5 веганських страв, які сподобаються всім

17

Дієтологи рекомендують вживати м’ясо не частіше двох разів на тиждень. Але якщо ви думаєте, що в інший час вам доведеться жувати нудний салат і гречку, то сильно помиляєтеся. Ось тільки навскидку п’ять відмінних рецептів з веганського меню, які доводять, що навіть без м’яса можна харчуватися смачно і різноманітно.

Фрикадельки з цвітною капустою

Інгредієнти:

  • сочевиця сушена 200 г
  • цибулина 1 шт.
  • кукурудзяний крохмаль 2 ст. Л.
  • сіль, перець за смаком
  • часник 3 зубчики
  • оливкова олія 1 ст. Л. + для обсмажування
  • вівсяне борошно або панірувальні сухарі 4 ст. Л.
  • для соусу:
  • часниковий порошок 1 ч. Л.
  • борошно 3 ст. Л.
  • овочевий бульйон або будь-яке рослинне молоко 400 мл
  • сіль за смаком
  • мускатний горіх 1/2 ч. Л.
  • оливкова олія 3 ст. Л.

Спосіб приготування:

  1. зварити сочевицю до готовності. 
  2. у сковороді нагріти трохи масла і обсмажити дрібно нарізану цибулю протягом 2-3 хвилин. Додати подрібнений часник і обсмажувати ще хвилину.
  3. готову сочевицю, цибулю і часник помістити в кухонний комбайн і подрібнити до однорідної консистенції. Викласти суміш в миску, додати вівсяну муку (панірувальні сухарі) і спеції. Кукурудзяний крохмаль розвести водою в пропорції 1: 2 і вилити в суміш. Добре перемішати.
  4. вологими руками сформувати невеликі фрикадельки. Розігріти сковороду з оливковою олією і обсмажити фрикадельки протягом декількох хвилин, акуратно перевертаючи їх в процесі.
  5. приготувати соус. У сотейнику нагріти оливкову олію, додати борошно і обсмажувати на невеликому вогні, помішуючи, протягом хвилини. Влити молоко, додати сіль, часниковий порошок і добре перемішати. Варити, поки соус не загусне. Додати мускатний горіх і зняти з вогню.
  6. готовим соусом залити фрикадельки, посипати свіжою зеленню і подавати. Приємного апетиту!

Картопляні ньоккі з грибами

Інгредієнти:

  • картопля 300 г
  • борошно 100 г
  • сіль 1/3 ч. Л.
  • кукурудзяний крохмаль 15 г
  • лук червоний-1 шт.
  • часник 1 зубчик
  • печериці 250 г
  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • сіль, перець
  • кедрові горіхи (за бажанням) жменю
  • свіжа зелень для прикраси

Спосіб приготування:

  1. картоплю відварити в мундирі до готовності. Остудити, зняти шкірку і розім’яти виделкою в пюре. Додати борошно, крохмаль, розведений водою 1:2, і сіль. Замісити тісто, при необхідності додаючи борошно. Тісто має бути м’яким і еластичним і не липнути до рук.
  2. перекласти тісто на робочу поверхню, посипану борошном, і нарізати на кілька частин. Кожну частину розкачати в ковбаску і нарізати невеликі галушки. На кожній зробити насічку виделкою.
  3. відварити ньоккі в підсоленій киплячій воді, поки вони не спливуть. Відкинути на друшляк і дати воді добре стекти. 
  4. розігріти сковороду з оливковою олією і обсмажити ньоккі, помішуючи, до золотистої скоринки. Додати дрібно нарізані цибулю, часник і скибочки грибів. Обсмажувати, помішуючи, 5-10 хвилин. Посолити і поперчити.
  5. в іншій сковороді без масла злегка обсмажити очищені кедрові горіхи.
  6. готові ньоккі викласти в тарілку, посипати кедровими горіхами і свіжою зеленню і подавати. Приємного апетиту!

Золотий суп з смаженим нутом

Інгредієнти:

  • цвітна капуста, суцвіття 5 чашок
  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • цибулина маленька 1 шт.
  • часник 2 зубчики
  • кешью очищені 1 чашка
  • куркума (порошок) 1 ст. Л.
  • овочевий бульйон 8 ст.
  • сіль за смаком
  • лимонний сік 2 ст. Л.
  • нут сушений 1/2 чашки
  • паприка, кмин, червоний перець 1 ст. Л.

Спосіб приготування:

  1. нут відварити до готовності. Злити воду і добре просушити нут.
  2. у каструлі або глибокій сковороді розігріти масло. Додати дрібно нарізану цибулю, подрібнений часник, суцвіття цвітної капусти, кешью і куркуму. Обсмажувати, помішуючи, десять хвилин.
  3. додати чотири склянки бульйону, посолити і тушкувати, поки цвітна капуста не стане м’якою.
  4. вилити вміст в кухонний комбайн або подрібнити занурювальним блендером до кремоподібної консистенції. Додати бульйон, що залишився, ще раз посолити за смаком і додати лимонний сік.
  5. на середньому вогні розігрійте сковороду з оливковою олією. Додайте нут і обсмажуйте п’ять хвилин, помішуючи. Додайте прянощі, сіль і обсмажуйте ще п’ять хвилин.
  6. суп розлийте по тарілках, прикрасьте смаженим нутом і подавайте. Приємного апетиту!

Буріто з овочами і тофу

Інгредієнти:

  • оливкова олія 1 ст. Л.
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • часник 2 зубчики
  • тофу 250 г
  • квасоля червона консервована 200 г
  • чорний перець, сіль за смаком
  • мелений перець чилі 1/2 ч. Л.
  • авокадо стиглий 1 шт.
  • консервована кукурудза 1/3 ст.
  • салат листовий 4-5 листків
  • помідори 2 шт.
  • болгарський перець 1 шт.
  • коржі тортилья 4 шт.

Спосіб приготування:

  1. квасоля і кукурудзу злити, промити і обсушити. 
  2. розігріти масло в сковороді на середньому вогні. Обсмажити дрібно нарізану цибулю протягом трьох хвилин. Додати часник і обсмажувати ще хвилину. Додати тофу і спеції, перемішати і готувати ще 3-4 хвилини, поки тофу не стане злегка хрустким. Додати квасолю, перемішати і зняти з вогню.
  3. нарізати салат, помідори і болгарський перець.
  4. авокадо очистити від шкірки, вийняти кісточку. М’якоть розім’яти виделкою в невеликій мисці.
  5. одну корж розрізати на три частини. Три інші розкласти на столі. У центр кожної викласти 1/3 начинки зі сковороди, нарізаних овочів, кукурудзи і пюре з авокадо. 
  6. зверху на начинку покласти шматок розрізаної коржі. Загорнути краю великої коржі по колу.

7. Розігріти сковороду, змащену маслом, і обсмажити кожне буріто з двох сторін до рум’яної скоринки. 

8. Готові буріто розрізати навпіл і подавати з будь-яким соусом. Приємного апетиту!

Ло-мейн

Інгредієнти:

  • яєчна локшина або рамен 250 г
  • оливкова олія 1,5 ст. Л.
  • морква 1 шт.
  • печериці 1/2 чашки
  • болгарський перець 1/2 шт.
  • часник 2 зубчики
  • корінь імбиру 1 см
  • зелена цибуля кілька пір’їнок
  • соєвий соус 3 ст. Л.
  • коричневий цукор 1,5 ч. Л.
  • соус шрірача 1/2 ч. Л.
  • солодкий горошок (можна замінити брокколі) 1/2 ст.

Спосіб приготування:

  1. у невеликій мисці змішати соєвий соус, коричневий цукор, соус шрірача і 1,5 ч. Л. Оливкової олії. 
  2. локшину відварити до готовності.
  3. на середньому вогні розігріти велику антипригарну сковороду з оливковою олією. Додати нарізані гриби, болгарський перець, терту моркву і обсмажувати 3-4 хвилини, періодично струшуючи. Додати горошок, дрібно нарізаний часник і натертий корінь імбиру. Обсмажувати ще одну хвилину.
  4. додати готову локшину, соус, перемішати і зняти з вогню. Посипати зеленою цибулею і подавати. Приємного апетиту!