7 незвичайних видів солі, які потрібно спробувати

25

На більшості кухонь можна зустріти тільки два види солі — кухонну і морську. насправді їх набагато більше, і кожна відрізняється ступенем солоності, смаковими якостями і корисними властивостями. topten food вибрав сім екзотичних видів солі, які урізноманітнюють ваш кулінарний арсенал.

Рожева гімалайська

Рожева сіль видобувається з стародавнього морського дна гімалайських гір — ніжний рожевий відтінок їй надає залізо в складі. на думку дієтологів, саме рожева сіль-найкорисніша: вона чиста, нерафінована, насичена безліччю мінералів і містить більше 90 цінних мікроелементів. крім того, рожева сіль володіє стовідсотковою біологічною засвоюваністю. вона покращує зір, бореться з інфекціями, підвищує лібідо. а ще завдяки м’якому солодко-солоному смаку надає їжі особливу пікантність.

Чорна

У магазинах можна зустріти два види чорної солі. батьківщина першої-гавайські острови. свій екзотичний колір вона отримує від вулканічної неочищеної лави, а також від активованого вугілля в складі. крім вугілля сіль містить близько ста мікроелементів і мінералів, корисних для організму: вона покращує травлення, виводить з організму токсини, отрути та інші шкідливі речовини. у кулінарії ж чорна сіль цінується за тонкий пікантний смак і приємний аромат.

Інша, не менш цінна, чорна сіль — кала намак, яку добувають в індії та пакистані. незважаючи на назву, в подрібненому вигляді вона має зовсім не чорний відтінок — від світло-рожевого до темно-фіолетового. кала намак відрізняється сірчаним присмаком і ароматом, так як в її складі міститься сірководень. користь продукту безсумнівна: чорна сіль покращує артеріальний тиск, стимулює травлення, надає м’яку проносну дію і сприяє схудненню. 

Флер-де-сіл

Флер-де-сіл, що в перекладі з французької означає «соляна квітка», — сама елітна і дорога сіль в світі. добувають цю дивину в камарзі-природному парку на півдні франції. флер-де-сел кристалізується на поверхні морської води, після чого її тендітні кристали збирають вручну, причому тільки з червня по вересень. така трудомістка видобуток і пояснює високу ціну на камаргскую сіль. особливої користі вона не має, зате користується великою пошаною в кулінарії-сіль настільки ніжна, що нею неможливо пересолити їжу, а ще вона ідеально загострює і продовжує солодкі смаки.

Червона гавайська

Червона гавайська сіль надзвичайно багата мікроелементами, особливо залізом, а завдяки низькому вмісту натрію вона набагато корисніше звичайної кухонної. червоним відтінком сіль зобов’язана вулканічної гавайської глині: коли вода випаровується, сіль потрапляє в приливні басейни, де і змішується з цією самою глиною — яскраво-рудої, майже червоною. ефектний зовнішній вигляд гавайської солі здатний прикрасити будь-яку страву-найбільше вона підходить до червоного м’яса, риби і салатів.

Кельтська сіра

Кельтська морська сіль видобувається з глини, якій і зобов’язана своїм цікавим сірим відтінком і вологою структурою. збирають її вручну в бретані-регіоні франції: природна глина і пісок народжують багаті мінералами кристали солі. користь їх величезна: сіра сіль допомагає відновлювати баланс електролітів в організмі, запобігає м’язові спазми. вона відмінно підходить для приготування риби і м’яса, супів і салатів, пасти і круп. завдяки хрусткій текстурі сіра сіль-ідеальний фінальний штрих для будь-якої страви.

Перська блакитна

Сіль з красивим синім відтінком видобувається з стародавнього солоного озера в ірані і є однією з рідкісних солей в світі. її колір-наслідок особливої кристалічної решітки, а зовсім не хімічного складу. структура цієї солі схожа на синій лід, молекулярна структура якого стискається до такої міри, що лід починає заломлювати світло і по-різному відсвічувати. але цінується перська сіль не тільки за екзотичний відтінок — вона насичена корисними мікроелементами і має приємний смак з солодкими нотками.

Копчена

На відміну від попередніх видів, сіль з ароматом диму, або копчена, має не зовсім природне походження — фактично це морська сіль, яку коптять на деревних стружках. особливою популярністю продукт користується в данії. копчення надає солі приємний аромат диму і теплий коричневий відтінок — її цікаво спробувати в якості кулінарного експерименту, але особливої користі для здоров’я вона не несе.