Цінна їжа: 9 продуктів з максимальною концентрацією корисних речовин

17

Всі продукти рослинного і тваринного походження мають цілий набір вітамінів, мікроелементів, кислот та інших важливих складових. Однак є серед них і справжні рекордсмени за змістом тих чи інших корисних речовин. Включайте їх в свій раціон і забудьте про зимовий авітамінозі і погане самопочуття.

Морська капуста

Водорість ламінарія, або морська капуста, недарма отримала звання суперфуду: вона містить рекордну кількість відразу декількох найважливіших мінералів.

Перш за все, це йод: 100 грамів ламінарії забезпечать організм подвійною нормою мікроелемента і стануть відмінною профілактикою захворювань щитовидної залози.

Лідирує морська капуста і за кількістю заліза. Мікроелемент виконує безліч важливих функцій: нормалізує роботу серцево-судинної системи, печінки, нирок і органів травлення, перешкоджає ожирінню, сприяє підвищенню імунітету, покращує стан волосся і нігтів.

Ну і, нарешті, морська капуста багата калієм і магнієм, а також натрієм, завдяки якому вона може служити корисною і смачною заміною кухонної солі.

Сушені білі гриби

Крім чудового смаку і аромату сушені білі гриби — ще й справжнє джерело важливих мікроелементів. Їм немає рівних за вмістом калію: 100 г сушених боровиків в 1,5 рази перевищують добову потребу організму в цьому мікроелементі. Калій бере участь в регулюванні водно-сольового і вуглеводного обміну, впливає на активність деяких важливих ферментів, підвищує тонус м’язів і покращує роботу серця і шлунково-кишкового тракту.

Багаті сушені боровики і вітаміном в2 (рибофлавіном), який бере важливу участь в метаболізмі і сприяє виробленню колагену, важливого для красивої пружної шкіри.

Також сушені боровики — відмінне джерело заліза і вітаміну с, а за вмістом білків вони в два рази випереджають рибу і яловичину. 

Кунжут

Кунжут, або сезам — — східне рослина з воістину унікальними властивостями.

Продукт тримає марку першості за кількістю відразу двох мікроелементів-магнію і кальцію: 100 г неочищеного кунжуту здатні з лишком компенсувати добову потребу організму і в тому, і в іншому.

Магній важливий для нормальної роботи нервової системи, міцних зубів і кісток, скорочення і розслаблення судин, нормалізації тиску і метаболізму. Кальцій-головний будівельний матеріал нашої кісткової системи, також бере участь в нормалізації кислотності крові і посиленні захисних функцій організму. Причому кальцій міститься в кунжуті в органічній формі, тому відмінно засвоюється.

Крім того, кунжут надзвичайно багатий залізом, за змістом якого не поступається морській капусті, а також є одним з кращих джерел фосфору.

Печінка тріски

Вітамін а-головний компонент, необхідний для роботи нашої імунної системи, підтримки здорового обміну речовин і хорошого зору. Він нейтралізує дію вільних радикалів, підсилює процеси регенерації та оновлення шкіри, стимулює вироблення колагену і надзвичайно важливий для внутрішньоутробного розвитку плода.

Нестача вітаміну а загрожує серйозними проблемами зі здоров’ям. Щоб їх уникнути, обов’язково включіть в свій раціон печінку тріски: вона є безперечним лідером за змістом цього життєво важливого компонента.

Крім того, печінка тріски містить рекордну кількість вітаміну d, який забезпечує транспортування кальцію до кісток, покращує м’язовий тонус і імунітет, перешкоджає росту ракових клітин. І якщо влітку нам достатньо сонячних променів для вироблення «сонячного вітаміну», то взимку його брак потрібно заповнювати, вживаючи правильні продукти.

важливо: оскільки вітаміни а і d є жиророзчинними, для їх засвоєння у вашому раціоні має бути присутня достатня кількість жирів. 

Яловича печінка

Яловича печінка — ще один суперфуд, багатий корисними речовинами. Перш за все, це чудове джерело вітаміну а: за вмістом ретинолу яловича печінка поступається лише печінки тріски.

Крім того, порція яловичої печінки здатна покрити добову потребу організму у вітаміні в2. Рибофлавін, що забезпечує засвоєння інших вітамінів групи в і поліпшує обмінні процеси, робить печінку незамінним продуктом для тих, хто мріє схуднути.

На цьому переваги продукту не закінчуються: яловича печінка багата кальцієм, залізом і фосфором, а також вітаміном в3, або рр (ніацином), важливим для стабільної роботи нервової системи, нормалізації рівня холестерину в крові і очищення крові і кишечника від шкідливих речовин.

Шипшина

Як відомо, головним союзником у боротьбі з вірусами та інфекціями є вітамін с.крім того, він вважається сильним антиоксидантом і допомагає організму протистояти стресам. Однак головне джерело вітаміну с-зовсім не цитрусові, а шипшина. У його ягодах міститься в десять з гаком разів більше аскорбінової кислоти, ніж в апельсинах і лимонах. При цьому сушені ягоди корисніше свіжих, так як в них концентрація речовини вище. Чашка відвару з шипшини вранці-і міцний імунітет і гарний настрій вам забезпечені. 

Фісташки

Фісташки — незамінний продукт, якщо у вашому раціоні багато білкової їжі, особливо м’яса і яєць. Справа в тому, що в м’якоті цих горіхів міститься велика кількість фітостеролів, що знижують рівень холестерину в крові. Всього 100 г очищених фісташок в день захистять ваше серце і стануть профілактикою хвороби альцгеймера. Крім того, фісташки — рекордсмени за кількістю вітаміну в6, необхідного для правильного засвоєння білків і жирів і перешкоджає старінню.     

Соняшникова олія

Хочете зберегти молодість і красу, заправляйте салати соняшниковою олією. Адже цей продукт-цінне джерело вітаміну е. Токоферол є потужним антиоксидантом, що захищає клітини від впливу негативних зовнішніх факторів, живить їх і перешкоджає процесам старіння, а також покращує метаболізм і зміцнює стінки судин. Недарма його називають вітаміном краси і здоров’я.

Лісова суниця

Ароматна лісова ягода-один з кращих джерел елагової кислоти, яка має високу антиоксидантну активність і успішно бореться з раковими клітинами. Передові дослідження вчених показали, що регулярне вживання дикої суниці уповільнює зростання аномальних клітин прямої кишки і запобігає розвитку вірусу папіломи людини (впл).

При цьому джерелом фенольного з’єднання можуть бути не тільки ягоди: чай з листя лісової суниці теж містить велику кількість цінної речовини.