12 лайфхаків, які допоможуть готувати не гірше італійців

433

З усіх кухонь на світі однією з найпопулярніших можна сміливо назвати італійську. Ця країна, чиї жителі люблять і вміють готувати, подарувала світу незліченну кількість всіма улюблених страв. Зовсім не обов’язково їхати в італію, щоб оволодіти численними секретами італійської кухні. Ми зібрали для вас самі класні лайфхаки, які допоможуть готувати не гірше італійських шефів.

Простота страв, якість інгредієнтів і походження продуктів

Головне правило італійської кухні — не переборщити з інгредієнтами, але обов’язково проконтролювати їх якість. Середземноморські страви славляться своєю простотою і вдалими поєднаннями.

Наприклад, ви ніколи не побачите в італії брускетту з шматочками моцарели зверху. Класичний варіант брускетти набагато простіше: хрусткий свіжий хліб натирають ароматним часником, зверху викладають суміш з соковитих томатів і дрібно нарізаного генуезького базиліка і заправляють все це оливковою олією, сіллю і перцем.

Крім цього, італійці завжди пишаються своїми продуктами і для них важливо, де було вироблено те, що вони їдять. Саме для цього необхідні сертифікати походження dop і igp.

Для них це не просто абревіатури. Кожен італієць знає, що символ dop — це знак якості, який присвоюється продуктам, весь цикл виробництва яких проходить на конкретній території. Сертифікат же igp свідчить про міцний зв’язок, як мінімум на одному етапі виробництва, продукту з територією його походження. 

Шукайте ці позначення на упаковці продуктів, які купуєте. Якісні інгредієнти — вже половина успіху вашої страви.

Готуйте пасту за всіма правилами

Варіть пасту у великій кількості води і не бійтеся додавати багато солі. Рекомендована кількість солі для ідеальної пасти-столова ложка на 4 чашки води. Дуже важливо дотримати це правило, щоб паста придбала виразний смак.

Завжди вибирайте пасту виходячи з соусу, який ви будете використовувати. Наприклад, паста карбонара готується виключно зі спагетті, болоньєзе — з папарделле, а паста з песто і базиліком — з фузіллі.

І, звичайно ж, ніколи не дотримуйтесь рекомендований час для варіння, вказане на упаковці. Італійці готують пасту виключно «аль денте»: коли вона вже майже готова, але ще не встигла повністю розваритися.

Вибирайте для заправки салатів бальзамічний оцет з модени igp

Вибираючи соус для салатів, зупиніть вибір на якісному бальзамічному оцті з модени igp (aceto balsamico di modena igp). Це низькокалорійна, яскрава і дуже смачна заправка, яка вдало доповнить смак овочів.

Італійці часто
Змішують бальзамічний оцет з модени з оливковою олією першого
Віджиму, щоб отримати повноцінний соус для своїх страв. Це відмінний
Варіант заміни жирним і шкідливим заправкам на зразок майонезу.

У цьому каталозі ви зможете знайти якісні, неймовірно смачні бальзамічні оцти, які виробляються за традиційними рецептами: в тому числі, aceto balsamico di modena igp (бальзамічний оцет з модени категорії dop), лакрицю з калабрії або шафран з сардинії.

Готуйте пасту з ідеальною текстурою

Термін «аль денте» (буквально — «на зубок») застосовується італійцями не тільки по відношенню до пасти, але і до овочів. Як ми вже говорили, «аль денте» означає ступінь готовності продукту, який під час приготування не втратив відчутну пружність.

Щоб домогтися такої текстури пасти, постійно пробуйте її на смак в процесі варіння і готуйте на 3-4 хвилини менше, ніж вказано на пачці. А щоб готова паста не злипалася, італійці під час варіння додають в каструлю трохи оливкової олії.для ідеальної пасти ми рекомендуємо вибирати pasta di gragnano igp (пасту з граньяно), яка, відповідно до багатовікової традиції, готується під бронзовими пресами: після відварювання вона незмінно залишається щільною, еластичною, міцною, а її шорстка поверхня дозволяє добре вбирати будь-який соус, при цьому не розварюючись.

Використовуйте вино як повноцінний інгредієнт

Вино-невід’ємна частина італійської кухні. Ви можете підібрати до своїх страв чудове вино, вивчивши в каталозі всі позиції і зупинивши свій вибір на рубіновому chianti classico dop або, скажімо, святковому vermentino di sardegna dop.

Але, крім цього, італійська кухня рясніє безліччю рецептів з вином, тому обов’язково спробуйте приготувати страву, рецепт якого включає цей інгредієнт. У цій країні прекрасно знають, що смачні вина можна не тільки пити, але і додавати в страви. Це може бути паста, приготована в червоному вині з томатами, або вишуканий соус з білими вином і цибулею-пореєм.

Трепетне ставлення італійців до вина дивує і захоплює: марки вин з сертифікатами dop, doc, docg і igp свідчать про контроль вина за місцем походження і гарантують їх високу якість, причому виробників вин з вищою категорією docg на сьогоднішній день існує всього не більше 100.

Звертайте увагу на сезонність продуктів

Якщо це можливо, інгредієнти для ваших страв повинні бути сезонними, адже в італійській кухні використовують тільки свіжі продукти. Це дозволяє домогтися чудового смаку страв без використання сторонніх інгредієнтів, що поліпшують або виправляють їх смак.

У кожної пори року є свій набір сезонних продуктів: вибирайте самі поживні і смачні. Спробуйте наслідувати приклад італійців і купувати продукти на місцевих ринках, а не в супермаркетах.у неаполі, наприклад, виробляють міні-томати з
Піноло-дель-везувіо
Dop, які можуть зберігатися в гронах. Ці свіжі, нещодавно
Зібрані плоди мають овальну форму, приємно хрумтять при надкусиваніі,
Мають соковитим, солодким смаком. Їх можна використовувати для приготування
Практично всіх італійських страв.

Натирайте часник

Кращий інструмент для подрібнення часнику — це, як не дивно, не чеснокодавилка і не гострий ніж. Італійці завжди використовують спеціальну маленьку терку для часнику: вона вичавлює максимум соку з часнику, а ще захищає ваші руки від різкого запаху.

Якщо ви готуєте часниковий соус, обов’язково використовуйте тертку: тертий часник здатний «поглинати» оливкову олію, тим самим створюючи насичену текстуру соусу, якої ви ніколи не досягнете, просто нарізавши часник.шукайте в каталозі оливкові олії першого холодного віджиму з самих різних регіонів італії: тоскани, сицилії, сардинії, апулії. Кожне масло володіє своїм індивідуальним характером, смаком, кольором і ароматом.

Готуйте тефтелі прямо в соусі

Секрет приготування класичних італійських тефтелей полягає в наступному: спочатку вам потрібно обсмажити їх в оливковій олії і власному соку до напівготовності, а потім додати томатний соус і тушкувати до готовності. Таким чином тефтелі вбирають в себе смак і аромат соусу і виходять дуже соковитими і ніжними.одним з кращих сортів томатів для соусу в італії вважається pomodoro s. Marzano dell’agro sarnese-nocerino dop (томати сан марцано з агро-сарнезе-ночеріно dop). Ці помідори консервують цілком або у формі м’якоті без шкірки (що дуже зручно для приготування соусів), а відрізняються вони неповторним соковитим кисло-солодким смаком, оскільки вирощуються в сонячному неаполі.

Секрети тіста і начинки для піци

Головний секрет смачної піци — ідеальне тісто. Ви можете приготувати домашню піцу на дріжджовому і бездріжджовому тесті, причому останній варіант вважається нетрадиційним.

До складу класичного тесту для піци входять борошно з твердих сортів пшениці (дуже важливо її просіяти!), дріжджі, оливкова олія, сіль і вода. Щоб тісто вийшло ароматним, ви можете додати сушені прянощі — наприклад, орегано.

Не перестарайтеся з начинкою і пам’ятайте, що найважливіше — якісні та смачні інгредієнти. Начинка для «маргарити», однієї з найсмачніших італійських піц, складається тільки з соковитих томатів, ніжного сиру моцарелла і запашного базиліка.до речі, сама особлива італійська піца-неаполітанська. Це єдине блюдо, якому було присвоєно сертифікат stg (зазвичай сертифікати дають продуктам). Це справжня гордість і пам’ятка італійців, яку, звичайно, найкраще пробувати на батьківщині страви, але можна спробувати приготувати і вдома.

Готуйте гремолату

Найкращий спосіб приправити м’ясо або рибу — використовувати гремолату замість жирних вершкових соусів. Гремолата-традиційна італійська приправа, яка готується з лимона, часнику і дрібно нарубаної зелені петрушки.

Якщо ви хочете «пограти» зі смаковими відтінками, замість лимона використовуйте лайм або грейпфрут, а замість петрушки — м’яту, кінзу або шавлія. У деяких італійських рецептахГремолата готується з цибулею-шалотом, сиром пекоріно і кедровими горіхами.

Не бійтеся використовувати консервовані томати

Безліч страв італійської кухні готуються з використанням консервованих томатів. Не бійтеся застосовувати їх для приготування своїх страв. Особливо зручно мати їх під рукою, коли сезон помідорів вже закінчився.

Помідори, законсервовані цілком, знадобляться для приготування соусів і рагу, а подрібнені томати ідеально підійдуть для піци, брускетти або лазаньї.італійські господині в зимовий період вважають за краще готувати саме консервовані томати, оскільки вони найкраще зберігають літній насичений смак. 

Пробуйте робити все самостійно

Італійці ніколи не стануть купувати готову паніровку: домашню приготувати досить просто за допомогою блендера або комбайна, до того ж вона значно виграє за смаковими параметрами у готового продукту.

І, звичайно ж, ніколи не пізно освоїти головний секрет італійських шефів-виготовлення свіжої пасти з нуля. Щоб зробити це в домашніх умовах, вам знадобиться мінімум інгредієнтів: пшеничне борошно грубого помелу з твердої пшениці і курячі яйця.