Гарбуз багата каротинами, вітамінами групи в, вітамінами а, е, т, с, рр, мікроелементами — калієм, кальцієм, магнієм, фосфором, цинком, залізом, завдяки чому її рекомендують вживати при анемії.
Присутність в гарбузі вітамінів групи в надає їй властивості заспокійливого засобу. Наявність вітамінів а і е сприяє омолоджуючому ефекту. Свіжий гарбузовий сік має протинабрякову дію і покращує функцію кишечника.
Продукти, приготовані з гарбуза, відрізняються низькою калорійністю. Що міститься в гарбузі вітамін т сприяє швидкому переварюванню їжі, в зв’язку з чим вона хороша як гарнір до м’ясних страв.
Ось два смачні та поживні рецепти для будь-якого часу року.
Мускатний гарбуз в гострому горіховому песто
Інгредієнти:
- мускатний гарбуз 1 кг
- оливкова олія 2 ст. Л.
- цукор 1 ст. Л.
- сіль 1 ч. Л.
- кайенский перець на кінчику ножа
- сушені листя шавлії 1 ч. Л.
- рікотта подрібнена 2 ст. Л.
- фундук обсмажений 1/3 склянки
- часник подрібнений 1 зубчик
- оливкова олія 3 ст. Л.
Спосіб приготування:
- розігріти духовку до 200 градусів.
- застелити деко папером для випічки.
- зрізати з гарбуза шкірку і видалити насіння, нарізати на скибочки.
- змастити гарбуз оливковою олією, посипати цукром, сіллю і кайенским перцем.
- помістити деко в духовку на 20-25 хвилин, поки гарбуз не карамелізується.
- перевернути скибочки гарбуза на іншу сторону. При необхідності для рівномірного запікання поміняти їх місцями.
- поки гарбуз запікається, готуємо нетрадиційний горіховий песто: в маленькій сковорідці нагріти 3 ст. Л. Оливкової олії, додати шавлія і часник, обсмажити на маленькому вогні хвилини 2-3, потім перелити в окрему чашу, в якій будемо готувати песто.
- фундук перемолоти в блендері і додати в чашу.
- рікотту подрібнити в дрібну крихту виделкою і з’єднати з соусом, все ретельно перемішати — песто готовий.
- запечений гарбуз перекласти на блюдо, кожен шматок гарбуза за допомогою силіконової кисті змастити горіховим песто і подати пікантне блюдо.
Салат з гарбуза з кіноа
Інгредієнти:
- гарбуз мускатний 400 г
- кіноа 3 ст. Л.
- авокадо 1 шт.
- рукола подрібнена жменю
- мигдаль 5-6 шт.
- зерна граната 2 ст. Л.
- гарбузове насіння 1 ст. Л.
Спосіб приготування:
-
Гарбуз очистити від насіння і шкірки, нарізати кубиками 2х2, помістити в каструлю з киплячою водою, відварити протягом десяти хвилин, воду злити.
-
Кіноа ретельно промити, відварити протягом 15-20 хвилин.
-
Змішати в салатнику кіноа і гарбуз в теплому вигляді, додати подрібнену руколу, гарбузове насіння, мигдаль, зерна граната.
-
Авокадо очистити від шкірки, нарізати часточками і прикрасити салат.
-
Сіль і коріандр за смаком.