Раніше для риби був проголошений окремий день, коли її готували в їдальнях, — четвер. Цю традицію підхопили і сучасні кафе, пропонуючи відвідувачам на бізнес-ланч рибні страви. Ми пропонуємо рибні котлетки менш жирні, більш корисні, а ось по ситності не поступаються м’ясним. Єдиний нюанс в тому, що доведеться повозитися з кісточками.
Рибні котлети в кунжуті
Для приготування рибних котлет можна використовувати кілька видів замороженої риби. Причому одна з них може бути жирна, а друга — більш пісна. Перед приготуванням дістаньте рибу з морозилки і залиште при кімнатній температурі. Якщо на кухні дуже жарко, краще перекласти її на полицю холодильника. Промийте розморожену тушку. За допомогою гострого ножа зніміть шкірку. Це легко зробити, якщо риба розморожена в повному обсязі.
Вам знадобиться:
- хек свіжоморожений 450 г
- манна крупа 3 ст. Л.
- сіль, перець чорний, запашний перець за смаком
- цибуля ріпчаста 120 г
- кріп 4 гілочки
- насіння кунжуту для панірування
Спосіб приготування:
Якщо у вас не готове філе, то відокремте філейну частину від хребтової кістки. Наріжте філе шматочками і подрібніть в м’ясорубці або в комбайні. Перемістіть його в зручну глибоку миску.
Очистіть невелику цибулину і пропустіть через м’ясорубку. Якщо в подрібненому цибулі дуже багато соку, відіжміть його, щоб фарш не вийшов рідкуватим. Додайте цибульну кашку до подрібненої риби. Вмішайте цибулю в фарш. Насипте манну крупу. Перемішавши.
Обполосніть кріп, обсушити рушником. Наріжте дрібними шматочками. Додайте до фаршу. Приправте сіллю, меленим чорним і запашним перцем. Вимішуйте фарш близько 5-7 хвилин. Потім злегка відбийте, піднімаючи його і кидаючи назад в миску. Таким чином фарш стане більш щільним і при готуванні не розвалиться. Візьміть невелику порцію рибного фаршу. Обваляйте в кунжуті.
Підготуйте форму або деко для запікання. Застеліть пергаментним папером. Для формування котлет можна використовувати формочки для печива. Рибний кульку, запанірований в кунжуті, опустіть в центр формочки і розподіліть його ложечкою по всій формі. Або сформуйте котлетні заготовки руками і покладіть на деко.
Розігрійте духовку до 180-190 градусів. Запікайте до рум’яної скоринки. Час запікання для кожної духовки індивідуальне, але в середньому становить 25-35 хвилин.
Картопляно-рибні котлети
Ці котлети виручать в тому випадку, коли філе риби мало, а домочадців багато. Пропорції 50 на 50 допоможуть ще й знизити собівартість страви в ім’я економії в сім’ї, а картопля додасть котлет пишності.
Вам знадобиться:
- картопля 500 г
- хек або філе хека 500 г
- цибуля середня 2 шт.
- рослинна олія 4 ст. Л.
- панірувальні сухарі 7-8 ст. Л.
- зелень кропу рубана 2 ст. Л.
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
Картопля відваріть в мундирі, очистіть теплим. Поки вариться картопля, тушку хека перетворюємо в філе. Дрібно поріжте одну цибулину і обсмажте з 1 ст.л. Масла.
Картопля з рибою і однієї сирої цибулиною прокрутіть через м’ясорубку, потім додайте смажену цибулю, сіль, перець і дрібно порізаний кріп. Все добре вимішайте. Сформуйте котлети, обваляйте в сухарях і обсмажте картопляно-рибні котлети на рослинній олії з двох сторін.
До котлет можна приготувати овочевий салат, подати кетчуп. Дуже підходить до картопляно-рибних котлет солоненька (і недорога) ікра минтая.
Котлети з білої риби
Біла риба часто програє в популярності червоної, але ж це невиправдано. Звичайно, красиве м’ясо сьомги або форелі краще виглядає на столі, а зіпсувати блюдо практично неможливо. Зате біла риба куди доступніше за вартістю, не менш корисна і при правильному приготуванні також прекрасна на смак.
Вам знадобиться:
- філе білої риби (щука) 400 г
- цибуля ріпчаста, дрібно порубаний ½ шт.
- часник 1-2 зубчики
- петрушка свіжа, дрібно порубана ½ пучка
- гірчиця 1 ст. Л.
- соєвий соус ½ ст. Л.
- майонез (пісний) 2-3 ст. Л.
- перець мелений, сіль за смаком
- манна крупа 1-2 ст. Л.
- борошно пшеничне 2 ст. Л.
Спосіб приготування:
Видаліть за допомогою пінцета всі кістки. Прокрутіть філе в м’ясорубці або фудпроцесорі разом з петрушкою. Подрібніть цибулю. Додайте всі інші інгредієнти, крім борошна і манки. Можна, зрозуміло, використовувати звичайний, непісний майонез.
Перемішайте як слід. Потім додайте суміш борошна і манки і розмішайте до однорідного стану. Закривши плівкою, відправте фарш в холодильник мінімум на 60 хвилин. Без цього котлети будуть розсипатися. Можна поки приготувати гарнір.
По закінченні потрібного часу дістаньте фарш з холодильника і зліпити з нього котлети. Ще один важливий момент: обов’язково сильно нагріваємо масло на сковороді, інакше котлети знову ж можуть розсипатися або почнуть прилипати до поверхні. Обсмажуємо до готовності.
Прості рибні котлети
Найпростіший рецепт з мінімумом інгредієнтів. Для додання більш виразного смаку в фарш можна додати обсмажену цибулю, моркву, яблуко або сир.
Вам знадобиться:
- риба (чисте розморожене філе хека, тріски, морського окуня) 500 г
- батон (білий) 100 г
- кріп або петрушка 1 пучок
- часник 1 зубчик
- сухарі панірувальні 120 г
- сіль, перець за смаком
- масло рослинне для смаження
Спосіб приготування:
Білий батон заливаємо холодною водою. Ми залишаємо на 12-15 хвилин.
Обполіскувати розморожене, очищене від шкірки філе будь-якої безкісткової риби, сушимо його паперовими рушниками, викладаємо на обробну дошку і нарізаємо невеликими порційними шматками розміром від двох до трьох сантиметрів.
Очищаємо від лушпиння зубчик часнику і промиваємо його разом з кропом і/або петрушкою. Часник дрібно рубаємо, а зелень шаткуємо.
Віджимаємо від зайвої води розм’яклий батон і разом з шматочками риби пропускаємо його через м’ясорубку з середньою сіткою прямо в глибоку миску.
Туди ж додаємо рубаний часник, зелень, за смаком сіль і чорний мелений перець. Ретельно перемішуємо до однорідної консистенції — фарш готовий.
Тепер набираємо цілу столову ложку рибної маси, викладаємо її в попередньо змочену у воді долоню і формуємо круглу або овальну котлетку товщиною від півтора до двох сантиметрів. Обвалюють заготовки з усіх боків в панірувальних сухарях, викладаємо на обробну дошку.
Ставимо сковороду на середній вогонь, вливаємо в неї рослинне масло. Через кілька хвилин опускаємо на розігріту сковороду першу партію котлет, розподіляючи їх на невеликій відстані один від одного. Смажимо рибні вироби з обох сторін до золотистої скоринки, в основному на один бік йде близько 3-4 хвилин. Потім зменшуємо вогонь до мінімуму, підливаємо в сковороду приблизно 3-4 столові ложки води, прикриваємо її кришкою і тушкуємо котлети до повної готовності близько п’яти хвилин.
Рибні котлети з минтая
Для зв’язування фаршу в даному випадку використовується лляна мука.
Вам знадобиться:
- минтай 800 г
- ріпчаста цибуля 2 шт.
- рис 2 ст. Л.
- панірувальні сухарі 2 ст. Л.
- рослинна олія 2 ст. Л.
- лляна мука 2 ч. Л.
- сушена або свіжа зелень 30 г
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
Обробити тушку минтая. Видаліть плавники і хвіст. Випатрати рибу. Тушку промийте і відокремте хребтову кістку. Пропустіть рибне філе через м’ясорубку. Потім прокрутіть ріпчасту цибулю.
Лляне борошно залийте шістьма столовими ложками окропу. В результаті утворюється гелеобразная маса, схожа на сире яйце. Рис відваріть в підсоленій воді. Трохи остудіть.
Всі інгредієнти з’єднайте в одній великій, зручній для розмішування мисці. Додайте панірувальні сухарі і сушену зелень. Фарш посоліть і поперчіть. У добре вимішаний фарш додайте дві столові ложки рослинної олії.
З отриманого фаршу зліпите котлети середнього розміру. Обваляйте їх у борошні. Підсмажте котлети на добре розігрітій сковороді на рослинній олії.
Дуже дрібні кістки з рибного філе можна не видаляти, оскільки вони багаті кальцієм і фосфором, а при приготуванні рибного фаршу ці кісточки не будуть відчуватися.