В яких випадках сіль стає «білою смертю» і чому варто обмежити її вживання

32

Зловживання сіллю призводить до надлишку натрію в організмі, який збільшує кров’яний тиск, а це основний фактор ризику серцево-судинних захворювань. причому в нашій країні заходи дійсно не знають. згідно зі статистикою, росія входить в трійку країн з найвищою смертністю, причиною якої послужило високий вміст натрію: перше місце — україна (2109 смертей на 1 мільйон дорослого населення), друге місце — росія (1803 смерті на мільйон), третє — єгипет (836 смертей на мільйон).

При всій загрозі здоров’ю це не означає, що сіль необхідно повністю виключити. натрій, який міститься в ній, є електролітом. його нестача може порушити роботу органів. будь-яка їжа у великих кількостях може перетворитися на отруту, тому необхідно стежити, як багато солі у вашій їжі. головне-не перевищувати денну норму в сім грамів (близько чайної ложки) і виключити з раціону шкідливі продукти харчування на зразок консервів, напівфабрикатів і фастфуду.

Що може статися, якщо не дотримуватися дозування?

Надлишок солі може викликати недоумство

У 2018 році вчені вирішили провести експеримент: мишу посадили на дієту з високим вмістом солі. результати виявилися страшними: після постійного вживання солі у великих кількостях миша не справлялася з проходженням лабіринту, у неї погіршувався дотик і пропадав інтерес до нових об’єктів.

Дослідження показали, що сіль має найпотужніший вплив на мозок. кровотік погіршується, і кора головного мозку разом з гіпокампом не отримують достатньої кількості кисню, тому погіршується пам’ять і падає здатність до навчання. коли організм розпізнає занадто велика кількість солі в кишечнику, в мозок починають надходити сигнали про запалення, вони дратують кровоносні судини і активізують мислення. подібні сигнали кишечник може подавати при ряді захворювань, пов’язаних з кровоносною системою, наприклад, при розсіяному склерозі, ревматоїдному артриті, псоріазі і запаленні кишечника.

Як тільки мишу посадили на дієту з низьким вмістом натрію, її мозкова активність почала відновлюватися, а запальні сигнали нейтралізували медикаментами. якщо застосовувати цей досвід на людях, то при надмірному споживанні солі можливі серйозні порушення когнітивних функцій і деменції. у всьому світі від лікарів з’являються повідомлення, що сіль у великих кількостях викликає недоумство.

Сіль збільшує ймовірність раку шлунка на 70%

Рак шлунка входить до п’ятірки найпоширеніших онкологічних захворювань на планеті. сумна статистика показує, що щорічно ця хвороба забирає 800 тисяч життів. це дійсно серйозна проблема. дослідження показують залежність розвитку онкології шлунка і вживання великої кількості солі. порівнявши дані декількох досліджень, в яких в загальному налічувалося близько 200 000 учасників, медики прийшли до висновку, що споживання солі у великих кількостях збільшує ймовірність розвитку раку шлунка майже на 70 відсотків!

Існує кілька припущень, чому це може відбуватися. перше-сіль впливає на слизову поверхню шлунка. пошкоджуючи її, ви відкриваєте шлях канцерогенів та інших шкідливих речовин. друге-зростання бактерій. раціон з високим вмістом солі збільшує ріст бактерії хелікобактер пілорі (helicobacter pylori). доведено, що ці мікроорганізми провокують розвиток гастриту і виразки, що значною мірою збільшує ймовірність розвитку онкологічних захворювань.

Сіль робить нас вразливими до інфекцій

Нирки — це орган, за яким зловживання кухонною сіллю б’є найбільше. вона накопичується в тканинах і потрапляє в кров. головним фільтром крові є нирки. також відомо властивість солі затримувати в тканинах воду. кров густіє і не може нормально фільтруватися нирками від токсинів. через це наше тіло разом з сечею не покидають шкідливі речовини, отрути і продукти життєдіяльності. це підсилює окислювальні і запальні процеси по всьому організму. травмуються внутрішні органи, погіршується їх працездатність і загоюють функції.

Все це призводить до збільшення ймовірності розвитку онкології, з’являється дратівливість і неуважність, починає проявлятися біль в суглобах і кістках, розвивається хронічна втома, організм стає більш вразливий до інфекцій і запалень.

Сіль вимиває кальцій

Сіль змушує клітини витягати воду з організму. вода, що скупчилася в тканинах, збільшує тиск на кровоносні судини, як ми вже говорили вище. доведено, що високе споживання солі збільшує втрату кальцію та інших електролітів, тому що вони виводяться разом з сечею. це послаблює кістки і суглоби.

Пацієнти з високим кров’яним тиском втрачали більшу кількість кальцію з сечею і, отже, більше схильні до ризику остеопорозу і розвитку каменів у нирках. це важливо, так як зниження вживаних обсягів харчової солі запобігає розвитку остеопорозу і зменшує ламкість кісток. навіть якщо ви не любитель хапатися за сільничку, ви все одно можете отримувати цей мінерал у величезних кількостях. практично вся їжа з тривалим терміном зберігання, ковбаси, напівфабрикати і фастфуд містять її в надлишку.

Дослідження показали, що існує прямий зв’язок між вживанням великої кількості солоного і втратою кальцію у підлітків. було висунуто припущення, що це може впливати на кісткову масу і привести до ускладнень в старості. тому вживання їжі з малим вмістом солі може мати серйозне значення для зниження ризику захворювання остеопорозом в подальшому житті.

Рослинне молоко-чудова альтернатива коров’ячому під час великого посту, а також незамінний продукт для всіх, хто не переносить лактозу. у» немолочного » молока не тільки приємний і незвичайний смак, але і цілий ряд корисних властивостей. розповідаємо про п’ять видів здорового напою і про те, як їх приготувати вдома. тим більше що це дуже просто!

Вівсяне

Молоко з вівсяних пластівців можна по праву назвати еліксиром молодості і краси. напій багатий мінералами, вітамінами і антиоксидантами, завдяки чому помітно покращує стан шкіри, волосся, зубів і нігтів. вівсяне молоко заспокоює нервову систему, допомагає зняти стрес, нормалізує сон, рівень цукру в крові, покращує загальний стан і тонізує організм. що особливо приємно, у вівсяного молока низька калорійність, тому ви можете не боятися за фігуру.

як приготувати: один стакан цільнозернових вівсяних пластівців залити одним літром чистої води на 30 хвилин (можна і на ніч). помістити в блендер, за бажанням додати фініки без кісточок, мед і корицю. збивати протягом 3-4 хвилин до однорідної консистенції. процідити і пити. зберігати в холодильнику 3-5 днів.

Мигдальне

Мигдальне молоко має приємний горіховим смаком: його можна додавати в каву і какао, каші, супи, смузі і коктейлі або пити в чистому вигляді. єдиний мінус такого молока-досить висока ціна, але вона з лишком окупається численними корисними властивостями напою. мигдальне молоко багате білком, залізом, магнієм, фосфором, натрієм, цинком, ліпідами, вітамінами групи в і е, а за вмістом кальцію воно значно перевершує коров’яче. низькокалорійний напій сприяє схудненню, покращує стан шкіри і зір, має протиракові властивості, зміцнює кістки, благотворно впливає на серце і нормалізує тиск. 

як приготувати: один стакан очищеного мигдалю залити водою і залишити на ніч. вранці горіхи промити і збити в блендері з 4-5 склянками чистої води протягом декількох хвилин. процідити через марлю або сито і пити. за бажанням в молоко можна додати мед, ваніль, банан. у холодильнику молоко зберігається не більше п’яти днів. макуха можна висушити-вийде смачна мука для приготування десертів і оладок.

Кунжутне

Кунжут-чемпіон за вмістом кальцію, що робить його незамінним для всіх, хто не вживає тваринне молоко і молочні продукти. також насіння сезаму насичені вітамінами групи в і е, білками, фосфором, цинком, залізом, амінокислотами. молоко з кунжуту виводить з організму шлаки і токсини, покращує роботу печінки, заспокоює нервову систему, покращує моторику кишечника, підвищує лібідо у жінок, а завдяки вмісту цінного антиоксиданту сезаміну служить відмінною профілактикою ракових захворювань. а ще дієтологи стверджують, що молоко з кунжуту позбавляє від цукрової залежності.

як приготувати: один стакан необсмажених кунжутного насіння замочити на ніч у воді. вранці воду злити, насіння промити в ситі, перекласти в блендер, залити 1 літром фільтрованої води і збивати не більше 30 секунд. процідити і пити. макуха використовувати для приготування оладок, смузі і каш. зберігати молоко в холодильнику не більше трьох днів.

&1&

Гарбузове