7 доводів на користь свіжомеленого чорного перцю

74

Ви помічали, що в професійних рецептах зазвичай використовується свіжомелений чорний перець? здавалося б, яка різниця, в якому вигляді додавати пряність в їжу, адже мелений перець в пакетиках теж має гострий смак і характерний аромат.

Однак є кілька важливих причин, за якими кухарі і багато домашні кулінари воліють молоти перець самостійно, а не користуватися готовим. Що це за причини-розповідаємо в сьогоднішній статті.

Смак і аромат

Мабуть, головна перевага свіжомеленого перцю — в яскравому смаку і ароматі. На жаль, цим не може похвалитися готова пряність в пакетиках, змелена в незапам’ятні часи: ефірні масла, пиперин і інші речовини, відповідальні за запах і характерний гострий смак, з часом просто вивітрюються.

Економія

Власне кажучи, цей аргумент випливає з попереднього. Чим інтенсивніше смак і аромат чорного перцю, тим менше його потрібно для страви, і навпаки. До того ж перець горошком коштує дешевше, ніж мелений, і відмінно зберігається, зберігаючи всі свої кулінарні та цілющі якості.

Текстура

Крупинки меленого перцю більші, тоді як пряність в пакетику має вигляд порошку. Яке це має значення? виявляється, дуже велике: текстура відіграє важливу роль у сприйнятті страв. Розжовуючи крупинки меленого перцю, ми відчуваємо більш широку гаму його нюансів, причому не різку гостроту, а освіжаючу, з легкою гіркуватістю. А ось частинки готової прянощі настільки дрібні, що говорити про будь-яких текстурних відчуттях не доводиться.

Користь

Як відомо, прянощі не тільки збагачують смак їжі, але і мають масу корисних властивостей. Не виняток і чорний перець: найціннішим в його складі є алкалоїд пиперин, який стимулює вироблення травних ферментів, покращує секрецію серотоніну і бета-ендорфінів, знижує кислотність шлункового соку і запобігає розвитку виразки шлунка. Крім того, чорний перець зменшує астматичні та алергічні симптоми і має знеболюючу дію. Як ми вже говорили, в меленому перці в пакетиках частина важливих речовин втрачається, тому таку пряність навряд чи можна назвати дуже корисною.

Універсальність

Ще один важливий плюс свіжомеленого перцю в тому, що ви можете регулювати ступінь помелу, а значить, і інтенсивність смаку. Адже буває так, що страві потрібно лише делікатна, ледве вловима гострота. Готовий перець позбавлений подібної опції, тому з ним складніше обігравати смакові нюанси страв.

Надійність

Сучасні умільці навчилися підробляти все, що завгодно. На жаль, прянощі — не виняток, і особливо — чорний перець, який коштує досить дорого, тому нерідко піддається фальсифікації. Недобросовісні виробники розбавляють перець спентом-відпрацьованими перцевими зернами після екстракції ефірних масел, плодоніжками, легкими зернами перцю з низьким вмістом ефірних масел, гірчичною макухою, лушпинням гречки, які можуть містити пил і золу. Звучить не дуже апетитно, правда? зовсім інша справа-перець, який ви змололи самостійно: цілі горошини важко підробити, тому ви можете бути впевнені, що вживаєте якісний продукт.

Естетика

Погодьтеся, є якась магія в ручному перемелюванні чорного перцю. Ще колоритніше на кухонному столі виглядає важка ступка з товкачем, в якій теж надзвичайно приємно подрібнювати пряність. Ми так звикли до всього готового, що зовсім забули про радощі ручної праці. Горошини перцю, які на ваших очах перетворюються в грубуваті крупинки і недбало падають на їжу, володіють неповторним брутальним чарівністю. Хіба можна порівнювати цей процес з примітивним витрушуванням чорного порошку з якоїсь перечниці з дірочками?