5 рецептів ідеального фондю + секрети приготування

35

Слово фондю перекладається як» розплавлення», що в общем-то очевидно, адже в основі цієї страви — розплавлений сир. Вперше фондю приготували в 18 столітті в швейцарському містечку невшатель. В оригінальному рецепті 4 інгредієнта — 2 різновиди сиру, вино і борошно. Пізніше популярною стане і інший різновид фондю, в якій сир замінять відмінним швейцарським шоколадом.

Так в чому ж секрет успіху фондю і як правильно його готувати? із задоволенням розповідаємо.

Вибирайте правильні сири

Готуючи традиційне швейцарське фондю, господині приділяють величезну увагу кожному з інгредієнтів. Його основу зазвичай складають два сиру-грюйер і емменталь. Саме це поєднання ідеально підходить для приготування фондю.

Однак багато кухарів вважають, що чим більше різних видів сиру ви об’єднаєте, тим цікавіше буде ваше блюдо. Які сири теж підійдуть?

  • аппенцеллер
  • вашрен
  • чеддер
  • фонтіна
  • плезант-рідж резерв
  • канталь
  • хохібріг
  • салер
  • раклет

Не бійтеся експериментувати

Кожне швейцарське місто має свій власний рецепт фондю. Наприклад, в женеві це блюдо готують з трьох сортів сиру. Але секрет женевського фондю в іншому — в додаванні грибів, які дарують страві незвичайний аромат.

Іноді кухарі кладуть у фондю сливи і сидр. Але ці інгредієнти зустрічаються не так часто, як, наприклад, часник, який додають через особливого аромату. Подрібнений часник в фондю кидають рідко, частіше розрізаним навпіл зубчиком ретельно протирають дно і стінки каструлі.

Що ще можна додати? свіжий чебрець, орегано, червоний гострий і білий перець, паприку, мускатний горіх, імбир. 

Не помиліться з алкоголем

За швейцарською традицією віддають перевагу сухому білому вину. Відмінно підійдуть вина пікпуль де піне з багатими фруктовими ароматами або мюскаде. Теж в ходу, але в меншій пошані — совіньон блан і шардоне.

Іншим важливим компонентом є так званий кірш, він же-кіршвассер. Це чистий вишневий бренді, який додають до сирів, частіше до молодих. Досить часто в рецептах вказують, що кірш — необов’язковий інгредієнт. Але не позбавляйте себе задоволення спробувати фондю з цим кріпленим напоєм.

Знайдіть ідеальне поєднання

Спочатку в далекому 18 столітті фондю було не вишуканою стравою, а способом врятувати продукти: в хід йшли старий сир і черствий хліб. Засохлий хліб, який вмочали в розплавлений сир, здавався не таким вже й непридатним для їжі.

Сьогодні сирне фондю зазвичай подають з відвареною картоплею, корнішонами (або іншими соліннями) і оливками. І, звичайно, з білим хлібом. В ідеалі — з хрустким французьким багетом або італійської чіабаттою. Відмінно підійде і горіховий хліб (краще з волоськими горіхами). Також підійдуть до сирного фондю бланшовані овочі (особливо помідори) і фрукти (наприклад, груші і виноград). Не забудьте подати до столу і найкращий напій для вечері з фондю-біле вино.

Трохи поринули в історію, познайомилися з сирами і винами, придатними для фондю, а тепер пора на кухню. Спробуємо приготувати своє ідеальне фондю!

Традиційне сирне фондю

Інгредієнти:

  • сир емменталь (тертий) 220 г
  • сир грюйер (тертий) 220 г
  • сухе біле вино (совіньон блан або піно гріджіо) 1 стакан
  • часник 1 зубчик
  • кукурудзяний крохмаль 1 ст. Л.
  • лимонний сік 1 ст. Л.
  • кірш (за бажанням) 1 ст. Л.
  • сіль, мелений білий або чорний перець за смаком

Спосіб приготування:

1. Протерти дно і стінки каструлі з нержавіючої сталі розрізаним навпіл зубчиком часнику.2.поставити каструлю на водяну баню, не допускаючи контакту дна каструлі з киплячою водою.3. Додати в каструлю вино і почекати, поки воно розігріється.4. У глибоку миску покласти тертий сир і кукурудзяний крохмаль, перемішати.5. Зменшити вогонь і додати в каструлю сир по одній жмені, помішуючи. Поки попередній сир не розплавиться, не кладіть в каструлю наступну жменю.6. Помішувати, поки весь сир не розтане у вині, утворюючи гладкий, глянсовий сирний соус. На цій піде близько 10 хвилин. Важливо стежити за температурою — фондю не повинно закипіти.7. Коли весь сир розтане, додати лимонний сік і кірш, перемішати.8. Приправити сіллю і перцем.9. Подавати з підсмаженими кубиками хліба і злегка бланшованими овочами.

Вершкове фондю з багетом

Хоча традиційне сирне фондю не обходиться без вина, є безліч безалкогольних рецептів. Ось один з них. Примітний він ще й незвичайною подачею-багет ріжуть кубиками і відразу опускають в сир.

Інгредієнти:

  • жирні вершки 350 г
  • сир л’етіва (l’etivaz) 200 г
  • багет 1 шт.

Спосіб приготування:

1. Сир натерти на тертці.2. У середній каструлі ретельно перемішати вершки і сир. Варити на повільному вогні, часто помішуючи, до тих пір, поки сир повністю не розтане. Це займе близько 5-7 хвилин.3. Нарізати багет невеликими кубиками.4. Акуратно перемішати нарізаний багет з сиром.5. Негайно подавати.

Фондю з м’ясом птиці

Інгредієнти:

  • курячий фарш 100 г
  • фарш з м’яса індички 100 г 100 г
  • тертий сир (бажано трьох видів) 500 г
  • вершкове масло 2 ст. Л.
  • жовтки 2 шт
  • біле сухе вино 1 стакан
  • борошно 1 ст. Л.
  • вершки ½ склянки
  • батон, нарізаний кубиками 1,5 шт.
  • оливки без кісточок 150 г
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

1. У сковороді розтопити вершкове масло, обсмажити фарш.2. Обсмажений фарш протерти через сито в миску, додати туди жовтки і вершки, ретельно перемішати.3. На водяній бані розтопити сир, постійно помішуючи, додати в нього м’ясну масу, потім влити вино і, помішуючи, всипати борошно.4. Приправити сіллю і перцем.5. Перекласти закипілу масу в фондюшницу, поставити на стіл над пальником.6. Подати до фондю нарізаний кубиками хліб (перед подачею можна злегка обсмажити його в духовці) і оливки. 

Фондю з помідорів з овочами

Інгредієнти:

  • помідори 500 г
  • сир (тертий, бажано трьох видів) 500 г
  • вершки ½ склянки
  • рослинне масло 2 ст. Л.
  • борошно 1 ст. Л.
  • часник пропущений через прес) 1 зубчик
  • сушений орегано 1 ст. Л.
  • цукіні (нарізані кубиками) 200 г
  • цвітна капуста (відварені суцвіття) 300 г
  • батон ½ шт.
  • перець, сіль за смаком

Спосіб приготування:

1. Помідори очистити від шкірки і нарізати кубиками.2. У сковороді розтопити вершкове масло, обсмажити часник.3. Додати в сковороду помідори, тушкувати 10 хвилин на слабкому вогні.4. Масу охолодити і протерти через сито. Перекласти її в каструлю для фондю, додати сир, вершки, борошно. Помішуючи, готувати на слабкому вогні до сметаноподібної консистенції.5. Приправити меленим орегано, сіллю і перцем.6. Поставити каструлю з фондю на пальник посередині столу.7. Наколювати на вилки шматочки цукіні, цвітної капусти і хліба, занурювати в ледь киплячу сирну масу і викладати на тарілки.

Карамельне фондю

Крім традиційного сирного, в світі дуже поширене шоколадне фондю. Ми пропонуємо вам карамельний варіант. Вам буде потрібно менше 15 хвилин, щоб приготувати оригінальне блюдо. Карамельне фондю рекомендують подавати з печивом, ягодами, фруктами, зефіром і зацукрованим імбиром.

Інгредієнти:

  • цукор 2 ст
  • вершки 1 ст
  • вода 60 мл
  • ваніль ½ ч. Л.

Спосіб приготування:

1. З’єднати в сотейнику цукор і воду. Помішуючи дерев’яною ложкою, варити до тих пір, поки цукор не розчинитися. Накрити кришкою і довести до кипіння. Варити ще 1 хвилину.2. Збільшити вогонь, зняти кришку і варити, постійно обертаючи сотейник за ручку до тих пір, поки карамель не потемніє.3. Додати вершки і ваніль, перемішати дерев’яною лопаткою.4. Перелити карамель в фондюшницю, поставити на стіл над пальником.