Бургеролог, тітестер і ще 5 незвичайних професій, пов’язаних з їжею

29

Смачно поїсти люблять всі. але є щасливчики, для яких їжа означає так багато, що вони зробили її своєю професією. і ми говоримо не про кухарів: виявляється, є безліч інших можливостей реалізувати себе в сфері гастрономії. у сьогоднішньому огляді-добірка найбільш незвичайних і цікавих професій, пов’язаних з їжею.

Сирний сомельє

Сирні сомельє — люди, які професійно розбираються в сортах сиру, тонкощах їх виробництва і зберігання. вони консультують клієнтів в ресторанах і магазинах, складають сирні тарілки і можуть по одному запаху визначити сорт сиру. професія рідкісна: щоб стати експертом, необхідні колосальна база знань, великий досвід роботи з сирами і тонке почуття смаку. а оскільки смак і нюх — їх головні робочі інструменти, сирні сомельє ретельно стежать за здоров’ям, не курять і помірно вживають алкоголь.

Слухач пармезану

Ще одна неординарна професія, пов’язана з сирами, а точніше, з пармезаном. слухач пармезану перевіряє якість продукту не до смаку, а виключно по звуку. для цього він стукає по голівці сиру срібним молоточком і робить висновки про те, на якій стадії дозрівання знаходиться сир і чи відповідає він стандарту. само собою, для цієї професії потрібно володіти дуже тонким слухом, тому в слухачі пармезану беруть виключно людей з музичною освітою.

Титестер

Він же — чайний сомельє. контролює якість сировини, розробляє нові купажі, дегустує чаї і вирішує, чи буде той чи інший сорт мати комерційний успіх. професія престижна і дуже відповідальна: тітестеру потрібні не тільки відмінні смак і нюх, але також аналітичне мислення і внутрішнє чуття. у росії подібних фахівців поки небагато-найбільше їх в японії, китаї та індії, де чаювання має особливе значення. 

Поліція оливкової олії

Оливкова олія входить в десятку найбільш фальсифікованих товарів. для боротьби з нелегальними поставками цього продукту і підтримки високого іміджу країни в італії створили особливий загін поліції. його співробітники визначають якість і склад оливкової олії в ресторанах і магазинах і вилучають підроблений товар. звичайно, така справа під силу не кожному, тому специфічний відділ складається тільки зі спеціально навчених поліцейських.

Бургеролог

Божевільна популярність бургерів привела до появи нової професії — бургеролога. цей фахівець придумує нові види бургерів. працює бургеролог в парі з шеф-кухарем закладу. той дегустує новий продукт, і якщо бургер здається вдалим, шеф запускає його в меню — від попиту на нову страву залежить дохід бургеролога. незважаючи на гадану несерйозність, професія дуже затребувана: за хороших бургерологів йде справжня війна між мережами фастфуду.

Дегустатор кормів для тварин

Людина, яка піклується про те, щоб їжа вашого вихованця була натуральною і свіжою. завдання дегустатора кормів для тварин-оцінити якість готового продукту за запахом, виглядом і смаком. ви здивуєтеся, але професія вельми затребувана — правда, не в росії, а в країнах європи, де дегустатори кормів заробляють непогані гроші. ймовірно, в цьому і криється основна причина, по якій люди освоюють таку незвичайну спеціальність.

Автор передбачень для печива

У китайських ресторанах існує традиція в кінці трапези приносити гостям печиво з вкладеними всередину прогнозами. виявляється, складає їх спеціально найнята людина. автору передбачень потрібно володіти відмінним знанням граматики і пунктуації, а головне — мати багату уяву, щоб передбачення сподобалися гостям.