5 фактів про м’ясо, які відіб’ють у вас бажання є його до кінця посту. А може, і на все життя

27

19 лютого почався великий піст, під час якого необхідно утриматися від м’яса, курки, риби, яєць, молока і алкоголю. Якщо для прихильників рослинної їжі такі позбавлення пройдуть без вольових зусиль, то переконаним м’ясоїдів доведеться тяжко. Щоб шматок стейка не був таким привабливим і звабливим, наведемо зовсім не апетитні і навіть лякають аргументи, які допоможуть зберегти холоднокровність.

Не перетравлюється повністю

Всі хижаки, чий травний тракт пристосований до перетравлення м’яса, мають короткий стравохід з кислим середовищем всередині. Все це дозволяє запобігти гниттю плоті всередині шлунково-кишкового тракту, так як мала довжина травного тракту прискорює проходження, а кисле середовище допомагає тваринним продуктам розщеплюватися і засвоюватися. Людина ж має довгий стравохід і меншу кислотність, ніж у хижаків. З цієї причини повне засвоєння травним трактом м’яса неможливо: абсолютний максимум, який встигає засвоїтися в таких умовах, становить 60% від загальної кількості з’їденого. Частина, що залишилася загниває всередині стравоходу, зашлаковує організм і призводить до проблем зі здоров’ям.

Порушує гормональний фон

Виробники зацікавлені, щоб тварини, що йдуть на забій, якомога швидше набирали вагу, перероблялися, надходили на прилавки магазинів і приносили прибуток. Тому з самого народження тварина напихають тиреоїдними гормонами щитовидної залози, які дозволяють в короткі терміни набрати масу. Крім того, для цих же цілей, а також для того, щоб зробити м’ясо особливо м’яким, використовують і статеві гормони.

Щодня отримуючи їх з їжею, тварина накопичує і відкладає ці речовини, які просто не встигають виводитися, так як прийом здійснюється регулярно. Тому вживання м’ясних продуктів людиною рано чи пізно викликає збій його власного гормонального фону, що, в свою чергу, призводить до захворювань щитовидної залози, патологічного ожиріння, безпліддя та інших пороків.

Разом з м’ясом ми їмо антибіотики

Щоб убезпечити виробництво від хвороб тварин, епідемій і витікаючих звідси витрат (умертвіння і поховання поголів’я, простої виробництва), кожну тварину годують антибіотиками. Тому в комплекті з м’ясом йде парочка таблеток найсильніших антибіотиків, які не тільки підривають імунітет і знижують подальшу реакцію на лікування, але і шкодять стану печінки, нирок і мікрофлори кишечника.

Підвищує ризик смертельних хронічних захворювань

Як доказ наведемо висновки з книги «китайське дослідження», написаної в 2004 році коліном кемпбеллом, почесним професором кафедри харчової біохімії корнеллського університету. До неї увійшли висновки безпрецедентного за масштабами 20-річного проекту, які доводять зв’язки між споживанням продуктів тваринного походження та низкою хронічних хвороб. А саме:

  1. рак . при інших рівних м’ясна дієта підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань на 21%. При цьому відмова від тваринних білків вже після виникнення пухлини гальмує її розвиток на 40%, що дає можливість вилікуватися і пройти курс реабілітації без ризику для життя.
  2. цукровий діабет. М’ясо є можливим винуватцем виникнення цукрового діабету. Якщо ж діабетик відмовиться від подібних страв, це дозволить знизити потребу в інсуліновмісних препаратах.
  3. розсіяний склероз. Ще одне захворювання, пов’язане з вживанням тваринної їжі. У 95% випадків перехід на рослинний раціон дозволяє уникнути важких симптомів цього аутоімунного захворювання і істотно знизити його прояви.
  4. серцеві захворювання. М’ясо призводить до підвищення холестерину і, як наслідок, до закупорки судин. Більшість «інфарктників», що лежать в кардіологічних відділеннях, — запеклі м’ясоїди.

Здатне викликати хворобу альцгеймера

Гомоцистеїн, який з’являється при розщепленні білків тваринного походження, збільшує ризик прояву даного відхилення практично вдвічі. У цьому випадку мова також йде не тільки про м’ясо, але і про всіх тваринних білках.