Без глютену: 7 альтернатив пшеничному борошні

25

Глютен — суперечливий продукт. Деякі люди страждають від його непереносимості і не можуть вживати в їжу продукти, в складі яких присутня ця речовина. Непереносимість глютену носить назву»целіакія». 

При цьому відмовлятися від глютену без медичних протипоказань не варто, але можна скоротити споживання продуктів з глютеном. В першу чергу це випічка, солодощі, хліб, напівфабрикати, каші, крупи, а також всі продукти, в яких міститься пшеничне борошно.  

Ми склали список з семи альтернатив глютену, які варто знати всім, хто страждає від целіакії, а також тим, хто хоче мінімізувати вміст глютену в своєму раціоні. 

Вівсяне борошно

Вівсяне борошно — популярна альтернатива пшеничного борошна вищого сорту. Під час переробки вівсяних пластівців і їх подрібнення в порошок продукт зберігає всі свої корисні властивості. Таке борошно багата вітамінами, мінералами, клітковиною та іншими поживними речовинами, які зміцнюють імунітет і здоров’я людини. А ще регулярне вживання вівсяної муки нормалізує травлення. 

Використовуйте вівсяну муку для приготування хліба і булочок — вони вийдуть особливо повітряними і ніжними. І до того ж дієтичними, тому що вівсянка — низькокалорійний продукт. Поєднуйте вівсяну муку з мигдальним або кукурудзяним в співвідношенні 1: 1. 

Рисове борошно

Ще один популярний і поширений вид борошна-рисова. Вона особливо популярна в японії та індії, а жителі цих країн, як відомо, вибирають для свого раціону найкорисніші інгредієнти, які відрізняються багатим складом і дивовижним смаком. 

Рисове борошно — не виняток: продукт насичений вітамінами, мінералами та іншими корисними речовинами. Ця мука може і має бути присутня в раціоні не тільки дорослих, а й дітей. З рисового борошна можна пекти хліб, коржі, пряники та інші страви, для яких необхідно тісто. 

Мигдальне борошно

Борошно з горіхів-концентрація корисних речовин. Якщо ви стежите за своїм здоров’ям і харчуванням, обов’язково включіть горіхове борошно в свій раціон. Особливу увагу варто звернути на мигдальне борошно: вона багата вітамінами групи в, е, а, калієм, кальцієм, йодом, фосфором, залізом і корисними жирними кислотами омега-3.

Таке борошно нормалізує обмінні процеси в організмі, зміцнює імунітет, активує розумову діяльність, сприятливо впливає на серце і судини. Особливо смачними і ароматними з мигдального борошна виходять десерти і випічка: капкейки, кекси, брауні, пироги. 

Гречане борошно

Мало хто знає, але борошно буває і гречаної. Готують її, як легко здогадатися, з гречки. При цьому борошно зберігає всі корисні властивості крупи: гречана мука багата вітамінами, мінералами, клітковиною, білками та іншими поживними речовинами. Страви, приготовані з гречаного борошна, надовго заряджають організм бадьорістю і енергією. А ще борошно з гречки низькокалорійна, а значить, просто незамінна для раціону тих, що худнуть.

Приємний факт: в європі вже оцінили поживний склад гречки і перестають вважати її бур’яном. Гречка з’являється в магазинах здорового харчування і займає одні і ті ж полки з кіноа і нутом. 

Нутове борошно

Турецький горох нут — вкрай корисний продукт. У складі нуту містяться вітаміни групи в, а, е, с, рр, калій, кальцій, цинк, магній, фосфор, залізо, антиоксиданти і амінокислоти. У нутовой борошні зберігається багатий склад продукту, а значить, на неї варто звернути увагу. Регулярне вживання цього продукту нормалізує травлення, піднімає настрій, заряджає бадьорістю і допомагає організму боротися з втомою.

З нутового борошна можна готувати хліб, коржі, тісто для піци, лаваш і піту. Цей інгредієнт подарує вашим стравам близькосхідні гастрономічні нотки, від яких всі будуть в захваті. 

Кукурудзяна мука

Кукурудзяна мука — ще одна прекрасна альтернатива пшеничного борошна вищого сорту. Ця мука низькокалорійна і підходить всім, хто стежить не тільки за здоров’ям, але і за фігурою. Крім того, кукурудзяне борошно сприятливо впливає на травлення, нормалізує тиск і рівень цукру в крові, покращує роботу серця і навіть уповільнює процеси старіння в організмі. 

З кукурудзяного борошна виходять особливо смачні коржі, хліб, чіпси, начос. Мексиканці обожнюють кукурудзяну муку і додають її в супи, другі страви і соуси. А східні народи використовують її для приготування каші. 

Кокосове борошно

Любителі незвичайних гастрономічних відчуттів зобов’язані спробувати кокосове борошно. Вона відрізняється не тільки приємним смаком, але і корисним складом. У такому борошні містяться вітаміни, мінерали, антиоксиданти, органічні кислоти, корисні цукру, білки і жири омега-3. Регулярне вживання цього продукту зміцнює імунітет, перешкоджає утворенню холестерину і сприятливо впливає на роботу серця і судин.  

З кокосового борошна виходять чудові десерти: млинці, мафіни, кекси, панкейки, пироги. Випічка виходить повітряної, ніжною і набуває приємний солодкуватий смак. Всім ласунам на замітку!