8 корисних звичок, які варто запозичити у греків

17

Корисні харчові звички — запорука здоров’я і довголіття. Цю прописну істину греки давним-давно освоїли. ділимося з вами головними здоровими звичками в харчуванні греків, які варто взяти на озброєння.

Починати прийом їжі з салатів

Починати прийом їжі зі свіжого салату увійшло в щоденну звичку у жителів греції. Ця страва вважається мало не найулюбленішою і головною їжею греків.

Чому саме так? по-перше, салат стимулює апетит перед головною стравою, а по-друге, допомагає не переїдати під час основного прийому їжі. Справа в тому, що овочі, що входять до складу салату, містять величезну кількість клітковини, яка швидко заповнює шлунок і втамовує відчуття голоду.

Використовувати оливкову олію замість іншого рослинного

Складно уявити собі грецьку кухню без оливкової олії. Цей продукт рослинного походження є основою грецької кулінарії. І хоча оливкова олія відноситься до жирів, використання цього інгредієнта, на думку греків, допомагає організму засвоювати корисні речовини їжі. крім того, греки звикли додавати масло оливи виключно в овочеві страви. Таке рішення дозволяємо їм підтримувати в нормі співвідношення білків, жирів і вуглеводів в страві. 

Є більше овочів

Греція — одна з небагатьох країн у світі, жителі якої намагаються з’їдати щодня якомога більше свіжих овочів. Звичайно, в цьому сонячному краю овочі є цілий рік, і вони можуть це собі дозволити. Але головна їхня звичка далеко не в цьому. Греки намагаються відбирати тільки ті овочі, які вирощені природним способом. Від звичних багатьом з нас овочів з нітратами і хімікатами вони вважають за краще відмовлятися.

Додавати в їжу орегано і лимонний сік

Ці два інгредієнта обов’язково є в арсеналі кожної грецької господині. подібне поєднання здатне привнести будь-якої страви новий смак. Навіть звичайний салат зі свіжих овочів з додаванням орегано і лимонного соку розкривається по-новому. крім смакових якостей, лимонний сік і орегано є головними джерелами вітаміну с, який зміцнює імунну систему. Крім того, ці два продукти знижують рівень холестерину в крові і допомагають організму швидше засвоювати залізо. 

Найчастіше включати в раціон страви із зелені і листя салату

Складно уявити грецьку кухню без свіжої зелені або пишних листя зеленого салату. Ці продукти вважаються самими низькокалорійними, але при цьому містять в своєму складі велику кількість корисних речовин. Зелень збагачена вітамінами групи а, в і е, кальцієм, магнієм, фолієвою і аскорбіновою кислотою.

У греків є одне правило: віддавати перевагу виключно дикої зелені. у ній міститься більше корисних мікроелементів. зелень греки додають абсолютно в усі страви, а в листя салату навіть загортають м’ясо, картоплю, моркву і крупи.

Є більше сиру

Молочна продукція жителями греції дуже цінується. Але тут сири навряд чи стануть використовувати для приготування не найкориснішою їжі, такий, як піца, паста і бургери. У греції до сирів більш шанобливе ставлення. У кулінарних творіннях сири можуть бути використані в якості натурального замінника солі. Цим і обумовлюється така величезна кількість грецьких страв з додаванням сиру фета. Їм доповнюють свіжі і обсмажені овочі, зелень і навіть фрукти. 

Використовувати трави в стравах

У раціоні греків важлива роль відведена травам. Їх використання допомагає значно поліпшити смак страв. Трави також дозволяють зменшити кількість солі в стравах. Таким чином їжа стає не просто смачною, але ще і дуже корисною. Адже саме в травах міститься безліч унікальних і цінних мікроелементів для здоров’я. Наприклад, розмарин здатний запобігати появі алергічних реакцій, а базилік — взагалі підвищити імунітет. 

Додавайте трави якомога частіше в овочеві страви, супи і салати, м’ясо і рибу. З ними ваші страви стануть більш корисними.

Фарширувати овочі

Виявляється, що греки одержимі фаршировкою. Вони вміло поєднують різні інгредієнти і придумують нові оригінальні смаки. Жителі греції фарширують овочі сиром і травами, подрібненим фаршем і кашами, іншими овочами і фруктами. 

Спробуйте урізноманітнити своє меню рецептами фаршированих овочів. Не обмежуйтеся банальною ідеєю починати болгарські перці фаршем. Введіть в раціон куди більш цікаві порційні закуски з гарбуза, баклажанів, цукіні, томатів і грибів з різними начинками. Якщо підходити до цього процесу творчо, то можна нафарширувати практично будь-який обраний овоч.