Всі знають про користь гарбуза, при цьому гарбузове насіння зазвичай недооцінюють, а даремно. Насіння з гарбуза називають суперфудом через кількість корисних для здоров’я елементів і здатності швидко втамовувати голод. Розповідаємо, які переваги принесе часте вживання гарбузового насіння.
1. Красива шкіра
Гарбузове насіння багаті омега-3 і поліненасиченими жирними кислотами, які необхідні клітинам шкіри. Також в насінні міститься вітамін е, який сприяє регенерації шкіри.
2. Здорове серце
У насінні гарбуза є магній і калій, які корисні для роботи серцево-судинної системи. Насіння запобігають спазми судин і серцеву недостатність, нормалізують кров’яний тиск, а також очищають стінки судин і заважають утворенню холестеринових бляшок.
3. Відмінний настрій і міцний сон
Гарбузове насіння вважаються відмінним антидепресантом за рахунок високого вмісту триптофану. Ця амінокислота в організмі перетворюється в серотонін (»гормон щастя»), який піднімає настрій. У триптофану є ще одна корисна властивість: вночі він сприяє виробленню мелатоніну, який нормалізує сон і заспокоює нервову систему.
4. Сильний імунітет і здорове волосся
За вмістом цинку гарбузове насіння випереджають тільки устриці. Цей елемент бореться з вірусами і зміцнює імунну систему. Також цинк покращує стан волосся і нігтів за рахунок своєї здатності допомагати організму засвоювати вітаміни а і е.
5. Міцні кістки
Гарбузове насіння багаті фосфором, який покращує роботу мозку і зміцнює кістки. Фосфор так само необхідний для здоров’я кісток, як і кальцій. Саме разом з кальцієм цей мікроелемент зміцнює кісткову тканину.
Як чистити і обсмажувати гарбузове насіння?
Вийміть насіння з гарбуза і очистіть їх від налиплих волокон. Потім обсушити за допомогою серветок, викладіть на пергамент і запікайте в духовці на мінімальній потужності хвилин 10-12. Чим менше теплової обробки, тим більше корисних властивостей зберігають гарбузове насіння.