Солона риба-один з улюблених делікатесів на нашому столі. «компанія» з пряного оселедця або вишуканої слабосоленої сьомги здатна зробити навіть звичайну картоплю або зелений салат святковою стравою. Але «магазинна» риба, навіть найкраща, не здатна зрівнятися з рибою, засоленої своїми руками.
Багато хто відмовляється від ідеї посолити рибу вдома, вважаючи, що це занадто складно або довго. Але насправді в цьому процесі немає нічого важкого, головне — вибрати хороші вихідні продукти і дотримати технологію. Наприклад, не використовуйте для соління йодовану сіль: вона лише обпече ніжну рибу. Ми відібрали для вас найшвидші і апетитні рецепти засолювання білої або червоної риби в домашніх умовах. Насолоджуйтесь!
У яблучному соку
Яблучний сік надає солоній рибі незвичайний, крапельку фруктовий присмак, а також робить її неймовірно ніжною, розм’якшуючи волокна риби. Оселедець, приготовлену таким способом, люблять подавати в якості закуски в голландії, і найкраще таким методом солити саме оселедець. Ніжний смак «яблучного» оселедця відмінно поєднується із зерновим хлібом або тостами з нього, а також негострим білим цибулею, нарізаним дуже тонкими кільцями. Гарні будуть з нею бутерброди, прикрашені гілочками кучерявої петрушки, а також паровий картопля з кропом і шніт-цибулею. Це-практично блискавичний рецепт засолювання оселедця, адже апетитною закускою можна буде насолоджуватися вже через пару годин.
Інгредієнти:
- оселедець охолоджена 600 г
- сіль крупна 60 г
- цукор 40 г
- перець духмяний (горошком) 10 г
- сік яблучний 100 мл
- масло рослинне без запаху 40 мл
Приготування:
Якщо у вас цілісна тушка, очистіть її, випатрайте і обробити на філе. З готовим філе все простіше: просто розріжте його на порційні шматочки.
Яблучний сік нагрійте до температури трохи більше кімнатної (приблизно 36 градусів) і змішайте з сіллю, цукром, приправами і рослинним маслом. Складіть оселедець в скляну банку, залийте розсолом і потримайте при кімнатній температурі до охолодження. Потім поставте в холодильник (звичайне відділення) на дві години. Ось і все!
З медом
Цей старовинний рецепт засолювання збагачує смак риби і не дає їй випускати занадто багато соку, зберігаючи її м’якоть пружною. До того ж він дуже швидкий і простий: в розсолі всього три інгредієнта — сіль, мед і вода. Найкраще вишукана медова нотка поєднується з червоною рибою: не дарма її так люблять супроводжувати цим інгредієнтом в ресторанах високої кухні. Гарні в такому розсолі будуть нежирні сорти, так вони розкриють всі свої смакові переваги. Ще одна перевага цього рецепта-надшвидке приготування. Всього дві години — і можна ставити на стіл! відмінно «заспівається» ця рибка зі свіжим огірком в канапі або тертим цукіні або дайконом в салаті.
Інгредієнти:
- червона риба 1 кг
- вода 500 мл
- сіль велика 4 ст. Л.
- мед 2 ст. Л.
- соняшникова олія 3 ст. Л.
Приготування:
Рибу наріжте скибочками товщиною 3-4 міліметри. Викладіть її в глибоке блюдо і залийте розсолом. Дайте постояти 45 хвилин, потім зніміть надлишки розсолу серветкою, залишивши лише тонкий шар на кожному шматочку, і рівномірно змастіть соняшниковою олією за допомогою кисті. Складіть в баночку або будь-яку глибокий посуд і залиште в холодильнику на годину. Після цієї години вже можна перевіряти готовність — у вас повинна вийти слабосолона рибка. Якщо ви хочете більш солону версію, потримайте рибу в холодильнику ще годину.
Швидкий пряний посол
Цей рецепт пряного засолу, багатий спеціями, найкраще підходить для скумбрії, тому що її яскравий своєрідний смак складно заглушити будь-якими спеціями. Навпаки, виходить безліч яскравих смакових акцентів, які поєднуються напрочуд гармонійно-справжня кулінарна симфонія! ступінь «солоності» риби можна регулювати часом засолу. Якщо вам потрібна слабосолона риба, то двох годин вистачить. Якщо ви хочете більш солоний варіант, потримайте рибку в холодильнику ще дві години. Секрет швидкості в тому, щоб заливати скумбрію ледь теплим маринадом (36 градусів). Але він ні в якому разі не повинен бути гарячим, інакше риба відразу звариться, а не засолиться.
Інгредієнти:
- тушка скумбрії 1 шт.
- лимон (маленький) 1 шт.
- сіль велика 1,5 ст. Л. Без гірки
- лавровий лист 2 шт.
- чорний перець (горошком) 15 шт.
- мускатний горіх мелений ½ ч. Л.
- коріандр мелений ½ ч. Л.
- зерна гірчиці ½ ч. Л.
- цибулина (маленька) 2 шт.
- вода 500 мл
Приготування:
Випатрати скумбрію, видаліть хвіст і голову (вони не знадобляться). Помийте рибу і наріжте шматочками товщиною в один сантиметр.
Нагрійте воду. Наріжте одну цибулину кільцями. Коли вода стане досить гарячою, але ще не закипить, всипте в неї сіль і всі спеції, а також покладіть цибульні кільця. Добре розмішайте і доведіть до кипіння, потім відразу ж зменшіть вогонь і готуйте на маленькому вогні сім хвилин. Остудіть маринад до температури 36 градусів.
1. Тим часом наріжте лимон півкільцями, а решту цибулину — кільцями. Вилийте теплий маринад в глибокий посуд (або залиште в каструлі, якщо вона емальована) і покладіть в нього рибу. Накрийте кришкою і помістіть в холодильник на дві години. Перевірте на готовність: риба повинна вийти малосоленої з пряним ароматом. Для більш «просоленого» результату залиште в холодильнику ще на дві години.
Гравлакс
Цей скандинавський метод засолювання риби колись був придуманий рибалками, яким потрібно було зберегти свіжий улов. Спочатку гравлакс готувався прямо в … Піску трохи вище лінії прибою. Однак ми таким екстримом займатися все-таки не будемо і приготуємо цю ніжну рибку на кухні.
Готується гравлакс з червоної риби — сьомги, лосося, форелі, кети. Завдяки тому, що при засолюванні використовується свіжий кріп, вона виходить дуже пряною і ароматною. Гравлакс може засолюватися кілька діб, але існує і швидка версія цього рецепта з лососем, розроблена знаменитим джеймі олівером. Вона не менш смачна, а готувати її зовсім легко.
Інгредієнти:
- коричневий цукор 1 ст. Л.
- морська сіль 3 ст. Л.
- апельсин половинка
- цедра лимонна від 1 лимона
- кріп великий пучок
- філе лосося на шкірі 300 г
- горілка 25 мл
Приготування:
Відріжте у кропу «палички» і відкладіть в сторону (вони нам знадобляться), а листя збережіть в мисці з водою в холодильнику. Натріть цедру половинки апельсина на дрібній тертці.
1 змішайте в мисці цукор, три столові ложки солі з гіркою, горілку, цедру одного лимона і апельсинову цедру. Дрібно наріжте кропові стебла і додайте в маринад, добре розмішайте. Викладіть рибу в миску і гарненько обмажте маринадом, поки її поверхня не покриється їм рівномірно. Потім покладіть філе м’якоттю один до одного і щільно обмотайте їх харчовою плівкою. Помістіть в холодильник приблизно на п’ять годин (можна трохи більше).
Коли цей час пройде, «розпакуйте» лосося і видаліть надлишки солі. Висушіть листя кропу, дуже дрібно наріжте і густо посипте їм солоне філе. Якщо подавати його потрібно ще через якийсь час, то знову складіть філе м’якоттю всередину, а шкірою назовні, замотайте в плівку і покладіть в холодильник чекати свого часу.
Для подачі зніміть з солоного лосося шкіру і дрібно наріжте. Подавайте з вареним буряком, скропленим бальзамічним оцтом, і соусом з хрону зі сметаною і лимонним соком.
З апельсинами
Цитрусові і риба — прекрасне кулінарне поєднання, яке використовується в багатьох кухнях світу. І ми маємо на увазі не тільки лимон. Апельсин і риба — в міру екзотичний і в той же час незмінно виграшний дует, адже його кисло-солодка м’якоть чудово відтіняє смак риби і відбиває подобається не всім «рибний запах». У засолювальному маринаді апельсини починають грати абсолютно новими фарбами-риба виходить в міру солоної і в той же час набуває ні на що не схожу свіжу цитрусову нотку і пряно-солодкий присмак.
Найсмачніше в апельсиновому маринаді вийде червона риба-і виглядати вона під яскравими шматочками апельсина буде дуже святково. Чудово підійдуть сьомга, горбуша або форель. Засолити «апельсинову» рибу з ранку, вже ввечері ви зможете здивувати гостей. Головне — не забудьте попередити їх, що апельсини з розсолу є не варто: вони виходять дуже солоними.
Інгредієнти:
- філе сьомги 1 кг
- цукор 1 ст. Л.
- велика сіль 3-4 ст. Л.
- апельсин 2-3 шт.
- кріп сушений 1 ст. Л.
Приготування:
Обмийте рибу і витріть насухо серветкою. Зніміть шкіру. З обох сторін посипте рибу цукром і натріть сіллю. Присипте кропом.
Очистіть апельсини від цедри і поріжте тонкими кружечками. Вистеліть дно великої скляної або пластикової ємності половиною апельсинових кружечків і викладіть на них рибу. Рівномірно закрийте її залишилися шматочками апельсина.
Помістіть в морозилку на 5-7 годин (в залежності від потужності морозилки). Риба повинна буде злегка «прихопитися», проте не замерзнути. Краще перевіряйте ступінь заморожування щогодини-півтори.
Коли риба досить затвердіє, дістаньте її з морозилки і видаліть надлишки солі. Поріжте її дуже тонкими шматочками, як строганину, і подавайте, прикрасивши апельсиновими кружечками. Відмінно «монтується» ця сьомга з пюре з картоплі і шпинату, а також з салатом з авокадо і помідорів чері.