4 вагомі причини купувати місцеві продукти

84

Все більше шанувальників зсж звертають увагу на локаворство — громадський рух, який закликає харчуватися місцевими продуктами. Його прихильники називають як мінімум чотири причини, чому локальна продукція краще імпортної.

Користь для здоров’я

Місцеві продукти, як правило, більш натуральні і здорові, ніж імпортні: транспортування займає менше часу, тому їх не потрібно обробляти консервантами, що продовжують термін зберігання. Фрукти встигають в природних умовах і лише потім потрапляють на ринок, а не дозрівають на магазинному прилавку, як імпортні. До того ж ризик виникнення алергії на місцеву їжу набагато нижче, а ще існує теорія, що організм людини краще засвоює продукти, які виросли в його рідному регіоні: наприклад, соняшникова або гарбузова олія для росіянина куди корисніше, ніж оливкова.

Турбота про екологію

Локальні продукти не потрібно перевозити транспортом на великі відстані, а значить, зменшується кількість вихлопних газів в повітрі. Також відпадає потреба у вагонах-рефрижераторах, що дозволяє знизити викид парникових газів в атмосферу. І нарешті, грамотні виробники не використовують пестициди, тим самим підтримуючи чистоту грунту.

Підтримка місцевих виробників

Почуття патріотизму — благородна, але не єдина причина підтримати «свого» виробника. Продукція невеликих фермерських господарств зазвичай більш якісна, так як в жорстких умовах конкуренції вони борються за покупця: стежать за дотриманням санітарних умов, грамотно утилізують відходи і містять тварин на вільному вигулі і свіжому повітрі — на відміну від великих виробників, де санітарія залишає бажати кращого, а тварини страждають в тісних загонах. Є й інша вигода: локальні господарства, виходячи на ринок, створюють нові робочі місця, що не може не радувати місцевих жителів.

Розвиток національної гастрономічної культури

Локаворство підвищує інтерес людей до національних страв: існують навіть ресторани, що спеціалізуються тільки на місцевій кухні, в меню яких можна побачити як зовсім прості страви, так і справжні делікатеси, наприклад, желе з ромашки з огірковим мусом або сорбет з щавлю. І якщо ви вирішите перейти на локаворство, то скаржитися на обмежений раціон не доведеться: кожному імпортному продукту знайдеться гідна вітчизняна заміна, до того ж кухарі постійно придумують нові цікаві поєднання і страви.