Чим корисно кокосове масло і як його застосовувати?

34

Все частіше рослинна олія замінюється кокосовим. У чому причина? справа в тому, що рослинне масло не так корисно, як говорить його назва. У процесі виробництва його неодноразово нагрівають, використовують консерванти і добавки і проводять ряд інших маніпуляцій, які не додають цьому продукту користь. У зв’язку з цим кокосове масло розглядається як приваблива альтернатива. 

Розповідаємо все, що потрібно знати про кокосовому маслі: в чому його користь, який у нього склад, чому на ньому потрібно смажити їжу і які є варіанти його використання на кухні. 

Склад кокосового масла

Кокосове масло — концентрація корисних речовин. Його отримують з висушеної м’якоті кокоса. Найчастіше використовують два способи виробництва кокосового масла: гаряче пресування і холодний віджим. Кокосове масло, отримане в результаті холодного віджиму, вважається найціннішим і корисним. 

У складі кокосового масла присутні корисні жирні кислоти, в тому числі олеїнова, гілауронова і лауринова. Багате кокосове масло вітамінами е, к, а, с, а також кальцієм, цинком, залізом, фосфором і фітостеролами. Радує і смак кокосового масла: він ніжний, солодкуватий і ненав’язливо віддає горіхом. 

Корисні властивості кокосового масла

Зовсім не дивно, що такий багатий склад перетворює кокосове масло в продукт, який сприятливо впливає на здоров’я. 

Заряджає енергією

Кокосова олія чудово бадьорить і гарантує прекрасне самопочуття. Багато в чому це пов’язано з великою кількістю корисних жирних кислот в його складі — в організмі вони перетворюються в енергію, а не відкладаються на стегнах. Включіть в свій ранковий раціон 1-2 чайні ложки кокосового масла і зустрічайте кожен новий день в піднесеному і активному настрої. Кокосове масло можна додати в смузі, кашу або салат. 

Активує роботу мозку

Ті ж корисні жири, які відповідають за бадьорість і енергію, допомагають активувати розумову діяльність людини. Після вживання кокосового масла підвищується концентрація і здатність запам’ятовувати інформацію. Особливо корисно кокосове масло для літніх людей, так як воно стимулює роботу мозку, тим самим знижуючи ризик виникнення і розвитку хвороби альцгеймера. 

Прискорює метаболізм

Корисні жири, що містяться в кокосовій олії, здатні розігнати метаболізм. В результаті самопочуття людини стане краще, а робота травної системи нормалізується. Корисні жири повністю засвоюються організмом, так що лякатися їх не варто: вони не поповнюють жирові запаси, а моментально перетворюються в енергію. Крім того, вживання кокосового масла допомагає контролювати апетит і відчуття голоду протягом дня. 

Усуває запалення

Кокосова олія ефективно бореться з внутрішніми запаленнями, в тому числі вірусними, інфекційними та грибковими захворюваннями. «винна» в цьому лауринова кислота, яка володіє чудодійтсвенним властивістю вбивати патогенні мікроорганізми. Вона ж помітно підвищує захисні сили організму і зміцнює імунітет. І це зовсім не дивно: саме лауринова кислота міститься в молоці матері. 

Зміцнює серце і судини

Корисні жири, які в надлишку присутні в кокосовій олії, сприятливо впливають на роботу серцево-судинної системи. Регулярне вживання продукту знижує ризик виникнення і розвитку патологій серця і судин, в тому числі інфарктів, інсультів, атеросклерозу та інших. Корисні жири в складі кокосового масла знижують рівень шкідливого холестерину в крові і перешкоджають утворенню бляшок на стінках судин. Крім того, вони позитивно впливають на процеси кровотворення в організмі. 

Омолоджує організм

Кокосова олія-прекрасний б’юті-продукт. Воно зволожує організм зсередини, тим самим омолоджуючи клітини і повертаючи квітучий зовнішній вигляд. Якщо ви будете регулярно вживати кокосове масло, то вже через пару місяців помітите позитивні зміни: зморшки розгладяться, шкіра стане пружною, волосся заблищать, а нігті зміцняться. 

Як застосовувати кокосове масло

Одна з причин відмови від рослинного масла — його поганий склад. В результаті нагрівання масло виділяє канцерогени, які згубно впливають на здоров’я і можуть навіть стати причиною виникнення і розвитку онкологічних захворювань. 

Кокосова олія-продукт з френдлі-складом. Під дією високих температур воно не втрачає свої корисні властивості і не виділяє канцерогени, тому кокосове масло ідеально підходить для смаження, приготування на грилі і у фритюрі, для запікання і гасіння. Кокосове масло універсально: його додають в супи, другі страви, тости, салати, смузі, випічку, десерти.

Переходити на кокосове масло слід поступово. Спершу змішайте 1/4 кокосового масла з 3/4 рослинного. Поступово збільшуйте пропорцію кокосового масла і зменшуйте кількість рослинного. Такий м’який перехід допоможе вам звикнути до смаку і аромату цього продукту, а організму — адаптуватися до нового інгредієнта в раціоні.