5 міфів про заморожені продукти

14

Міфи про заморожені продукти по своїй необгрунтованості часом не поступаються забобонам про дріжджах-вбивцях або радіоактивних мікрохвильовках. Людство розкололося на тих, хто впевнений, що овочі, фрукти і м’ясо втрачають свої корисні властивості після відтавання, і тих, хто стверджує, що кристалізація — єдиний шанс отримати вітаміни в зимову пору року. Істина як завжди десь посередині, спробуємо її знайти, розбираючись у фактах і вигадках.

Міф № 1. Заморожені продукти можуть зберігатися нескінченно

Насправді у кожного продукту є своя межа збереження свіжості в морозилці. Курка, наприклад, витримує до дев’яти місяців, яловичина, свинина, баранина — 4-6 місяців, жирна риба — 2-3 місяці, вся інша — півроку. Морепродукти і напівфабрикати (пельмені, вареники, котлети, млинці, голубці, фарш і т.д.) будуть придатні до вживання зазвичай протягом 3-4 місяців, варені гриби — до одного року, сирі — 8 місяців.

Щоб продовжити термін життя продуктів, їх потрібно зберігати в окремих пластикових контейнерах або у вакуумних пакетах. Це не дасть продуктам» перемішати » запахи, захистить від перепадів температур і вологості при відкриванні морозилки.

Міф № 2. Заморожування вбиває бактерії

Погані новини: бактерії залишаються в живих. Вони лише впадають в сплячку, тобто стають неактивними. Це стосується і бактерій, і цвілі, і дріжджів. Тобто якщо в продуктах, які ви вирішили заморозити, є мікроби, то, потрапляючи в тепло, вони знову активізуються. 

Міф № 3. У заморожених продуктах менше корисних речовин, ніж у свіжих

А ось і немає. Англійські вчені (співробітники leatherhead food research) провели більше 40 вимірів на вміст поживних речовин в заморожених і свіжих продуктах, що пролежали три дні в холодильнику. Заморожені овочі та фрукти в багатьох випадках не тільки не поступалися свіжим, але і нерідко їх перевершували. Наприклад, в замороженій брокколі виявилося більше вітаміну с і лютеїну, ніж у свіжій. За рівнем бета-каротину перевага замороженої капусти чотириразове. У замороженій моркві виявилося втричі більше лютеїну, ніж у свіжій, а бета-каротину-вдвічі. Більше в ній було і вітаміну с, і поліфенолів, хоча різниця виявилася не такою великою.

Перевага поживних речовин на користь заморожених пов’язаний з тим, що для заморозки збирають стиглі фрукти і овочі і в момент збору вони містять максимум корисних речовин. Ті фрукти і овочі, які продають свіжими в магазинах, збирають за 1-2 тижні до повного дозрівання. Це пов’язано з особливостями транспортування.

Міф № 4. Те, що було розморожено, не можна знову заморозити

Ви можете проробляти маніпуляції із заморожуванням і розморожуванням стільки разів, скільки вам знадобиться, але з однією важливою умовою: не залишати продукти при кімнатній температурі більш ніж на дві години. Чревата повторна заморозка сирого продукту, наприклад, м’яса, лише тим, що може трохи зіпсувати його якість — через зменшення вологи в складі. 

Міф № 5. Заморожувати можна будь-які продукти

На жаль, існує список нерекомендованих для заморозки продуктів. До них, наприклад, відносяться яйця, так як після мінусової температури продукт втратить свій смак і придбає неприємний аромат. Помідори, огірки, капуста після розморожування перетворяться в кашку, так як містять велику кількість води.

З молочкою справи йдуть гірше. Йогурти, кефір, сметана можуть стати джерелом кишкових інфекцій. Є значний ризик, що в м’яких сирах після розморожування почнуть розмножуватися хвороботворні бактерії. Розтануло морозиво, що стало замороженим і розморожене назад, може стати причиною харчового отруєння.