7 незвичайних видів солі, які потрібно спробувати.

787

На більшості кухонь можна зустріти тільки два види солі — кухонну і морську. Насправді їх набагато більше, і кожна відрізняється ступенем солоності, смаковими якостями і корисними властивостями. Topten food вибрав сім екзотичних видів солі, які урізноманітнюють ваш кулінарний арсенал.

Рожева гімалайська

Рожева сіль видобувається з стародавнього морського дна гімалайських гір — ніжний рожевий відтінок їй надає залізо в складі. На думку дієтологів, саме рожева сіль-найкорисніша: вона чиста, нерафінована, насичена безліччю мінералів і містить більше 90 цінних мікроелементів. Крім того, рожева сіль володіє стовідсотковою біологічною засвоюваністю. Вона покращує зір, бореться з інфекціями, підвищує лібідо. А ще завдяки м’якому солодко-солоному смаку надає їжі особливу пікантність.

Чорна

У магазинах можна зустріти два види чорної солі. Батьківщина першої-гавайські острови. Свій екзотичний колір вона отримує від вулканічної неочищеної лави, а також від активованого вугілля в складі. Крім вугілля сіль містить близько ста мікроелементів і мінералів, корисних для організму: вона покращує травлення, виводить з організму токсини, отрути та інші шкідливі речовини. У кулінарії ж чорна сіль цінується за тонкий пікантний смак і приємний аромат.

Інша, не менш цінна, чорна сіль — кала намак, яку добувають в індії та пакистані. Незважаючи на назву, в подрібненому вигляді вона має зовсім не чорний відтінок — від світло-рожевого до темно-фіолетового. Кала намак відрізняється сірчаним присмаком і ароматом, так як в її складі міститься сірководень. Користь продукту безсумнівна: чорна сіль покращує артеріальний тиск, стимулює травлення, надає м’яку проносну дію і сприяє схудненню. 

Флер-де-сіл

Флер-де-сіл, що в перекладі з французької означає «соляна квітка», — сама елітна і дорога сіль в світі. Добувають цю дивину в камарзі-природному парку на півдні франції. Флер-де-сел кристалізується на поверхні морської води, після чого її тендітні кристали збирають вручну, причому тільки з червня по вересень. Така трудомістка видобуток і пояснює високу ціну на камаргскую сіль. Особливої користі вона не має, зате користується великою пошаною в кулінарії-сіль настільки ніжна, що нею неможливо пересолити їжу, а ще вона ідеально загострює і продовжує солодкі смаки.

Червона гавайська

Червона гавайська сіль надзвичайно багата мікроелементами, особливо залізом, а завдяки низькому вмісту натрію вона набагато корисніше звичайної кухонної. Червоним відтінком сіль зобов’язана вулканічної гавайської глині: коли вода випаровується, сіль потрапляє в приливні басейни, де і змішується з цією самою глиною — яскраво-рудої, майже червоною. Ефектний зовнішній вигляд гавайської солі здатний прикрасити будь-яку страву-найбільше вона підходить до червоного м’яса, риби і салатів.

Кельтська сіра

Кельтська морська сіль видобувається з глини, якій і зобов’язана своїм цікавим сірим відтінком і вологою структурою. Збирають її вручну в бретані-регіоні франції: природна глина і пісок народжують багаті мінералами кристали солі. Користь їх величезна: сіра сіль допомагає відновлювати баланс електролітів в організмі, запобігає м’язові спазми. Вона відмінно підходить для приготування риби і м’яса, супів і салатів, пасти і круп. Завдяки хрусткій текстурі сіра сіль-ідеальний фінальний штрих для будь-якої страви.

Перська блакитна

Сіль з красивим синім відтінком видобувається з стародавнього солоного озера в ірані і є однією з рідкісних солей в світі. Її колір-наслідок особливої кристалічної решітки, а зовсім не хімічного складу. Структура цієї солі схожа на синій лід, молекулярна структура якого стискається до такої міри, що лід починає заломлювати світло і по-різному відсвічувати. Але цінується перська сіль не тільки за екзотичний відтінок — вона насичена корисними мікроелементами і має приємний смак з солодкими нотками.

Копчена

На відміну від попередніх видів, сіль з ароматом диму, або копчена, має не зовсім природне походження — фактично це морська сіль, яку коптять на деревних стружках. Особливою популярністю продукт користується в данії. Копчення надає солі приємний аромат диму і теплий коричневий відтінок — її цікаво спробувати в якості кулінарного експерименту, але особливої користі для здоров’я вона не несе.