5 причин полюбити шпинат + кілька крутих рецептів

30

Шпинат володіє багатьма дивовижними властивостями і по праву вважається одним з найбільш поживних продуктів. Це однорічна трав’яниста рослина багата бета-каротином, лютеїном, вітамінами а, в2, с, е, к, а також містить магній, марганець, фолієву кислоту, залізо, кальцій і калій.

На початку 20 століття америка била всі рекорди по вживанню шпинату. Неймовірне зростання популярності був обумовлений … Помилкою! тоді вважалося, що шпинат — найбагатший залізом продукт. Вчені писали: в 100 г шпинату міститься аж 35 мг заліза!

Пам’ятаєте морячка попая, який, заправившись порцією шпинату, ставав неймовірно сильним? так-так, так пропагувалася користь цієї рослини, адже лікарі настійно рекомендували його дітям. Насправді вміст заліза в шпинаті не настільки вражаюче: не 35 мг на кожні 100 г, а в 10 разів менше.

Версій, що пояснюють помилку, дві-чи то вчені просто-напросто забули поставити в числі десяткову кому, чи то опублікували результати дослідження сухого шпинату, а не свіжого. Так чи інакше, міф розвінчали. Але хоча заліза в шпинаті не так багато, як вважалося раніше, це не применшує інших достоїнств корисного рослини.

Шпинат знижує ризик розвитку раку

Дослідження показали, що зелені листові овочі (шпинат в тому числі) пов’язані зі зменшенням ризику розвитку раку шкіри, а регулярне вживання шпинату скорочує утворення пухлини товстої кишки в 2 рази.

Взагалі шпинат може блокувати багато різновидів раку. Це пов’язано з високим вмістом антиоксидантних речовин і флавоноїдів, які допомагають у боротьбі з цією хворобою. 

Зміцнює імунну систему

Шпинат містить велику кількість вітаміну а, який захищає і зміцнює слизові оболонки, підвищуючи бар’єрну функцію організму, а також є ключовим компонентом лімфоцитів, які борються з інфекцією. 

Допомагає схуднути

Шпинат-важлива складова лужної дієти, якої, до речі, дотримуються вікторія бекхем і дженніфер еністон. Суть в тому, що правильна робота всіх систем організму забезпечена кислотно-лужним балансом. Якщо кислотність крові підвищена, то сповільнюється обмін речовин, накопичуються жири, страждають волосся і нігті, а людина набирає зайву вагу.

Щоб цього не допустити, потрібно їсти лужні продукти — яблука і цитрусові, гранати, помідори, зелень, горіхи, сухофрукти і т.д. Звичайно, шпинат, як один найбільш лужних продуктів, входить в цей список. Але є його потрібно в свіжому вигляді, без теплової обробки. 

Зміцнює кістки

В одній порції свіжого листя шпинату міститься майже 200% денної норми вітаміну к. Високий вміст цього вітаміну допомагає знизити ризик остеопорозу, що характеризується зниженням щільності кісток. Так що свіжий шпинат-натуральний засіб для зміцнення кісток. Саме тому лікарі рекомендують включати його в дитячий раціон. 

Допоможе зберегти молодість шкіри

Велика кількість вітаміну а в шпинаті утримує вологу в шкірі, запобігаючи сухість і поява зморшок. Волога робить шкіру пружною і гладкою і може допомогти в боротьбі з псоріазом і акне. Флавоноїди, якими багатий шпинат, уповільнюють старіння, зберігаючи шкіру і волосся молодими.

Користь шпинату пояснює величезну кількість рецептів з його участю. Шпинат додають в салати, з ним роблять бутерброди, коктейлі та смузі, запікають пироги, готують крем-супи.

Сьогодні ми запропонуємо вам п’ять смачних страв зі шпинатом — від крем-супу і салату з цією корисною зеленню до смузі і французьких булочок.

Салат з беконом, грибами і шпинатом

Цей салат стане прекрасним легким вечерею або доповненням до обіду. Заправка з лимонного соку з гірчицею додасть йому пікантності, а незвичайне поєднання свіжого шпинату, печериць, сиру рокфор і хрусткого бекону точно припаде вам до смаку.

Крем-суп зі шпинатом на кокосовому молоці

Цей варіант неодмінно поповнить список ваших улюблених крем-супів. Кокосове молоко додасть супу ніжний вершковий смак, а куркума подарує тонкі нотки східної кухні. І це невипадково, адже культивувати шпинат почали в персії (нині — іран).

Запечений рис зі шпинатом

Запах цієї страви зведе з розуму кого завгодно. Уявіть тільки аромат обсмаженого мигдалю, мускатного горіха, чебрецю і шавлії. А в поєднанні з рисом, ніжним сиром і шпинатом? незрівнянно!

Запечений рис зі шпинатом може стати самостійною стравою або ароматним гарніром до риби і м’яса.

Бріош зі шпинатом

Ця французька випічка дивує не тільки смаком, але і різноманітністю начинок, чи не так? бріоші з начинкою зі шпинату з кедровими горішками стануть і оригінальною закускою для гостей, і ситним сніданком.

Смузі зі шпинату і фруктів

Шпинат корисніше в свіжому вигляді, а в поєднанні з солодкими фруктами він ще й неймовірно смачний. Спробуйте цей смузі зі шпинату. Ви здивуєтеся тому, як органічно його смак поєднується з манго, ананасом і бананом. Шпинат і ананас подарують заряд вітамінів, а манго і банан — бадьорість на весь день.