Глютен (клейковина) — це рослинний білок, який міститься в злаках, таких як пшениця, жито, овес, перловка, а також в продуктах, вироблених з цих злаків (випічка, каші, висівки, мюслі).
Твердження дієтологів про користь безглютенової дієти, що призвели до значного зростання продажів відповідних «модних» продуктів, — всього лише маркетинговий хід.
Обстеживши більше ста тисяч респондентів, вчені не знайшли ніяких наукових доказів того, що виключення з харчування глютену позитивно позначається на здоров’ї серця і всього організму в цілому.
Міф №1: глютен-ворог нашому здоров’ю
Як виявилося, завдяки глютену всі вироблені зі злаків продукти неймовірно корисні, особливо якщо вони приготовлені з цільнозернового борошна.
Глютен є основним джерелом рослинного білка, вітамінів і мікроелементів, в тому числі кальцію і фосфору в легкозасвоюваній формі. Також він є постачальником незамінних амінокислот, що підтримують імунітет і регулюють функцію шлунково-кишкового тракту.
Міф №2: глютен призводить до ожиріння
Швидше за все, в цьому твердженні є якась підміна понять. Безумовно, зловживання тістечками і хлібобулочними виробами сприяє збільшенню ваги тіла, але причому тут глютен?! досить просто знати міру: харчуватися різноманітною їжею, не забувати про овочі, фрукти і фізичної активності.
Міф №3: безглютенові продукти корисні для здоров’я
Як показали останні дослідження, приблизно у 1% населення нашої планети, що страждає спадковим захворюванням на целіакію і деякими формами алергічних захворювань, глютен викликає патологічну реакцію, при якій пошкоджується епітелій кишечника і порушується всмоктування поживних речовин, що призводить до діареї, здуття, втрати ваги. Причини цього захворювання до кінця не вивчені, але єдиним способом збереження здоров’я є корекція харчування — вживання безглютенової їжі.
Часом буває досить не повністю відмовлятися, а лише обмежити продукти, що містять глютен. Таким чином, безглютенова дієта-це всього лише спосіб корекції порушення травлення у певної групи людей. Здорові люди не потребують такої корекції.