4 невибитих рецепта з гречкою

32

Думаєте, гречка-це нудно? зовсім ні! кулінарний потенціал цієї корисної і недорогий крупи набагато більше, ніж просто каша. з неї можна приготувати безліч цікавих і навіть вишуканих страв. доказ того-наша смачна добірка.

Гречане різотто з томатами і базиліком

Інгредієнти:

  • помідори черрі 200 г
  • оливкова олія 3 ст. л.
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • часник 2 зубчики
  • гречана крупа 1 чашка
  • томатний соус 1 чашка
  • молоко (звичайне або рослинне) 1/2 ст.
  • свіжий базилік 1 чашка
  • овочевий або м’ясний бульйон 2 чашки
  • томати у власному соку 300 г

Спосіб приготування:

  • гречку добре промити.
  • духовку розігріти до 200 °с.
  • помідори черрі помістити на деко, скропити оливковою олією, посолити і поперчити. запікати 20 хвилин.
  • у великій сковороді розігріти 2 ст.л. оливкової олії і обсмажити протягом 2-3 хвилин нарізану кубиками цибулю і дрібно порубаний часник.
  • додати в сковороду нарізані томати у власному соку, ¼ суміші бульйону і гречку. перемішати і варити, поки рідина майже не вбереться.
  • додати ще частину бульйону і знову варити, поки рідина майже не вбереться. повторити ще 1-2 рази з рештою бульйоном. коли рідина майже вбереться, влити молоко і добре перемішати.
  • додати в сковороду запечені черрі і свіжий базилік і знову перемішати. посолити і поперчити за смаком.
  • подавати блюдо гарячим, посипавши листям базиліка. приємного апетиту!

джерело фото: littlegreenspoon.ie

Лазанья з гречкою, грибами і баклажанами

Інгредієнти:

  • гречана крупа 150 г
  • баклажани 3 шт.
  • сир 200 г
  • яєчні білки 2 шт.
  • сіль, перець за смаком
  • сир тертий 100 г
  • коріандр 1/2 ч. л.
  • маслини 7-10 шт.
  • томатний соус 1 чашка
  • печериці 300 г

Спосіб приготування:

  • гречану крупу добре промити і замочити в холодній воді на дві години.
  • духовку розігріти до 180 °с.
  • баклажани нарізати слайсами товщиною 2-3 мм.
  • злити залишки води з гречки, змішати з нарізаними печерицями, додати коріандр, сіль і перець. перемішавши.
  • окремо змішати сир і яєчні білки.
  • форму для запікання застелити пергаментним папером. на дно викласти частину баклажанів, частину гречано-грибного фаршу і частину сиру. шари повторити — самий верхній повинен бути з баклажанів. 
  • зверху залити лазанью томатним соусом, посипати тертим сиром і прикрасити маслинами. запікати 40 хвилин.
  • готову лазанью остудити протягом десяти хвилин, нарізати на порції і подавати. приємного апетиту!

джерело фото: thehungrybites.com

Перці, фаршировані гречкою

Інгредієнти:

  • оливкова олія 1/4 ст.
  • цибуля ріпчаста 2 шт.
  • гречка 1,5 чашки
  • часник 3 зубчики
  • сіль, перець за смаком
  • петрушка свіжа 1/2 чашки
  • болгарські перці однакового розміру, великі 4 шт.
  • овочевий бульйон 1 л
  • томати у власному соку 400 г

Спосіб приготування:

  • розігрійте сковороду з 1 ст.л. масла на середньому вогні і обсмажте нарізану кубиками цибулю до золотистого кольору.
  • додайте гречану крупу, рубаний часник, сіль і перець, дрібно нарізану петрушку і обсмажуйте ще 2-3 хвилини.
  • з перців зріжте верхню частину (не викидати!), акуратно вийміть нутрощі.
  • начините перці сумішшю з сковороди на ¾ обсягу. зверху накрийте кожен верхівкою, як кришкою.
  • візьміть глибоку сковороду, каструлю або жаровню. додайте оливкову олію, що залишилася, і помістіть перці щільно один до одного, щоб вони не впали набік під час готування.
  • влийте бульйон в сковороду, додавши по 2 ст.л. в кожен перець. накрийте кришкою і готуйте на середньому вогні десять хвилин.
  • додайте по 1 ст.л. нарізаних помідорів в кожен перець, решту додайте в сковороду. готуйте під кришкою ще десять хвилин. перевірте, чи готова гречка. якщо так — можна подавати. приємного апетиту!

джерело фото: theminimalistvegan.com

Гречані котлети з сиром і шпинатом

Інгредієнти:

  • гречка 2 ст.
  • сир тертий 200 г
  • шпинат свіжий 100 г
  • яйця 2 шт.
  • часник 3 зубчики
  • червоний перець щіпка
  • сіль за смаком
  • свіжий або сушений кріп 2 ст. л.
  • борошно або панірувальні сухарі

Спосіб приготування:

  • гречку помити і відварити до готовності. остудивши.
  • у великій мисці змішати гречку, яйця, нарізаний шпинат, кріп, сіль і перець, сир і дрібно нарізаний часник. сформувати середнього розміру котлети і обваляти в борошні або панірувальних сухарях.
  • розігріти сковороду з рослинним маслом і на середньому вогні обсмажити котлети з двох сторін до рум’яної скоринки. подавати з овочевим гарніром. приємного апетиту!

джерело фото: theminimalistvegan.com