2 смачних і швидких дієтичних рецепта з гарбуза

15

Гарбуз багата каротинами, вітамінами групи в, вітамінами а, е, т, с, рр, мікроелементами — калієм, кальцієм, магнієм, фосфором, цинком, залізом, завдяки чому її рекомендують вживати при анемії.

Присутність в гарбузі вітамінів групи в надає їй властивості заспокійливого засобу. Наявність вітамінів а і е сприяє омолоджуючому ефекту. Свіжий гарбузовий сік має протинабрякову дію і покращує функцію кишечника.

Продукти, приготовані з гарбуза, відрізняються низькою калорійністю. Що міститься в гарбузі вітамін т сприяє швидкому переварюванню їжі, в зв’язку з чим вона хороша як гарнір до м’ясних страв. 

Ось два смачні та поживні рецепти для будь-якого часу року.

Мускатний гарбуз в гострому горіховому песто

Інгредієнти:

  • мускатний гарбуз 1 кг
  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • цукор 1 ст. Л.
  • сіль 1 ч. Л.
  • кайенский перець на кінчику ножа
  • сушені листя шавлії 1 ч. Л.
  • рікотта подрібнена 2 ст. Л.
  • фундук обсмажений 1/3 склянки
  • часник подрібнений 1 зубчик
  • оливкова олія 3 ст. Л.

Спосіб приготування:

  • розігріти духовку до 200 градусів.
  • застелити деко папером для випічки.
  • зрізати з гарбуза шкірку і видалити насіння, нарізати на скибочки.
  • змастити гарбуз оливковою олією, посипати цукром, сіллю і кайенским перцем.
  • помістити деко в духовку на 20-25 хвилин, поки гарбуз не карамелізується.
  • перевернути скибочки гарбуза на іншу сторону. При необхідності для рівномірного запікання поміняти їх місцями.
  • поки гарбуз запікається, готуємо нетрадиційний горіховий песто: в маленькій сковорідці нагріти 3 ст. Л. Оливкової олії, додати шавлія і часник, обсмажити на маленькому вогні хвилини 2-3, потім перелити в окрему чашу, в якій будемо готувати песто.
  • фундук перемолоти в блендері і додати в чашу.
  • рікотту подрібнити в дрібну крихту виделкою і з’єднати з соусом, все ретельно перемішати — песто готовий.
  • запечений гарбуз перекласти на блюдо, кожен шматок гарбуза за допомогою силіконової кисті змастити горіховим песто і подати пікантне блюдо.

Салат з гарбуза з кіноа

Інгредієнти:

  • гарбуз мускатний 400 г
  • кіноа 3 ст. Л.
  • авокадо 1 шт.
  • рукола подрібнена жменю
  • мигдаль 5-6 шт.
  • зерна граната 2 ст. Л.
  • гарбузове насіння 1 ст. Л.

Спосіб приготування:

  • Гарбуз очистити від насіння і шкірки, нарізати кубиками 2х2, помістити в каструлю з киплячою водою, відварити протягом десяти хвилин, воду злити.

  • Кіноа ретельно промити, відварити протягом 15-20 хвилин.

  • Змішати в салатнику кіноа і гарбуз в теплому вигляді, додати подрібнену руколу, гарбузове насіння, мигдаль, зерна граната.

  • Авокадо очистити від шкірки, нарізати часточками і прикрасити салат.

  • Сіль і коріандр за смаком.