яблучний сезон підійшов до кінця. Як впоратися з урожаєм дачних яблук, якщо заготовки на зиму ви робити не плануєте? звичайно, терміново додати в меню найкрутіші страви з цим солодким фруктом. Ділимося п’ятьма цікавими рецептами, які скрасять холодну осінь і допоможуть використовувати весь збір, щоб жодне яблучко не пропало даремно.
Користь домашніх яблук
всі без винятку сорти яблук багаті пектином і волокнами, необхідними для гарного травлення, органічними кислотами, а також цілим комплексом вітамінів, серед яких — а, в, с і рр. Крім того, яблука — це джерело корисних макро — і мікроелементів. Фрукти містять натрій, магній, калій, цинк і залізо. Найбільше легкозасвоюваного заліза міститься в червоних яблуках, а зелені і жовті сорти містять менше цукру і є гіпоалергенними.дачні яблука відрізняються від магазинних тим, що вони не оброблені хімічними складами і зберегли всі свої поживні властивості. Саме тому не варто обходити такі яблука стороною: краще, навпаки, постаратися витягти з «яблучного буму» максимум користі і порадувати себе на 100% натуральними вітамінами.
Свинина в яблуках
Вам знадобиться:
- оливкова олія 2 ст. Л.
- свинячі стейки на кістці 120 г
- сіль, перець за смаком
- курячий бульйон 3/4 ст.
- діжонська гірчиця 1 ст. Л.
- шавлія свіжий подрібнений 1 ст. Л.
- розмарин свіжий подрібнений 1 ч. Л.
- кмин свіжий подрібнений 1 ч. Л.
- яблука, нарізані тонкими скибочками 3-4 шт.
- червона цибуля, нарізана тонкими кільцями 1 шт.
Спосіб приготування:
- свинину приправте сіллю і перцем.
- у глибокій сковороді розігрійте 1 ст. Л. Масла і викладіть на неї стейки.
- обсмажуйте м’ясо по п’ять хвилин з кожного боку, щоб воно стало м’яким і майже готовим.
- перекладіть м’ясо на тарілку.
- у невеликій мисці змішайте курячий бульйон і гірчицю.
- знову розігрійте в глибокій сковороді 1 ст. Л. Масла і обсмажте цибулю. Додайте зелень, сіль, перець і перемішайте.
- влийте в сковороду бульйон з гірчицею і перемішайте інгредієнти.
- перекладіть м’ясо в сковороду з бульйоном і тушкуйте близько п’яти хвилин, щоб зайва рідина випарувалася, а свинина стала м’якою.
Німецький яблучний панкейк в духовці
Вам знадобиться:
- яйця 3 шт.
- молоко 1 ст.
- борошно 3/4 ст.
- сіль 1/2 ч. Л.
- мускатний горіх щіпка
- масло вершкове 6 ст. Л.
- яблука, нарізані тонкими скибочками 3-4 шт.
- цукор коричневий 2 ст. Л.
- цукрова пудра для подачі
Спосіб приготування:
- розігрійте велику сковороду в духовці, виставивши температуру 220 градусів.
- змішайте за допомогою блендера яйця, борошно, сіль і мускатний горіх.
- 3 ст. Л. Масла викладіть на сковороду і дочекайтеся, щоб воно розтануло.
- перелийте тісто на сковороду і запікайте близько 20 хвилин до золотистої скоринки. Вийнявши з духовки, дайте трохи охолонути.
- приготуйте топінг: у сковороді змішайте яблука, 3 ст.л. Масла і цукор. Обсмажте суміш, щоб яблука стали м’якими.
- перекладіть суміш на панкейк і подавайте, злегка присипавши цукровою пудрою.
Медова шарлотка
Вам знадобиться:
- яблука, нарізані тонкими часточками 5-6 шт.
- яйця 5 шт.
- сіль щіпка
- борошно 200 г
- цукор 5-6 ст. Л.
- мед 3-4 ст. Л.
- сода 1/2 ст. Л.
- масло вершкове 20 г
Спосіб приготування:
- розігрійте духовку до 170 градусів і підготуйте форму для запікання, застеливши її пергаментом і посипавши 1 ст.л. Цукру.
- вершкове масло наріжте шматочками і викладіть у форму.
- викладіть поверх масла і цукру шматочки яблук.
- приготуйте тісто: вбийте яйця в борошно і збийте міксером. Додайте цукор і знову збийте.
- мед розігрійте в сотейнику і додайте в нього соду. Перемішайте і варіть кілька хвилин.
- медову суміш перелийте в тісто, продовжуючи збивати.
- просіяне борошно додавайте в тісто, продовжуючи помішувати.
- вилийте готове тісто до яблук.
- випікайте шарлотку 35 хвилин.
- подавайте, злегка остудивши і посипавши цукровою пудрою.
Салат з яблуками, волоським горіхом і блакитним сиром
Вам знадобиться:
- оливкова олія 6 ст. Л.
- свіжа кінза подрібнена 1/2 ст.
- апельсиновий сік 1/4 ст.
- бальзамічний оцет 1/4 ст.
- мед 3 ст. Л.
- подрібнений часник 1 ст. Л.
- сіль за смаком
- яблука, нарізані часточками 3 шт.
- салатна суміш (зелень) 150 г
- волоський горіх колотий і обсмажений 1 ст.
- подрібнений блакитний сир 1/2 ст.
Спосіб приготування:
- зробіть заправку, змішавши в окремій мисці масло, кінзу, сік, оцет, мед, часник і сіль.
- у салатній чаші змішайте яблучні часточки з 1/4 вийшла заправки.
- яблучні часточки приготуйте на грилі по 3-4 хвилини з кожного боку.
- у салатній чаші змішайте зелень для салату, готові яблука, сир і горіхи.
- подавайте, полив салат залишилася заправкою.
Курка в гірчичному соусі з яблуками
Вам знадобиться:
- філе курки 400 г
- сіль, перець за смаком
- масло вершкове 3 ст. Л.
- яблука, нарізані тонкими скибочками 3-4 шт.
- цукор коричневий 1/2 ст.
- діжонська гірчиця 1/4 ст.
Спосіб приготування:
- філе курки посипте сіллю і перцем.
- розігрів в сковороді масло, обсмажте на ньому курку, щоб вона більше не була рожевого кольору. Перекладіть курку на тарілку.
- у тій же сковороді обсмажте яблука з цукром і гірчицею на середньому вогні, щоб яблука стали м’якими.
- знову перекладіть курку в сковороду з яблуками і обсмажуйте до готовності на середньому вогні.
- подавайте готову страву з листям салату і помідорами черрі.