7 міфів про свіжовичавлених соках, в які не можна вірити

31

Свіжовичавлені соки стали синонімом користі і невід’ємною частиною дієт для схуднення. чи насправді фруктові та овочеві фреші так корисні і чи можна вживати їх безконтрольно? розвінчуємо найпопулярніші міфи про вітамінні напої.

Соки втамовують спрагу

Для організму фреші — перш за все джерело поживних речовин — вітамінів, вуглеводів і цукрів. тому з точки зору фізіології соки ми швидше їмо, а не п’ємо. а для втамування спраги найкраще підходить звичайна питна вода.

Соки можна зберігати в холодильнику

На відміну від цілих фруктів соки не можна зберігати, навіть в холодильнику. під впливом повітря і світла вітаміни та інші корисні речовини у фрешах починають дуже швидко руйнуватися. до того ж з часом соки втрачають природний колір і смакові якості. тому найрозумніше пити їх відразу після приготування.

Соки сприяють схудненню

Існує думка, що соки, особливо грейпфрутовий і ананасовий, сприяють спалюванню жиру. дієтологи давно розвінчали цей міф. у всіх соках багато фруктового цукру, який у великих кількостях може спровокувати набір зайвої ваги. ставтеся до фрешів як до десерту: не захоплюйтеся і намагайтеся вживати їх в першій половині дня. 

Соки корисно пити натщесерце

Починати ранок зі склянки свіжовичавленого соку — не найкраще рішення. будь фреш — концентрований напій, і фруктові кислоти можуть агресивно впливати на слизову шлунка, підшлункову залозу та жовчний міхур і спровокувати біль, печію і гіркота в роті, а іноді і хронічні захворювання шкт.

Дієтологи рекомендують розбавити сік водою мінімум на третину — так він стане менш концентрованим, і пити за 30-40 хвилин до їжі або через одну годину після. 

Соки корисніші, ніж фрукти та овочі

При всій користі свіжовичавлених соків вони не можуть замінити звичайні фрукти та овочі. цілі плоди складаються з великої кількості клітковини, яка дуже важлива для травлення і очищення кишечника від шлаків. при приготуванні соків ці цінні харчові волокна залишаються в соковижималці.

Крім того, стакан соку в кілька разів калорийнее, ніж плід, з якого він вичавлений, і засвоюється він набагато швидше. тому на соках можна дуже швидко і непомітно поправитися. так що пийте фреші, але не відмовляйтеся і від «живих» фруктів і овочів.

Соки можна пити в будь-якій кількості

Фреш-це не тільки смачний вітамінний напій, але і ліки. якщо вживати їх безконтрольно, замість користі можна отримати проблеми зі здоров’ям. так, якщо пити кожен день морквяний сік, висока ймовірність розвитку специфічної жовтяниці. гранатовий сік у великих кількостях руйнує зубну емаль і дратує стінки кишечника. соки цитрусових можуть спровокувати алергію, томатний — цистит. абсолютно безпечним вважається лише огірковий фреш, так як він на 90% складається з води.

Медики вважають, що в добу можна вживати не більше 150 мл нерозбавленого свіжовичавленого соку. кислі соки краще пити через трубочку, щоб не пошкодити зубну емаль. 

Соки виводять токсини

В останні роки неймовірно популярні так звані сокові чистки (juice cleanse) — системи детокса, під час яких потрібно протягом 3-10 днів пити соки з фруктів і овочів і не торкатися до твердої їжі. нібито це допомагає швидко вивести токсини з організму і схуднути. однак це не всього лише чергова маркетингова виверт.

Дієтологи попереджають: «чиститися» соками не тільки марно, але і небезпечно. наше тіло і без сторонньої допомоги прекрасно справляється з вступниками в нього токсинами завдяки печінці, нирках і шкірі — соки тут взагалі ні при чому. а ось зловживання фрешами може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям.