7 країн, де можна смачно поїсти всього за долар

18

Їжте, як місцеві, скаже вам будь-який бувалий мандрівник. І буде правий: вулична їжа — відмінний спосіб познайомитися з гастрономічною культурою чужої країни і при цьому недорого і смачно пообідати. Причому подекуди за кордоном це можна зробити майже за безцінь. Ми вивчили карту світу і зробили добірку країн, в яких сніданок, обід або вечеря обійдуться вам максимум в один долар.

Таїланд

Один з найпопулярніших видів стрітфуду в таїланді — макашніца. Вона являє собою невеликий пересувний візок — одночасно кухню, вітрину і касу. Побачити такі міні-кафе можна біля прогулянкових доріг і на жвавих перехрестях. У макашниці можна купити як повноцінний комплексний обід, так і всілякі закуски: курячі, свинячі, картопляні або сирні шашлички, смажені креветки, кільця кальмарів в клярі, спрінг-роли, а також смачну локшину пад-тай. Багато з страв макашниці обійдуться в долар, а то і менше.

Мексика

Мексика-батьківщина кукурудзи, тому тут надзвичайно популярні страви з маїсового тіста, начиненого різними добавками. Одне з найвідоміших — кесаділья — маїсовий коржик з обов’язковим сиром і начинкою на вибір: куркою, свининою, яловичиною, ковбасками чорізо, квасолею, квітками гарбуза, грибами, кукурудзою, картоплею та іншими. За бажанням в кесаділью додадуть листя салату, трохи сиру і вершки.

На долар можна поласувати і парочкою такос — коржем, начиненою м’ясом для шаверми, шматочками ананаса, цибулею і кінзою, приправленими соком зеленого лимона. Ще один бюджетний і дуже смачний варіант-тамалес: м’яке маїсове тісто з начинкою (м’ясним фаршем, сиром, фруктами або овочами), приготоване на пару і загорнуте в кукурудзяний або пальмовий лист.

Китай

У китаї, як і в таїланді, вибір недорогого стрітфуда досить широкий, причому харчуються їм не тільки школярі і туристи, але часом і вельми солідні люди. На долар у вуличних кафе і пересувних вагончиках можна покуштувати: млинці, рисові парові пиріжки з різноманітними начинками, порцію парових пельменів дім-самов, кульок з риби або кальмара, смаженої локшини з овочами. Не вдарять по кишені і курячі ніжки, суп зі скляної локшини, а також улюблена китайцями варена кукурудза. 

Філіппіни

Вулична їжа на філіппінах вельми екзотична для європейського жителя. У будь-який час року і дня вулиці буквально кишать торговцями, які пропонують різні страви за демократичними цінами. Одне з улюблених страв аборигенів-квек-квек: його легко впізнати за яскравим помаранчевим кольором. Квек-квек являє собою перепелині яйця на шпазі, обсмажені у фритюрі, які подають з пряним оцтовим соусом.

Ще одне популярне блюдо — кишки, свинячі або курячі. Їх ретельно миють, відбивають і смажать на шампурах на відкритому вогні. Найсмачніше є ісав (так називається страва) з перченим оцтом і соусом чилі.

Недорого обійдуться і смачні рибні кульки, обсмажені у фритюрі, курячі ніжки на шпажках, а також знамениті карамелізовані банани (банана кью) — улюблені ласощі філіппінських дітлахів.

Узбекистан

Ціни в узбекистані вельми привабливі-залишитися голодним тут практично неможливо. Візитна картка країни-звичайно ж, плов. Одного разу спробувавши це легендарне блюдо, ви ніколи його не забудете. Недарма британська газета the guardian включила узбецький плов в список десяти кращих вуличних страв світу.

Класичний рецепт плову включає баранину: вважається, що тільки баранина здатна подарувати страві тонкий виразний смак. Однак можна зустріти варіанти і з яловичиною, свининою, кролятиною, індичатиною і курятиною. Але незалежно від рецепта одне залишається незмінним: неповторна розсипчаста консистенція і розкішний пряний букет. А для того щоб плов ввібрав в себе всі смаки і аромати, рис не вариться, а довго нудиться в великому казані на відкритому вогні. 

Індія

Королевою стрітфуда індії є самоса: назва цієї закуски нагадує знайоме нам слово «самса». дійсно, у них є дещо спільне: трикутна форма, проте індійська самоса готується без м’яса. Пиріжок начиняють рубаною картоплею, горохом, морквою та іншими овочами і, звичайно, приправляють великою кількістю спецій. Є несолодкі і солодкі самоси з сухофруктами і горішками. Пиріжки смажать у фритюрі: це не додає їм корисності, зате тісто буквально тане в роті. Продають самоси скрізь: з візка, на автовокзалах, ринках. Коштує таке задоволення дуже дешево-приблизно 0,07$, тому на долар можна наїстися, що називається, від пуза.

Грузія

Грузія славиться на весь світ своєю гостинністю і чудовою кухнею, при цьому ціни на їжу тут досить демократичні. Одне з улюблених національних страв-звичайно ж, знамените хачапурі-повітряна випічка з великою кількістю розсольного сиру. У грузії можна спробувати цілих дев’ять видів цього ситного ласощі: від закритого імеретинського пирога до аджарських «човників» з начинкою з сиру, масла і яйця. Втім, хачапурі — не єдина грузинська випічка, гідна уваги: тут можна пригоститися і кубдарі-ситним пирогом з м’ясною начинкою, а також лобіані — коржем з квасолею і свіжою зеленню.