Бризки шампанського: найправильніші закуски до ігристого вина

29

Шампанське — напій з характером. Крім того, що воно повинно подаватися охолодженим і розливатися у високі вузькі фужери, до нього ще потрібні і особливі закуски. Але деякі «естети» не хочуть відмовлятися від своїх гастрономічних звичок і продовжують поєднувати цей вишуканий ігристий напій з маринованими грибочками і класичними салатами, заправленими майонезом.

Зайве говорити, що таке своєрідне поєднання є порушенням всіх правил столового етикету, але все-таки варто відзначити непередбачувану реакцію організму і повна відсутність можливості насолодитися як стравами, так і самим напоєм. Саме тому пропонуємо більше не експериментувати, а приготувати перевірені і ідеально підходять до шампанського закуски.

Основні правила

Кращими закусками до ігристого вина вважаються морепродукти, ікра і риба. Але це не самий бюджетний варіант, особливо якщо мова йде про велику кількість гостей. В якості альтернативи чудово підійдуть сири без цвілі, які відтінять і доповнять смак шампанського.

Фрукти, крім винограду, теж складуть шампанському гідну пару. Один з найпопулярніших варіантів — ананас. Його можна подавати з креветками або приготувати легкий салат з сьомги з ананасом, розклавши його перед подачею в порційні стаканчики. Так блюдо буде виглядати більш стильно. 

Морепродукти

Раз вже ми заговорили про рибу і морепродукти, то продовжимо наш огляд рецептом дуже ніжною закускою з кабачка з сирним сиром і креветками. Кабачок не володіє яскраво вираженим смаком, а значить, він стане чудовою основою для закуски, головним акцентом якої є креветки.

Ще один цікавий варіант з креветками-це яйця, фаршировані лимонно-гірчичним соусом і прикрашені цими корисними дарами моря. Незважаючи на те що ідея фаршированих яєць зовсім не нова, базовий рецепт цієї закуски можна видозмінювати в залежності від концепції заходу і основного меню, що ми вам сьогодні і демонструємо, адаптуючи його під напій вечора — шампанське. 

Брускетти, воловани і тарталетки

Окремим блоком йдуть закуски, що подаються на скибочках хліба або попередньо випечених тарталетках і волованах з листкового тіста. Майте на увазі, що шампанське не поєднується зі свіжим хлібом, тому його необхідно підсмажити в тостері або духовці.

Отже, перший варіант — це брускетта з маскарпоне і баклажанами. Зазвичай маскарпоне використовується для приготування солодких брускетт, але в даному випадку він ідеально поєднується з ігристим вином. 

Інший рецепт, який ми хочемо вам запропонувати, це тарталетки з маскарпоне і червоною ікрою. Нехай даний варіант вам і здасться трохи банальним, але маскорпоне і цибулю-шалот додадуть тарталеткам особливої ніжності і пікантності. Крім того, це домашні тарталетки, а не куплені в магазині. 

Незважаючи на те що воловани — нове для багатьох слово, по суті це невеликі кошики з листкового тіста. Їх використовують для приготування холодних і гарячих закусок, а також десертів. В даному випадку найкраще підійдуть воловани з вершковим сиром, які відмінно доповнять келих шампанського. 

Продовжуючи сирну тему, радимо звернути увагу на дуже простий і доступний варіант канапе з сиром фета. В якості закусок не прийнято подавати салати, якщо тільки вони не розкладені по порційних стаканчиках або не нанизані на шпажки, як в даному випадку. Придивіться, адже це основні інгредієнти для грецького салату. 

Гарячі закуски

Не всі господині готують гарячі закуски, тому тут ми обмежимося одним рецептом, але обов’язково поділимося деякими правилами, які дозволять вам правильно поєднувати з ними шампанське. Почнемо з того, що гарячі закуски — це плавний перехід до основної страви. І хоча до гарячих страв шампанське не подається, в новорічну ніч можна зробити виняток, адже це головний напій вечора.

Тут діють ті ж принципи, які актуальні і для холодних закусок. Таким чином, найкраще готувати або рибу, наприклад, форель або тріску, або ніжне м’ясо птиці. Філе індички і курки відмінно підійдуть в якості основного блюда, якщо ви все-таки вирішили весь вечір пити тільки ігристе вино.

Для того щоб зробити грамотний перехід від закусок до гарячого блюда, приготуйте печериці, фаршировані рікоттою і в’яленими помідорами. Це дуже вишукане блюдо, яке проте можна подавати тільки з сухим шампанським або брютом. Напівсолодкі ігристі вина з грибами не поєднуються.