А ви знаєте, чому ківі називають китайським агрусом? все досить просто: цей фрукт родом з китаю. Ось тільки вирощували його в основному не через плодів, а через красивих білих квітів. А самі плоди були дрібними (трохи більше агрусу) і майже позбавленими смаку.
Той ківі, смак якого ми знаємо, — результат селекції. Причому постаралися не китайці, а жителі… Нової зеландії. Туди на початку 20 століття завезли насіння деревовидної ліани з маленькими твердими плодами. 30 років приручення китайського дикуна не пройшли дарма-плоди стали крупніше і набагато смачніше.
Звичне для нас ім’я ківі отримав в 60-х роках 20 століття, назвали фрукт на честь пташки ківі — національного символу нової зеландії, на яку він трохи схожий. Так світ дізнався і полюбив цей незвичайний фрукт, смак якого одночасно нагадує суницю, банан, диню, кавун і ананас. До речі, щорічно в світі продається близько двох мільярдів ківі.
Цей незвичайний за зовнішнім виглядом і смаком плід багатий життєво важливими вітамінами і мінералами, які благотворно діють чи не на всі системи нашого організму. Ми склали добірку з 7 корисних властивостей ківі. Причини полюбити цей фрукт ще сильніше виразно є.
Ківі багатий вітаміном с
Ми звикли вважати, що лимони і апельсини містять найбільше вітаміну с, проте це не так. У 100 г ківі міститься майже в два рази більше вітаміну с, ніж в 100 г лимонів або апельсинів. А всього в одному плоді — 1,5 мінімальні добові норми цього вітаміну. До речі, завдяки цьому ківі діє як потужний антиоксидант, борючись з вільними радикалами, які можуть викликати безліч хвороб, в тому числі і рак.
Ківі допомагає заснути
Це здається досить дивним, але всього 1-2 ківі за годину перед сном дійсно допомагають заснути. Згідно з дослідженнями, проведеними медичним університетом тайбея, ківі містить безліч сполук, які можуть бути корисні при лікуванні розладів сну.
Хороший джерело клітковини
Цей
Екзотичний плід багатий клітковиною, яка допомагає в запобіганні
Численних захворювань. Клітковина знижує ризик серцево-судинних
Захворювань, знижуючи рівень холестерину в крові, зміцнює імунітет,
Регулює концентрацію цукру в крові, що важливо для діабетиків, і допомагає
Запобігати харчову алергію.
Допомагає травленню
Плоди ківі містять специфічний фермент, відомий своєю здатністю розчиняти білок (до речі, саме з цієї причини ківі іноді використовуються в маринадах для м’яса). Ківі прискорює переробку білків в організмі, а також допомагає пацієнтам, що страждають синдромом роздратованого кишечника. Якщо ви їсте багато білкової їжі, не нехтуйте десертами зі свіжим ківі: це полегшить травлення.
Ківі-відмінне джерело фолату
Цей фрукт славиться високим вмістом фолату, який сприяє зростанню і поділу нових клітин. Тому ківі вкрай корисний вагітним жінкам-містяться в ньому корисні речовини допомагають плоду повноцінно розвиватися.
Ківі-джерело вітамінів і мінералів
Ківі багаті вітамінами а, в6, в12, е, а ще калієм, кальцієм, залізом і магнієм — разом ці мікроелементи дозволяють організму правильно функціонувати. Вони відповідають за безліч важливих функцій — від підтримки здоров’я кісток і зубів до регулювання кровообігу.
Регулює вагу
Правильна робота всіх систем нашого організму залежить від кислотно-лужного балансу. Якщо кислотність підвищена, сповільнюється обмін речовин, страждають волосся і нігті, накопичуються жири. Але вся справа в тому, що зазвичай ми вживаємо в їжу більше кислотних продуктів, ніж лужних. Ківі-лужний продукт, а це означає, що він допомагає протидіяти кислотним продуктам, відновлюючи баланс.
Рецептів з ківі чимало-від салатів і маринадів для м’яса до коктейлів і тортів. Але краще не піддавати цей фрукт термічній обробці: в свіжому вигляді він набагато корисніше. Ми розповімо про декілька дуже простих і смачних стравах, в яких «китайський агрус» грає не останню роль.
Зелений смузі-боул
Інгредієнти:
- банан — 2 шт.
- ківі — 2 шт.
- шпинат (дрібно нарізаний) — 2 ст.
- грецький йогурт — 1 ст.
- петрушка (дрібно нарізана) — 3 ст.
- імбир (свіжий, дрібно нарізаний) — 2 ст. Л.
- борошно насіння льону-2 ст. Л.
- кокосова стружка, малина — за бажанням
Спосіб приготування:
1. Банан і ківі почистити і нарізати.2. Помістити всі інгредієнти в блендер і подрібнити. Повинна вийти гладка густа суміш.3. Прикрасити кокосовою стружкою і малиною.
Тропічний коктейль з ківі
Інгредієнти:
- ананасовий сік-500 мл
- ківі — 3 шт.
- манго — 1 шт.
- банан — 1 шт.
Спосіб приготування:
1. Ківі, банан і манго почистити і нарізати невеликими шматочками.2. Покласти всі інгредієнти в блендер і подрібнити.3. Розлити коктейль по склянках і прикрасити тонкими часточками ківі.
Кокосовий десерт з ківі
Інгредієнти:
- грецький йогурт-500 г
- кокосовий крем — 60 г
- ківі — 2 шт.
- ананас (консервований) — 200 г
- цукор — 85 г
- ванільний екстракт-кілька крапель
Спосіб приготування:
1. Розчинити кокосовий крем в 50 мл окропу, залишити остигати.2. Йогурт змішати з цукром і ваніллю, додати кокосову суміш, ретельно перемішати.3. Очистити і нарізати ківі на дрібні шматочки.4. Злити сироп з банки з ананасом, подрібнити шматочки, якщо це потрібно. 5. Викласти десерт шарами: шар суміші з йогуртом, ананаси, шар суміші з йогуртом, ківі.
Кокосове морозиво з ківі
Інгредієнти:
- кокосове молоко — 2 ст.
- ківі -2 шт.
- кленовий сироп — ½ ст.
- кокосова стружка — ½ ст.
Спосіб приготування:
1. Помістити кокосове молоко в холодильник на ніч.2. Перелити кокосове молоко в ємність і збивати міксером на високій швидкості до тих пір, поки не сформуються м’які піки (близько 4 хвилин).3. Додати кленовий сироп і збити суміш на середній швидкості.4. Ківі почистити, порізати на невеликі шматочки і подрібнити в блендері до кремоподібного стану.5. Змішати суміш з ківі, додати кокосову стружку і ретельно перемішати.6. Прибрати в холодильник мінімум на 2 години. Дістати за 15 хвилин до подачі.
Тарталетки з ківі та полуницею
Інгредієнти:
Для тарталеток
- пісочне печиво — 200 г
- несолоне вершкове масло (розтоплене) — 6 ст. Л.
- цукор-2 ст. Л.
Для начинки:
- ківі — 4 шт.
- цукор — 1/2 ст.
- лимонний сік – 1,5 ст. Л.
- яйця-3 шт.
- яєчні жовтки — 3 шт.
- несолоне вершкове (нарізане кубиками) – 6 ст. Л.
- полуниця 6 шт.
Спосіб приготування:
- розігріти духовку до 190 градусів за цельсієм.
- у блендері подрібнити печиво.
- вершкове масло розтопити, додати в нього цукор і печиво, ретельно перемішати.
- викласти суміш у формочки і випікати в духовці 4-5 хвилин, поки тарталетки не стануть золотистими.
- дістати з духовки і охолодити.
- ківі почистити і пюрировать за допомогою блендера, змішати з цукром і лимонним соком в каструлі з товстим дном.
- збити яйця з яєчними жовтками, потім додати до ківі.
- у каструлю додати масло і перемішати.
- поставити каструлю на середній вогонь і, помішуючи, нагрівати суміш 10-15 хвилин, поки масло не розплавиться, а начинка не стане густою. Важливо: не дозволяйте суміші кипіти.
- суміш зняти з вогню, трохи остудити і пропустити через дрібне сито.
- остудити начинку повністю, розкласти по тарталеткам і прибрати в холодильник на 1-2 години.
- перед подачею прикрасити тарталетки полуницею.