10 спецій, які підвищать імунітет

26

Навесні наш організм як ніколи потребує підтримки. Але не поспішайте в аптеку: на вашій кухні напевно знайдеться пара-трійка спецій — помічників, які підтримають ослаблений за зиму імунітет. Просто не забувайте додавати їх в повсякденні страви. 

Мускатний горіх

Мускатний горіх багатий вітамінами а, в, с, фолієвою кислотою, магнієм, калієм і цинком. Вони-то і захистять організм в сезон грипу та застуди. А ще висока концентрація магнію в мускатному горісі допомагає розслабитися і позбутися від безсоння. У народній медицині його використовують як болезаспокійливий засіб, а також при розладі шлунка.

У що його додати? у випічку, сирні десерти, супи, страви з овочів і м’яса. Наприклад, в голландії мускатний горіх додають мало не в усі страви. Картопля, макарони, м’ясо, кондитерські вироби і навіть пиво не обходяться без цієї прянощі.

Куркума

Куркуму не випадково називають природним антибіотиком, адже це один з найсильніших натуральних засобів в боротьбі з хворобами. Через протизапальні, антибактеріальні та противірусні властивості куркума з давніх часів використовується в китайській медицині. А ще ця пряність знижує ризик розвитку раку і допомагає в зниженні ваги.

У що додати? у страви з рису і картоплі, до овочів, в соуси практично до будь-яких страв, а також в смузі, коктейлі та чаї.

Кардамон

Кардамон-дуже потужний антисептик, з давніх пір його використовують при лікуванні різних інфекцій і простудних захворювань. Ця пряність допомагає при кашлі і болю в горлі. крім того, кардамон прискорює обмін речовин і стимулює травну систему. У багатьох країнах настоянку з кардамону, прокип’яченого з імбиром, використовують для полегшення травлення.

У що додати? у страви з рису, салати, десерти та напої (наприклад, глінтвейн). 

Імбир

Імбир має сильні протизапальні властивості і допомагає полегшити біль. А ще це одне з найвідоміших народних засобів, що поліпшують травлення.

До речі, свіжий імбир корисніше сушеного. Так що краще використовувати його в свіжому вигляді, натерши на дрібній тертці або порізавши кружечками. Свіжий імбир можна зберігати в холодильнику до трьох тижнів, а в морозильній камері — шість місяців.

У що додати? у страви з бобових, молочні продукти, рибу, смажені страви, і, звичайно, в чай.

Зірчастий аніс

Аніс зірчастий — одна з найулюбленіших прянощів китаю. Китайці використовували аніс в якості приправи ще до нашої ери! європейці дізналися його аромат і смак тільки на початку 16 століття і тут же полюбили за ідеальне поєднання з випічкою.

Ця пряність-прекрасний помічник при боротьбі з вірусними захворюваннями і сильним кашлем. А ще вона допомагає швидко освіжити подих.

У що додати? у чаї та десерти (аніс відмінно поєднується з шоколадом і цитрусовими), овочеві рагу, в м’ясо і птицю при запіканні, яловичі супи.

Кориця

Кориця-одна з найбільш цілющих спецій, що володіє сильними протизапальними і противірусними властивостями. Вона користується великою популярністю в аюрведичній медицині за рахунок знеболюючого і антисептичної дії. Її застосовують для профілактики і лікування грипу та застуди.

Найкорисніше суміш меленої кориці з медом. Вона допомагає впоратися з болем в горлі, закладеністю носа і кашлем.

У що додати? у випічку, чаї та коктейлі, каші та овочеві рагу.

Розмарин

Завдяки антисептичним і тонізуючим властивостям розмарин допомагає при застуді, головних і м’язових болях, полегшує симптоми астми. Дуже часто його використовують в ароматерапії, оскільки розмарин заспокоює, лікує втому і покращує настрій.

До речі, раніше в палатах, де лежали хворі люди, палили гілочки розмарину і ялівцеві шишки, щоб продезінфікувати повітря.

У що додати? розмарин добре поєднується з м’ясом, рибою, грибами і смаженою птицею. Його додають в маринади, до супів і овочевих салатів.

Чебрець

Чебрець (він же чебрець) був відомий ще в стародавньому римі: солдати купалися у воді, настояної на цій прянощі, щоб набратися сил. У народній медицині його широко використовують для полоскання горла і створення відварів від кашлю, при бронхітах і астмі.

У що додати? у смажене на грилі м’ясо, птицю, салати з картоплі і помідорів, бульйони і супи.

Шавлія

Шавлія — одне з кращих протимікробних засобів. Його широко застосовують в народній медицині для лікування запалень і зниження температури. Відвари з цієї рослини п’ють при вірусних інфекціях, втрати голосу, для позбавлення від ангіни.

У що додати? у салати, омлети, смажені овочі, в курку, свинину і рибу при запіканні.

Гвоздика

Гвоздика допомагає підвищити імунітет і впоратися з хвороботворними бактеріями. А ще її використовують для профілактики грипу, підвищення апетиту і усунення неприємного запаху з рота.

У що додати? у глінтвейн, чай, випічку, соуси для макаронів.

Беріть на замітку корисні властивості прянощів, враховуйте, з якими продуктами краще поєднуються ті чи інші спеції, і експериментуйте зі смаками, створюючи нові соуси для гарнірів і приправи для м’ясних і рибних страв.