Думаєте, гречка-це нудно? зовсім ні! кулінарний потенціал цієї корисної і недорогий крупи набагато більше, ніж просто каша. з неї можна приготувати безліч цікавих і навіть вишуканих страв. доказ того-наша смачна добірка.
Гречане різотто з томатами і базиліком
Інгредієнти:
- помідори черрі 200 г
- оливкова олія 3 ст. л.
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- часник 2 зубчики
- гречана крупа 1 чашка
- томатний соус 1 чашка
- молоко (звичайне або рослинне) 1/2 ст.
- свіжий базилік 1 чашка
- овочевий або м’ясний бульйон 2 чашки
- томати у власному соку 300 г
Спосіб приготування:
- гречку добре промити.
- духовку розігріти до 200 °с.
- помідори черрі помістити на деко, скропити оливковою олією, посолити і поперчити. запікати 20 хвилин.
- у великій сковороді розігріти 2 ст.л. оливкової олії і обсмажити протягом 2-3 хвилин нарізану кубиками цибулю і дрібно порубаний часник.
- додати в сковороду нарізані томати у власному соку, ¼ суміші бульйону і гречку. перемішати і варити, поки рідина майже не вбереться.
- додати ще частину бульйону і знову варити, поки рідина майже не вбереться. повторити ще 1-2 рази з рештою бульйоном. коли рідина майже вбереться, влити молоко і добре перемішати.
- додати в сковороду запечені черрі і свіжий базилік і знову перемішати. посолити і поперчити за смаком.
- подавати блюдо гарячим, посипавши листям базиліка. приємного апетиту!
джерело фото: littlegreenspoon.ie
Лазанья з гречкою, грибами і баклажанами
Інгредієнти:
- гречана крупа 150 г
- баклажани 3 шт.
- сир 200 г
- яєчні білки 2 шт.
- сіль, перець за смаком
- сир тертий 100 г
- коріандр 1/2 ч. л.
- маслини 7-10 шт.
- томатний соус 1 чашка
- печериці 300 г
Спосіб приготування:
- гречану крупу добре промити і замочити в холодній воді на дві години.
- духовку розігріти до 180 °с.
- баклажани нарізати слайсами товщиною 2-3 мм.
- злити залишки води з гречки, змішати з нарізаними печерицями, додати коріандр, сіль і перець. перемішавши.
- окремо змішати сир і яєчні білки.
- форму для запікання застелити пергаментним папером. на дно викласти частину баклажанів, частину гречано-грибного фаршу і частину сиру. шари повторити — самий верхній повинен бути з баклажанів.
- зверху залити лазанью томатним соусом, посипати тертим сиром і прикрасити маслинами. запікати 40 хвилин.
- готову лазанью остудити протягом десяти хвилин, нарізати на порції і подавати. приємного апетиту!
джерело фото: thehungrybites.com
Перці, фаршировані гречкою
Інгредієнти:
- оливкова олія 1/4 ст.
- цибуля ріпчаста 2 шт.
- гречка 1,5 чашки
- часник 3 зубчики
- сіль, перець за смаком
- петрушка свіжа 1/2 чашки
- болгарські перці однакового розміру, великі 4 шт.
- овочевий бульйон 1 л
- томати у власному соку 400 г
Спосіб приготування:
- розігрійте сковороду з 1 ст.л. масла на середньому вогні і обсмажте нарізану кубиками цибулю до золотистого кольору.
- додайте гречану крупу, рубаний часник, сіль і перець, дрібно нарізану петрушку і обсмажуйте ще 2-3 хвилини.
- з перців зріжте верхню частину (не викидати!), акуратно вийміть нутрощі.
- начините перці сумішшю з сковороди на ¾ обсягу. зверху накрийте кожен верхівкою, як кришкою.
- візьміть глибоку сковороду, каструлю або жаровню. додайте оливкову олію, що залишилася, і помістіть перці щільно один до одного, щоб вони не впали набік під час готування.
- влийте бульйон в сковороду, додавши по 2 ст.л. в кожен перець. накрийте кришкою і готуйте на середньому вогні десять хвилин.
- додайте по 1 ст.л. нарізаних помідорів в кожен перець, решту додайте в сковороду. готуйте під кришкою ще десять хвилин. перевірте, чи готова гречка. якщо так — можна подавати. приємного апетиту!
джерело фото: theminimalistvegan.com
Гречані котлети з сиром і шпинатом
Інгредієнти:
- гречка 2 ст.
- сир тертий 200 г
- шпинат свіжий 100 г
- яйця 2 шт.
- часник 3 зубчики
- червоний перець щіпка
- сіль за смаком
- свіжий або сушений кріп 2 ст. л.
- борошно або панірувальні сухарі
Спосіб приготування:
- гречку помити і відварити до готовності. остудивши.
- у великій мисці змішати гречку, яйця, нарізаний шпинат, кріп, сіль і перець, сир і дрібно нарізаний часник. сформувати середнього розміру котлети і обваляти в борошні або панірувальних сухарях.
- розігріти сковороду з рослинним маслом і на середньому вогні обсмажити котлети з двох сторін до рум’яної скоринки. подавати з овочевим гарніром. приємного апетиту!
джерело фото: theminimalistvegan.com