12 швидких і смачних пісних обідів

51

Великий піст — період обмежень: як в їжі, так і духовного життя. Щоб залишити сили для роздумів, вибирайте просту і в той же час поживну їжу, приготування якої не займе багато часу. Kitchenmag ділиться пісними рецептами, які стануть ідеальним варіантом обіду. Зарядіться енергією!

Котлети з гречки з грибами

вам знадобиться:

  • гречана крупа — 250 г
  • гриби — 300 г
  • цибуля — 150 г
  • крохмаль-1 ч. Л.
  • зелень-за смаком
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  1. відваріть гречку і подрібніть її в блендері.
  2. на сковороді обсмажте цибулю з грибами, після чого також подрібніть в блендері.
  3. змішайте разом гречку і цибулю з грибами. Додайте в них за смаком зелень, сіль і перець. Потім додайте крохмаль.
  4. сформуйте з отриманої суміші форму для котлет.
  5. обсмажте все на сковороді з додаванням вершкового і рослинного масла.

Рататуй

вам знадобляться:

  • оливкова олія — 1 ст. Л.
  • перець чилі — 2 шт.
  • часник-2 зубчики
  • баклажани — 1 шт.
  • цукіні — 2 шт.
  • червоний винний оцет — 1 ст. Л.
  • томати — 3 шт.
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  1. нагрійте масло в глибокій сковороді на середньому вогні.
  2. додайте подрібнені перець чилі і часник. Готуйте, помішуючи, 2 хвилини.
  3. наріжте баклажани і цукіні на невеликі шматочки. Додайте їх в сковороду. Готуйте 2-3 хвилини.
  4. додайте оцет і дрібно нарізані помідори. Готуйте, помішуючи, ще 30 секунд.
  5. додайте 1/4 склянки холодної води. Приправте сіллю і перцем. Доведіть до кипіння.
  6. готуйте на повільному вогні 4 хвилини.
  7. подавайте блюдо до столу. 

Кіноа з чорною квасолею

вам знадобиться:

  • кіноа-1,5 чашки
  • консервована чорна квасоля-450 мл
  • кукурудза — жменю
  • зелена цибуля — 3 стебла
  • цукіні-1/2 шт.
  • томати черрі — 400 г
  • приправи (за смаком) — 2 ст. Л.
  • сіль — 1/2 ч. Л.
  • оливкова олія — 2 ст. Л.
  • білий винний оцет — 2 ст. Л.
  1. кіноа відваріть, дотримуючись інструкції на упаковці.
  2. зелену цибулю порубати, а кабачки наріжте кубиками.
  3. у мисці змішайте кіноа, кабачки, томати черрі, кукурудзу, консервовану квасолю і зелену цибулю.
  4. приправте. Посоливши.
  5. додайте оливкову олію та білий винний оцет.
  6. акуратно перемішайте і подавайте до столу. 

Біла квасоля зі шпинатом

вам знадобляться:

  • біла квасоля — 1,5 склянки
  • часник — 3 зубчики
  • шавлія — 3 гілочки
  • оливкова олія — 6 ст. Л.
  • сіль — за смаком
  • перець чилі пластівцями — 1/2 ч. Л.
  • шпинат — 2 жмені
  • терта цедра лимона — 1 ст. Л.
  • лимонний сік — 2 ст. Л.
  1. квасоля замочіть у воді на ніч.
  2. перекладіть квасолю в каструлю. Додайте зубчик часнику, розрізаний на половинки, шавлія, 3 столові ложки оливкової олії. Влийте 6 склянок води. Доведіть до кипіння на середньому вогні. Потім зменшіть вогонь, посоліть і варіть на повільному вогні 35-45 хвилин. Остудивши.
  3. нагрійте 3 столові ложки оливкової олії у великій сковороді на середньому вогні. Обсмажте подрібнений часник і червоний перець чилі пластівцями протягом хвилини.
  4. поступово додайте в сковороду весь шпинат. Готуйте, помішуючи, близько 5 хвилин. Шпинат повинен зменшитися в обсязі вдвічі. Посоливши.
  5. за допомогою шумівки перекладіть в сковороду квасолю. Прогрівши.
  6. потім додайте лимонну цедру, лимонний сік, і 1/4 склянки води, в якій варилася квасоля. Перемішавши. При необхідності додайте трохи більше води.
  7. посоліть, полийте оливковою олією і подавайте до столу. 

Суп з квасолею і сочевицею

вам знадобляться:

  • сочевиця — 100 г
  • квасоля — 100 г
  • щавель — жменю
  • овочевий бульйон — 1,5 л
  • цибуля — 1 шт.
  • морква — 2 шт.
  • часник — 1 зубчик
  • олія оливкова — 3 ст. Л.
  • лимон-1/2 шт.
  • чебрець-1 гілочка
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  1. квасоля і сочевицю замочити на ніч у великій кількості холодної води, а перед початком готування промити.
  2. цибулю очистити, нарізати дрібними кубиками і обсмажити на гарячій сковороді в оливковій олії 5 хвилин.
  3. моркву очистити, також нарізати невеликими кубиками і додати в сковороду з цибулею. Готувати ще 5 хвилин, додавши очищений і видавлений зубчик часнику, а також гілочку чебрецю.
  4. шпинат крупно нарубати, викласти в каструлю разом з обсмаженими овочами, квасолею і сочевицею, а потім залити бульйоном.
  5. варити, накривши кришкою, близько години. Посолити і поперчити.
  6. подавати суп, посипавши його тертою лимонною цедрою.

Кіноа з овочами в апельсиновому соусі

вам знадобляться:

  • кіноа — 230 г
  • морква — 2 шт.
  • цибуля червона — 1/2 шт.
  • селера — 1 стебло
  • цукіні — 3 шт.
  • апельсиновий сік (свіжовичавлений) — 100 мл
  • паприка — 1-2 ч. Л.
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • олія оливкова — 2 ст. Л.
  1. відварювати кіноа в підсоленій воді, дотримуючись часу, вказаного на упаковці.
  2. цибулю очистити. Нарізати всі овочі дрібними кубиками і обсмажити в сковороді на оливковій олії 15-20 хвилин, регулярно помішуючи.
  3. в окремій ємності змішати апельсиновий сік з паприкою. Готові овочі змішати з кіноа і заправити апельсиновою заправкою. За бажанням посолити і поперчити.

Салат з нутом

вам знадобляться:

  • консервований нут — 450 г
  • манго — 3/4 чашки
  • ананас-3/4 чашки
  • кінза — 1/4 чашки
  • лимонний сік — 1 ст. Л.
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець-за смаком
  • мелений кайенский перець — за смаком
  1. нут перекладіть в миску.
  2. фрукти наріжте на невеликі шматочки, додайте до нуту.
  3. туди ж додайте рубану кінзу.
  4. посоліть, поперчіть. Додайте мелений кайенский перець.
  5. полийте лимонним соком. Перемішавши.
  6. подавайте з начос. 

Салат зі спаржі, томатів і оливок

вам знадобляться:

  • спаржа — 10 стебел
  • консервована квасоля — 400 г
  • помідори (середні) — 4 шт.
  • зелені оливки — 40 г
  • свіжий базилік (дрібно нарізаний) — 40 г
  • лимонна цедра — 1 ч. Л.
  • оливкова олія — 1 ст. Л.
  • бальзамічний оцет — 1 ст. Л.
  • лимонний сік — 2 ч. Л.
  • сіль-за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  1. стебла спаржі розріжте навпіл і обсмажте на грилі протягом 1-2 хвилини з кожного боку.
  2. помістіть спаржу, квасолю, нарізані помідори, нарізані зелені оливки, свіжий базилік і лимонну цедру у велику миску і перемішайте.
  3. змішайте оливкову олію, бальзамічний оцет, сіль, перець і лимонний сік в невеликій мисці.
  4. полийте салат соусом і перемішайте.

Сочевиця з грибами

вам знадобляться:

  • гриби — 1 кг
  • оливкова олія — 2 ч. Л.
  • чорний мелений перець — за смаком
  • сіль — за смаком
  • оливкова олія — 2 ч. Л.
  • ріпчаста цибуля — 2 шт.
  • сочевиця — 1/4 чашки
  • овочевий бульйон або вода — 3/4 чашки
  • кедрові горішки — 1/4 чашки
  • каперси — 1/4 чашки
  • подрібнений часник-2-3 зубчики
  1. наріжте гриби невеликими шматочками. Обсмажте в двох столових ложках вершкового масла. Посоліть, поперчіть.
  2. наріжте дрібно цибулю і обсмажте в двох столових ложках оливкової олії на повільному вогні протягом 10-15 хвилин.
  3. закип’ятіть бульйон або воду, додайте сіль і сочевицю. Готуйте 20 хвилин.
  4. змішайте сочевицю, гриби і цибулю.
  5. приправте за смаком. Додайте каперси, часник і кедрові горішки.
  6. подавайте до столу. 

Теплий салат з моркви

вам знадобляться:

  • морква-800 г
  • насіння фенхелю — 2 ст. Л.
  • цибуля-шалот — 1 шт.
  • олія оливкова — 4 ст. Л.
  • апельсиновий сік — 2 ст. Л.
  • петрушка-кілька гілочок
  • сіль-за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  1. морква очистіть і наріжте паличками. Лук-шалот також очистіть і наріжте дрібними кубиками.
  2. викладіть моркву і цибулю в миску, додайте 2 ложки оливкової олії і насіння фенхелю. Перемішайте і викладіть на деко.
  3. запікайте в попередньо розігрітій до 180 °c духовці близько 35 хвилин, перемішавши в середині готування.
  4. у невеликій ємності змішайте масло, що залишилося, сік, дрібно посіченуПетрушку, сіль і перець.
  5. коли морква трохи охолоне, полийте її приготовленою заправкою і подавайте. 

Томатний суп-пюре

вам знадобляться:

  • помідор середній — 10 шт.
  • часник — 1 зубчик
  • цибуля середня-1 шт.
  • перець болгарський червоний-1 шт.
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • олія оливкова — 3 ст. Л.
  • вода або овочевий бульйон-за потребою
  1. розріжте помідори на 4 частини і викладіть на деко. Додайте очищений і довільно нарізану цибулю.
  2. далі викладіть на деко нарізаний перець, з якого потрібно попередньо видалити насіння.
  3. овочі посоліть, поперчіть, полийте оливковою олією і запікайте в попередньо розігрітій до 210 °c духовці 30 хвилин, перемішавши в середині готування.
  4. викладіть всі запечені овочі в блендер і почніть збивати, додаючи воду або овочевий бульйон до отримання бажаної консистенції супу. 

Помідори, фаршировані рисом і овочами

вам знадобляться:

  • консервована кукурудза — 1 банка
  • жасминовий рис — 250 г
  • авокадо — 125 г
  • жовтий перець (середній, нарізаний) — 1 шт.
  • зелений перець (середній, нарізаний) — 1 шт.
  • червона цибуля (середній, нарізаний) — 1 шт.
  • оливкова олія — 4 ст. Л.
  • свіжа кінза (нарізана) — 3 ст. Л.
  • лимонний сік — 3 ст. Л.
  • помідори — 6 шт.
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • кмин — за смаком
  1. відваріть рис згідно з інструкцією на упаковці.
  2. у великій мисці перемішайте всі інгредієнти (за винятком помідорів) і відкладіть в сторону.
  3. відріжте верхівку від помідорів і видаліть нутрощі.
  4. заповніть кожен помідор кукурудзяною сумішшю з рисом і подавайте до столу.