7 шокуючих фактів про професію кухаря

64

З боку професія кухаря здається суцільним задоволенням: ще б пак, цілий день проводити час за приготуванням смачних страв-хіба це не робота мрії? не поспішайте з висновками: насправді професія кухаря — одна з найважчих. розкриваємо поднаготную кухарський життя, після якої ви по-іншому поглянете на трудівників кулінарного фронту. 

Не люблять готувати вдома

Думаєте, кухарі кожен день балують сім’ю шедеврами високої кухні? це міф. насправді вони не люблять готувати вдома і намагаються перекласти цей обов’язок на дружину (чоловіка). кулінарної творчості їм з лишком вистачає і на роботі, а вдома хочеться відпочити, тому кухарі обходяться найпростішими стравами на зразок піци, бутербродів і котлет. 

Не пробують свої страви

Багато кухарів зізнаються, що з часом у них з’явилася якась ненависть до їжі, тому вони ніколи не пробують свої страви на роботі. так, приготувати їжу для іншої людини-велике задоволення, але ніякого бажання доторкнутися до створеного шедевру у кухаря не виникає.  

Працюють в небезпечних умовах

Майже всю зміну кухар проводить на ногах, серед конфорок і печей, жар від яких можна порівняти з пеклом. охолодитися не вийде: на роботі кухар зобов’язаний бути одягнений в уніформу з довгим рукавом і ковпак. додайте до цього зміни по 12 і більше годин, опіки, постійні порізи від ножа, варикоз, екземи, болі в спині і зрозумієте, що робота ця — дуже важка.

Схильні до психопатії

Кевін даттон, психолог з університету оксфорда, склав список професій, серед яких найбільше психопатів. у цей список потрапили і шеф-кухарі. більшість з них одержимі манією порядку, страждають перфекціонізмом, не схильні до емпатії і легко йдуть по головах. звучить жорстоко, але якраз такі якості і допомагають шефам прекрасно працювати в умовах хаосу і стресу, який панує на ресторанних кухнях. кухар світового рівня гордон рамзі це підтверджує:

вони всі одержимі ніжністю, вишуканістю і небажанням стежити за безпекою. у них маленькі душі, і вони абсолютні психопати. кожен з них.

Ненавидять зірки мішлен

Вражаюче, але далеко не всі шеф-кухарі мріють отримати заповітні зірки мішлен. престижна нагорода обіцяє масу неприємностей: втрату клієнтів, відсутність свободи на власній кухні, роботу в режимі 24/7 і постійний стрес через необхідність підтримувати високий статус закладу і виконувати абсурдні вимоги червоного гіда. страх втратити зірку може довести і до самогубства, як це сталося з бернаром луазо. не дивно, що все більше шефів добровільно відмовляються від колись жаданої нагороди.

Специфічно пахнуть

У кожної професії запах особливий. ось і кухар постійно «пахне» м’ясом, цибулею та іншими кухонними ароматами. пахне все: волосся, шкіра, сумка, взуття, одяг — ні прання, ні дорогий парфум не здатні перебити цей букет. у деяких кухарів через це навіть виникають проблеми в сім’ї. 

Піддаються дискримінації

Здавалося б, в наш час вже немає місця гендерним забобонам. але в ресторанній сфері сексизм цвіте буйним цвітом. незважаючи на численні історії успіху жінок-шефів, все ще існує стереотип, що чоловіки готують краще, що жінці не можна довірити занадто відповідальну справу. чоловіки-кухарі вважають принизливим працювати в підпорядкуванні у «слабкої статі». за словами тіффані фейсон, ресторатора з бостона, жінкам-шефам, на відміну від шефів-чоловіків, не прощають жорсткості, тому вони змушені робити все, щоб сподобатися публіці і колегам:

для того, щоб залишатися в бізнесі, потрібно було робити все, щоб подобатися публіці і колегам чоловікам-шефам. чоловікові прощають поганий характер і поведінку: він може бути різким, невитриманим, кричить. чи може жінка-шеф дозволити собі бути такою? ні.