8 звичних продуктів, які скоро можуть зникнути

26

Насолоджуючись ранковою чашкою кави або плиткою шоколаду, складно уявити, що скоро ці звичні і гаряче улюблені нами продукти можуть зникнути з лиця землі. причиною тому-глобальне потепління і невгамовне споживання природних ресурсів. розповідаємо, яким продуктам загрожує «вимирання».

Шоколад

Цілком ймовірно, що насолоджуватися шоколадом нам залишилося від сили 50-60 років. виною тому-глобальне потепління. погодні умови стають все більш екстремальними і непередбачуваними, а примхливі шоколадні дерева можуть не витримати різких кліматичних стрибків.

До того ж площа територій, придатних для їх вирощування, постійно скорочується, і скоро виробництво шоколаду стане абсолютно нерентабельним — багато фермерів індонезії та африки вже відмовилися від какао-дерев на користь інших видів сировини. 

Кава і чай

Схоже, кавоманам пора задуматися про гідну заміну улюбленому напою — за прогнозами вчених, приблизно через 30 років кількість плантацій, придатних для вирощування кави, зменшиться вдвічі, а до 2080 року кава може і зовсім зникнути з лиця землі. справа в тому, що примхливому рослині потрібні стабільний тропічний клімат, високогірне розташування і регулярні дощі, але через глобальне потепління таких територій стає все менше. наприклад, в танзанії-одному з головних постачальників кавових зерен — урожай кави знизився з 1969 року майже вдвічі.

Схожа доля чекає і чай: підвищення температури і рівня опадів веде до невблаганного скорочення чайних плантацій. крім того, несприятливі погодні умови, такі як мусони і безперервні дощі, погано впливають на смак і аромат напою.

Алкоголь

Глобальне потепління загрожує знищити і деякі види алкоголю. так, через підвищення температур літо стає довшим, і сорти винограду, використовувані для виробництва коньяку і вина, визрівають занадто швидко і стають непридатними для виробництва. щоб врятувати благородні напої від» вимирання», великі виробники зайняті виведенням сортів винограду, які визрівають довше, проте селекційні роботи обходяться досить дорого і не гарантують успіху.

У шанувальників шотландського віскі теж є привід для занепокоєння: відсутність опадів в 2018 році в шотландії призвело до критичного падіння рівня річок і пересихання струмків — джерел прісної води для виробництва віскі. в результаті виробники змушені були призупинити роботу на досить довгий термін.

Нестача прісної води в майбутньому загрожує проблемами і пивоварам усього світу. літня посуха до того ж призводить до неврожаїв хмелю, а значить, ще більших збитків для виробників.

Морська риба і морепродукти

Зміни клімату на землі ведуть до зниження кисню у водах світового океану. як результат, поголів’я риби зменшується в розмірах-до 2050 року особини кожного виду стануть дрібнішими майже на третину. крім того, в даний час обсяг рибної ловлі перевищує допустимий на 50-60% — це означає, що через кілька десятків років промисловій рибі загрожує майже повне винищення.

Несолодко доведеться і іншим океанічним мешканцям — через те, що морська вода активно поглинає вуглекислий газ з повітря, зростає її кислотність, що перешкоджає формуванню панцира у креветок, крабів, омарів і раків. а через зменшення концентрації солі в поверхневому шарі морської води знижується кількість бактерій і планктону, службовця кормом для мідій та інших морських організмів.

Картопля

Через глобальне потепління страждає і картопля. за даними кліматичної коаліції великобританії, до 2050 року через посушливий клімат кількість територій для землеробства скоротиться на три чверті! у 2018 році в англії вже спостерігався спад врожаю через спекотне літо, при цьому картопляні бульби значно зменшилися в розмірах.

Арахіс

У список примхливих культур входить і арахіс. для нормального росту рослині необхідні цілих п’ять місяців стабільної теплої погоди і достатня кількість опадів. будь-яке порушення звичних природних умов — і весь урожай може загинути. досить згадати 2011 рік, коли відразу в декількох штатах америки сталася посуха, що обернулася катастрофічним неврожаєм арахісу і зростанням цін на нього в 1,5 рази.

Авокадо

Популярність авокадо неухильно зростає, а ось вирощувати його стає все більш складно і недоцільно. щоб отримати один кілограм плодів, потрібно майже 300 літрів води. але клімат змінюється, частішають посухи-врожаї авокадо знижуються, і, ймовірно, скоро найбільші експортери цього популярного фрукта відмовляться від його вирощування.