Л.
  • анчоуси (подрібнені) 3 шт.
  • зубчик часнику 1 шт.
  • лимон 1 шт.
  • оливкова олія 3 ст. Л.

Спосіб приготування:

Вичавити сік одного лимона.

Дрібно нарізати петрушку, цибулю і м’яту, змішати в мисці з каперсами, подрібненими анчоусами і подрібненим зубчиком часнику.

1 додати в суміш сік одного лимона і оливкову олію. Ретельно перемішати.

Вершковий соус із зеленим перцем

Готується 18-20 хвилин

Поєднання інгредієнтів може здатися досить несподіваним, проте ви здивуєтеся, наскільки гармонійним на смак вийде цей соус.

Інгредієнти:

  • білий винний оцет 2 ст. Л.
  • курячий бульйон 150 мл
  • зелений перець (дрібно нарізаний) 2 ч. Л.
  • жирні вершки 4 ст. Л.

Спосіб приготування:

Оцет налити в сковороду з антипригарним покриттям і довести до кипіння. Потім додати курячий бульйон і на сильному вогні випарувати суміш майже наполовину.

1 додати подрібнений зелений перець, довести до кипіння і пюрировать його в сковороді ложкою.

1 зменшити вогонь і додати вершки. Варити на повільному вогні протягом однієї або двох хвилин, поки соус злегка не загусне.

Беарнский соус

Готується 20 хвилин

Цей класичний французький соус для м’яса припаде вам до смаку, особливо якщо ви любите густі вершкові соуси.

Інгредієнти:

  • біле сухе вино 60 мл
  • білий винний оцет 60 мл
  • цибулина 1 ст. Л.
  • свіжий естрагон 1 ст. Л.
  • жовтки 3 шт.
  • вершкове масло 120 г
  • сіль, перець, зелень за смаком

Спосіб приготування:

1 розтопити на сковороді 100 г вершкового масла.

Цибулю і естрагон дрібно нарізати, викласти в сковороду, влити туди вино і оцет, поставити на середній вогонь, довести до кипіння і випарювати до тих пір, поки не залишиться близько 2 столових ложок суміші. Зняти з вогню і дати охолонути.

1 збити жовтки віночків в густу масу.

1 процідити в миску з жовтками винну суміш, цибулю і естрагон викинути.

Суміш збити до однорідності.

1 додати в миску 10 г вершкового масла і розігріти на водяній бані, постійно помішуючи віночком.

1. Як тільки жовтки загуснуть, зняти з вогню, додати ще 10 г вершкового масла, перемішати.

1. Тонкою цівкою, постійно помішуючи, почати вливати розтоплене масло. Енергійно помішувати до тих пір, поки все масло не буде влито. Поспішати не можна, інакше соус вийде занадто рідким.

1. У готовий соус додати сіль і перець за смаком, прикрасити зеленню.

Чімічуррі

Готується 5 хвилин

Чімічуррі-це південноамериканський стейк-соус, схожий на сальса-верде, але з невеликою родзинкою. 

Інгредієнти:

  • зубчик часнику 1 шт.
  • перець чилі 1 шт.
  • червоний винний оцет 3 ст. Л.
  • коріандр 2 гілочки
  • петрушка 2 гілочки
  • оливкова олія 2 ст. Л.

Спосіб приготування:

Часник, перець чилі, коріандр і петрушку подрібнити в блендері, ретельно перемішати з червоним винним оцтом.

1 додати оливкову олію і знову перемішати.

Подавати охолодженим.

Соус з чорними бобами

Готується 25 хвилин.

Цей смачний соус в азіатському стилі виходить дуже насиченим за рахунок чорних бобів. Якщо ви подаєте цей соус, від гарніру можна сміливо відмовлятися. М’ясо не потребуватиме ні в яких доповненнях.

Інгредієнти:

  • чорні боби ½ банки
  • коричневий цукор 1 ч. Л.
  • мед 2 ч. Л.
  • тертий імбир ½ ч. Л.
  • червоний перець чилі 1 шт.
  • кунжутна паста (тахіні) 2 ч. Л.
  • яблучний оцет 2 ст. Л.
  • соєвий соус 2 ч. Л.
  • вода 5 ст. Л.

Спосіб приготування:

Чорні боби дістати з банки, промити, висушити і подрібнити в блендері.

Червоний перед чилі подрібнити.

Ретельно перемішати всі інгредієнти до гладкості, потім вилити в каструлю і довести до кипіння. Готувати близько 5 хвилин, поки соус не загусне.

Соус з червоного вина

Готується 20 хвилин.

Цей класичний соус з червоного вина складається всього з 4 інгредієнтів і займе максимум 20 хвилин, зате стане відмінним доповненням до м’ясних страв.

Інгредієнти:

  • яловичий бульйон 250 мл
  • червоне вино 125 мл
  • коричневий цукор 2 ч. Л.
  • бальзамічний оцет 1 ч. Л.

Спосіб приготування:

Вилити бульйон в каструлю, довести до кипіння і випарувати до зменшення в обсязі в 2 рази.

Додати вино, цукор, бальзамічний оцет, довести до кипіння і варити 10 хвилин на сильному вогні до тих пір, поки обсяг соусу не зменшиться в обсязі вдвічі.

Соус теріякі

Готується 20 хвилин.

Цей японський соус має солодкуватий смак, підкреслений терпкими нотками імбиру. У магазинах нескладно знайти баночки з готовим соусом, але набагато цікавіше і приємніше приготувати домашній соус теріякі.

Інгредієнти:

  • соєвий соус 5 ст. Л.
  • саке 3 ст. Л.
  • мірін (солодке рисове вино) 2 ст. Л.
  • імбир (свіжий, тертий) ½ ч. Л.
  • мед 1 ч. Л.
  • цибуля 1 шт.

Спосіб приготування:

Змішати всі інгредієнти, вилити суміш в невелику каструлю і варити близько 5 хвилин до загустіння. Зняти з вогню.

1. Дрібно нарізати цибулину, ретельно перемішати з соусом.

Подавати охолодженим.

Гірчичний соус

Готується 5 хвилин.

Що може бути простіше соусу, що складається всього з 2 інгредієнтів? безумовно, можна подати до столу просто гірчицю, але соус точно буде ніжніше і приємніше на смак.

Інгредієнти:

  • діжонська гірчиця 4 ст. Л.
  • вершкове масло 100 г

Спосіб приготування:

Змішати гірчицю з маслом в сковороді і нагріти на повільному вогні до кип’ятіння.

Подавати в теплому вигляді.

Сирний соус

Готується 20 хвилин.

Стейк і сир-це ідеальне поєднання. Цей ніжний густий соус не займе у вас більше 10 хвилин. 

Інгредієнти:

  • вершкове масло 25 г
  • борошно 1 ст. Л.
  • молоко 150 мл
  • сир 50 г
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування

1 розтопити вершкове масло в сковороді на середньому вогні, додати борошно і ретельно перемішати.

1. Повільно додати молоко, постійно помішуючи.

Довести до кипіння і додати сир, перемішати.

Почекати, поки сир розплавиться і соус загусне, потім приправити сіллю і перцем за смаком.

Вершково-грибний соус

Готується 15 хвилин. 

Вершково-грибний соус — один з найпоширеніших соусів. Він відмінно підходить не тільки до м’яса і птиці, але і практично до всіх видів пасти.

Інгредієнти:

  • печериці 6 шт.
  • вершки 4 ст. Л.
  • коньяк 2 ст. Л.
  • оливкова олія 1 ст. Л.
  • гірчиця 1 ч. Л.
  • зубчик часнику 1 шт.

Спосіб приготування:

Гриби дрібно нарізати.

1. У сковороді розігріти оливкову олію, додати гриби і обсмажувати 5 хвилин до золотистого кольору.

1. Дрібно порізати часник, додати до грибів. Туди ж вилити коньяк і тушкувати до тих пір, поки коньяк майже повністю не випарується.

1 додати до грибів вершки і гірчицю. Зменшити вогонь, довести до кипіння і почекати 2-3 хвилини.

1. Перед подачею на стіл соус потрібно трохи охолодити.