Страви з гірчицею: 3 класних рецепта

21

значення гірчиці в харчуванні важко переоцінити. У кулінарії застосовують найчастіше насіння гірчиці, які зазвичай перетирають в порошок, використовують самостійно або в сумішах з іншими прянощами і приправами.

Найбільш часте застосування гірчиці-приправа до м’ясних і рибних страв, в соусах, салатних заправках. Гірчиця-важливий і незамінний компонент вегетаріанської кухні, вона є цінним джерелом амінокислот. Крім того, гірчиця містить кальцій, кобальт, магній, калій, цинк, марганець, фосфор і залізо. Ділимося трьома незвичайними рецептами з цією смачною приправою.

Запечена цвітна капуста під гірчичним соусом

Інгредієнти:

  • цвітна капуста (качан середньої величини) 1 качан
  • вершкове масло 50 г
  • часник 3 зубчики
  • цедра лимона натерта 1 ч. Л.
  • прованські трави 1/2 ч. Л.

Для гірчичного соусу:

  • оливкова олія 30 мл
  • гірчиця 1 ч. Л.
  • гірчиця діжонська 1 ч. Л.
  • свіжа зелень (кінза, базилік запашний)
  • сік лимона свіжовичавлений 2 ч. Л.

Спосіб приготування:

1. Часник розчавити, змішати з маслом, лимонною цедрою, додати сіль і спеції.

2. Капусту очистити від великих зовнішніх листя, трохи підрізати качан, дрібні листочки залишити.

3. Обмазати з усіх боків качан приготованим маслом, загорнути у фольгу і поставити форму в духовку для запікання при температурі 200-220°c на 30-35 хвилин.

4. Розкрити фольгу і перевірити готовність качана дерев’яною паличкою.

5. Знизити температуру запікання на 20°c і знову поставити в духовку на півгодини до появи красивої золотистої скоринки.

6. Змішати рослинне масло з гірчицею і лимонним соком, посолити за смаком.

7. Приготованим соусом полити капусту при подачі і присипати свіжою зеленню.

Класичний «цезар» під смачною гірчичною заправкою

Інгредієнти:

  • філе курки 300-400 г
  • маринад для курки (рослинна олія, спеції, лимонний сік)
  • помідори черрі 8 шт.
  • сир твердий 150 г
  • яйця перепелині 8 шт.
  • салат листовий 1 упаковка
  • хліб білий (злегка підсушений) ¼ батона
  • зелень свіжа рубана за смаком
  • сіль, перець за смаком
  • олія оливкова холодного віджиму 30-40 мл
  • сік лимона свіжовичавлений 1 ст. Л.
  • гірчиця діжонська 1 ст. Л.
  • гірчиця російська 1 ч. Л.
  • мед 1 ч. Л.
  • бальзамічний оцет 1 ч. Л.

Спосіб приготування:

1. Спочатку готуємо сухарики: видаляємо скоринку, нарізаємо хліб кубиками і обсмажуємо на сковороді, скропленої часниковим маслом. Для приготування часникового масла змішуємо один подрібнений зубчик часнику з 1-2 ст.л. Рослинного масла.

2. Філе курки попередньо замаринуємо: оливкова олія і лимонний сік в рівній пропорції, перець і спеції за смаком. Перемішуємо, закриваємо плівкою і прибираємо в холодильник не менше ніж на 1-2 години. Потім філе обсушуємо, нарізаємо поперечними довгастими шматочками і обсмажуємо до золотистої скоринки. Остуджувати.

3. Відварюємо і очищаємо яйця.

4. Готуємо листя салату-миємо й підсушуємо на рушник.

5. Помідори розрізаємо на половинки.

6. Дно салатника встеляємо цілими салатним листям, в подальшому — шари покриваємо подрібненими листям (бажано рвати руками).

7. Укладаємо на листя послідовно шарами курку, яйця, помідори, салат, повторюємо ще раз. Перчимо, солимо за смаком.

8. Зверху готовий салат присипаємо сухариками, свіжою зеленню.

9. Перед подачею готуємо заправку: змішуємо оливкову олію, гірчицю, сік лимона, мед, бальзамічний оцет.

10. Поливаємо салат нашої смачної заправкою і прикрашаємо натертим сиром.

Салат з молодої стручкової квасолі в гірчичному маринаді

Інгредієнти:

  • молода стручкова квасоля 500-600 г
  • часник 2-3 зубчики
  • гірчиця діжонська 3-4 ст. Л.
  • гірчиця російська 1 ч. Л.
  • вода ½ склянки
  • олія соняшникова 4 ст. Л.
  • оцет яблучний 2 ст. Л.
  • цукор 2 ч. Л.
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

1. Відварюємо квасолю в киплячій підсоленій воді 3-4 хвилини, зливаємо воду, обдаємо холодною водою і знову зливаємо.

2. Готуємо маринад: змішуємо гірчицю, масло, воду, оцет, цукор, сіль, два подрібнених зубчики часнику і один дрібно нарізаний соломкою.

3. Перемішуємо квасоля з маринадом, закриваємо ємність кришкою і прибираємо на 12 годин в холодильник.

4. Блюдо подаємо холодним, при подачі можна посипати свіжою кінзою.

Смачного!