6 корисних продуктів, які ви зазвичай викидаєте

16

Викидаючи кісточки, шкірку та інші частини фруктів і овочів, ми робимо жахливу помилку. Так звані «покидьки» насправді є джерелами цінних речовин, які ми відправляємо у відро для сміття. Пропонуємо поглянути на звичні продукти по-новому і витягти з них максимум користі.

Серцевина ананаса

Тверду серцевину ананаса зазвичай не шанують. А адже саме в ній міститься найбільше бромелайну-ферменту, який допомагає краще перетравлювати їжу, а також полегшує симптоми артриту і зменшує запальні процеси в організмі. Серцевину можна покришити у фруктовий салат, додати в смузі або випічку.

Зелена частина цибулі-порею

Зелену частину цибулі-порею сильно недооцінюють — в ній висока концентрація фолієвої кислоти, яка бере участь в регулюванні обміну речовин, синтезі імунних клітин імунітету, виробництві днк і стабілізує роботу травної системи. Особливо корисні зелені вершки людям, що страждають анемією, і майбутнім мамам — фолієва кислота попереджає розвиток патологій у плода. Додайте зелену частину цибулі-порею в салати, супи і сендвічі.  

Шкірка ківі

Ківі — один з продуктів, в яких їстівне і цінно все, включаючи шкірку. У шкірці міститься багато фолієвої кислоти, вітаміну е і клітковини — речовин, які підвищать імунітет, допоможуть впоратися із занепадом сил і зарядять енергією. Особливо корисно їсти ківі цілком в міжсезоння, коли організм схильний до вірусів і депресій. Перед тим як з’їсти фрукт, добре помийте його і щіткою приберіть ворсинки з поверхні шкірки.

Цибулиння

Цибулиння багата біологічно активними речовинами: вітамінами a, e, c, pp, групи b, фітонцидами, мінеральними солями калію, фосфору, заліза, кальцію. А ще вона містить цінний флавоноїд кверцетин, що володіє протинабряковим, спазмолітичним, антигістамінним і протизапальним ефектами. Рекомендуємо додавати лушпиння цибулі в суп — для зручності помістіть її в полотняний мішечок, який можна легко вийняти з каструлі.

Насіння і кісточки

Диня, кавун, виноград, гарбуз, цитрусові, гранати, фініки — корисно їсти цілком, так як їх насіння і кісточки містять масу вітамінів і мінералів. Щоб отримати максимум користі, насіння і кісточки слід їсти з шкіркою і добре розжовувати. Для зручності підсушіть їх в духовці, подрібніть в кавомолці і додавайте в страви як приправу. А ось насіння яблук, груш, кісточки абрикосів, персиків, нектаринів, слив і вишні вживати не рекомендується — в них міститься ціанід, який у великих дозах небезпечний.

Стебла і листя буряка

Бурякова бадилля набагато корисніше, ніж коренеплід. Вітаміни p і u та інші біологічно активні речовини, що містяться в листі і стеблах, допомагають боротися з цукровим діабетом і анемією, гастритами і виразками, захворюваннями серця і щитовидної залози, нормалізують роботу кишечника і усувають запори, підвищують еластичність судин і виводять поганий холестерин, активізують кровотворення, уповільнюють старіння і надають протипухлинну дію. З бурякової бадилля можна приготувати смачний гарнір, а голубці в бурякових листках набагато ніжніше, ніж з капустою.