6 способів очистити духову піч без будь-якої «хімії»

13

Як би ми не старалися, під час запікання в духовій печі неминучі бризки масла і жиру і інші забруднення, що осідають на стінках робочої камери. І якщо ви не є щасливим володарем духовки з каталітичної або піролітичної системами самоочищення, доведеться засукати рукава і відтирати жир і нагар вручну.

Виробники побутової хімії пропонують масу засобів, що дозволяють повернути духової печі чистий і сяючий вигляд. Однак агресивні хімічні препарати шкідливі як для здоров’я, так і для екології, та й вартість їх досить висока.

На щастя, існує кілька безпечних, бюджетних, а головне — ефективних засобів для очищення духовки: більшість з них можна знайти на кожній кухні.

Харчова сода

Сода — це не тільки розпушувач для випічки, але і перевірений десятиліттями чистячий засіб. 

Паста з харчової соди відмінно справляється з різними забрудненнями, в тому числі жиром і нагаром в духовці. Приготувати її дуже просто: розведіть соду водою до консистенції сметани. Рясно нанесіть цю пасту на скло духовки та інші поверхні, уникаючи нагрівальних елементів, і залиште на 30-40 хвилин, щоб забруднення розм’якшилися. Якщо плями залишилися, потріть їх жорсткою стороною губки для посуду. Після цього видаліть пасту вологою тканиною і добре промийте духовку чистою водою, щоб не залишилося розлучень.

Якщо забруднення дуже сильні, замість води в соду можна додати столовий оцет і лимонну кислоту. Через 30-40 хвилин ретельно потріть забруднення губкою для посуду.

Добре допомагає і суміш соди з перекисом водню. До ¼ склянки соди поступово додавайте перекис до отримання кашоподібної консистенції. Суміш нанесіть на стінки духової печі і залиште на 30 хвилин, після чого видаліть бруд тканиною і вимийте поверхню чистою водою. 

Кухонна сіль

Сіль просто незамінна, якщо під час запікання сік з страви витік на дно робочої камери духовки. Намагатися витерти його ганчіркою не слід, так як поверхня дуже гаряча, і ви не тільки не видалите бруд, але і підпаліть ганчірку — таке забруднення буде видалити ще складніше. Не зволікаючи, посипте пролиту рідину великою кількістю солі-вона вбере весь бруд і горілий запах в себе, а коли духовка охолоне, ви легко видалите забруднення вологою тканиною.

Лимон і лимонна кислота

Зі свіжими забрудненнями добре справляється сік лимона. Змішайте його з водою в співвідношенні 1: 1 і за допомогою губки нанесіть розчин на внутрішню поверхню духової шафи. Через годину протріть чистою вологою тканиною. Більш стійкі плями потріть лимонною часточкою, а потім — жорсткою стороною посудної губки.

Проти застарілого жирового нальоту краще використовувати лимонну кислоту. У глибоке деко або велику форму для запікання налийте воду і розчиніть в ній лимонну кислоту (на літр води буде потрібно два пакетика кислоти). Духову піч нагрійте до 200 °c і помістіть в неї деко на 40 хвилин. Вимкніть духовку і, коли вона досить охолоне, вимийте її.

Нашатирний спирт

Нашатирний спирт вважається одним з найдієвіших засобів для чищення духовки, особливо якщо нагар вже застарілий. Однак у нього є серйозні недоліки: різкий запах і небезпечні для здоров’я пари. Тому будьте дуже обережні: працюйте тільки в гумових рукавичках і респіраторі і не пускайте на кухню дітей і тварин, а в процесі прибирання і після неї обов’язково провітріть приміщення.

Проводити очищення нашатирним спиртом можна двома способами:

  • холодним. За допомогою губки або пульверизатора нанесіть нашатир на внутрішні поверхні духової шафи, закрийте дверцята і залиште до ранку. Якщо забруднення дуже сильні, нанесіть рідину ще кілька разів з інтервалом в одну годину. Протріть духовку вологою тканиною.
  • гарячим. Розігрійте духовку до 65 °c і вимкніть. Поставте на нижню решітку велику тарілку з окропом, а вище — маленьку з нашатирним спиртом. Закрийте дверцята і почекайте 7-8 годин, після чого видаліть забруднення ганчіркою.

Господарське мило

Розведіть господарське мило гарячою водою: щоб воно швидше розчинилося, його можна натерти на тертці. Помістіть деко з мильним розчином в духову шафу, нагрітий до 110°c, і залиште на 30 хвилин. Вимкніть духовку і видаліть бруд і жир за допомогою губки або тканини.

Гірчичний порошок

Гірчичний порошок-ще одне копійчане засіб, яке ефективно видаляє нагар в духовці, в тому числі коричневий наліт на дверцятах. 

Розведіть його водою до консистенції сметани, додайте трохи кухонної солі і соди і нанесіть суміш на забруднені поверхні. Зачекайте хвилин 20 і протріть духовку вологою тканиною. Крім очищення духовки гірчичний порошок можна використовувати і для миття посуду: він відмінно справляється з жиром і надає тарілкам первозданний блиск.

Як доглядати за духовкою

  • перед прибиранням прогрійте духовку до 50°c, щоб забруднення трохи розм’якшилися.
  • не використовуйте для чищення металеві губки і скребки — вони можуть пошкодити покриття духової печі. Використовуйте губки і ганчірки для посуду.
  • не наносьте засіб для чищення на нагрівальні елементи та вентилятор.
  • щоб внутрішня поверхня печі блищала, після прибирання протріть її столовим оцтом і насухо витріть ганчіркою з мікрофібри.
  • після прибирання залиште дверцята прочиненими, щоб духовка просохла, а сторонні запахи вивітрилися.
  • не залишайте прибирання на потім. Свіжі забруднення прибрати набагато простіше, ніж потім відскрібати застарілий нагар. Протирайте робочу камеру після кожного приготування їжі (зрозуміло, коли духовка охолоне).
  • використовуйте фольгу або папір для запікання, щоб жир не забризкав стінки духовки.
  • щоб позбутися від запаху після приготування їжі, розчиніть в склянці води десять таблеток активованого вугілля і поставте в духовку на кілька годин. Вугілля абсорбує всі сторонні аромати.