8 способів отримати більше користі від продуктів

16

Якщо додавати в свій раціон тільки здорові продукти, немає ніякої гарантії, що організм отримає всю порцію корисних речовин. Тільки правильне зберігання і приготування їжі можуть гарантувати сприятливий ефект організму.

Які б рецепти ви не вибрали, переглянете роками усталені правила. Можливо, все, що ви до цього вважали дуже корисним, було лише черговим помилкою.

Зберігайте листові овочі в холоді

Виявляється, що листовим овочам необхідно зберігання в холоді з високою вологістю. Тільки так продукти не втрачають свої корисні властивості, а навіть навпаки — розкривають в повній мірі свій багатий вітамінний склад. Тримати в холодильнику такі продукти краще в закритій ємності або контейнері в нижній частині холодильника.

Їжте макарони холодними

Любите макарони, але виключили їх зі свого раціону, оскільки стежите за фігурою? даремно! таке блюдо перестане бути висококалорійним в охолодженому вигляді. Справа в тому, що крохмаль, що міститься в макаронах, при охолодженні буде сприйматися організмом в якості складних волокон. На відміну від тільки що зварених макаронів, таке блюдо не буде підвищувати рівень глюкози в крові.

Зваріть макарони і поставте їх на ніч в холодильник. На ранок таке блюдо вже буде не калорійним, а цілком дієтичним. А якщо холодні макарони здаються неапетитними, візьміть на озброєння прості рецепти охолоджених салатів з макаронами. Додайте в них сир, зелень і овочі: з ними макарони стануть дійсно дуже смачними.

Пюріруйте і тушкуйте томати

За червоний колір томатів відповідає особлива речовина — лікопін. Саме цей елемент виступає найпотужнішим антиоксидантом, який дуже корисний для організму. Він знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи і є найкращим засобом для профілактики раку.

Щоб цей корисний антиоксидант розкрив свої властивості в повній мірі, томати краще подрібнювати в пюре і тушкувати не менше 30 хвилин. Така обробка томатів перетворює корисну речовину в біодоступну форму, яка легше засвоюється організмом.

Віддавайте перевагу сирої моркви варену

В якості корисного перекусу багато хто звик використовувати свіжу моркву. Але ця, здавалося б, дуже корисна звичка не приносить організму всього спектру корисних речовин. Морква стає більш корисною після нетривалої термічної обробки. У складі цього овоча у величезних кількостях міститься бета-каротин, який тільки після термічної обробки перетворюється на вітамін а.

Якщо ви хочете не просто вгамувати відчуття голоду, а ще й максимально збагатити організм корисними мікроелементами, варіть моркву до тих пір, поки вона не стане м’якою. Можете полити овоч рослинним маслом, присипати розмарином, сіллю і улюбленою спецією. з їх додаванням не тільки поліпшується смак відвареної моркви, але і краще засвоюється організмом корисний бета-каротин.

Готуйте яйця пашот

Щоб яйця принесли бажану користь, важливо їх правильно приготувати. складність в цьому питанні полягає в тому, що яєчний білок легше засвоюється організмом тільки після тривалої термічної обробки. З яєчним жовтком все йде зовсім по-іншому. Набагато більше поживних речовин в ньому в напівзвареному вигляді. Як же тоді вчинити?

Все досить просто. Щоб і білок і жовток зберігали максимум корисних речовин, готуйте яйця пашот. Такий метод приготування дозволяє білку повністю приготуватися, а жовтку залишитися в тягучому напівсирому вигляді.

Додавайте в раціон подрібнене насіння льону

Насіння цієї рослини вважаються джерелом рослинних білків і клітковини, а також джерелом вітамінів і незамінних для організму жирних кислот омега-3. Насіння льону додають у другі страви, закуски і смузі. Однак для отримання максимуму користі насіння льону краще попередньо подрібнювати, оскільки через їх щільної оболонки шлунково-кишковий тракт не в силах повністю переварити продукт.

Вводите в рецепти свіжий і термічно оброблений шпинат

Шпинат за своїм корисним складом є рекордсменом. У його листі містяться такі речовини, як лікопін, лютеїн, бета-каротин, мінерали і вітаміни групи а, в і с.половина з них стає більш корисними тільки після термічної обробки, а інша навпаки — втрачає всю користь при нагріванні.

Щоб шпинат зміг максимально збагатити організм усіма корисними речовинами, що входять до його складу, потрібно в стравах поєднувати свіжий і оброблений продукт. 

Підсмажуйте хліб

Відмовилися від хліба, оскільки вважаєте його джерелом калорій? даремно! при підсмажуванні білого хліба в тостері високий глікемічний індекс цього продукту істотно знижується. Так що фігура від хліба точно не постраждає.