Чим правильно закушувати вина: 10 ідеальних поєднань

35

Чи можна влаштувати собі класну гастрономічну подорож, не виходячи з квартири? так, і це не так вже й складно. Відправляйтеся в іспанію, приготувавши на вечерю гострі морські гребінці і подавши їх в парі з вердехо. А може, хочете до франції? тоді відмінно підійде кот-дю-рон в поєднанні з курячими гомілками під соусом барбекю. Давно мрієте про грецію? готуйте м’ясо з кмином і приготуйте пляшечку сіномавро.

А якщо поговорити про закусках для вин в цілому? розповідаємо про все по порядку.

  • вина ігристі (наприклад, ламбурско, кава, зект, шампанське, асті) ідеально поєднуються з солоним: ікра, анчоуси, суші, риба, м’ясо птиці, картопля фрі.
  • білі вина повнотілі (віоньє, шардоне, семільон) — м’який сир, овочі, гриби, горіхи, пряна риба, курка, індичка, свинина.
  • білі ароматні вина — наприклад, рислінг, мускат білий, шенен блан) — свинина, бекон, курка, смажені овочі, м’який сир.
  • білі сухі вина (токай, мускат, аліготе, піно-грі) — овочі, салати, курка і риба.
  • червоні вина середньої щільності (каберне-фран, гренаш, мерло, барбера) — все смажені страви італійської та іспанської кухні.
  • рожеві вина — наприклад, мерло розі, піно-нуар розі) — індійська, марокканська, середземноморська кухня.
  • червоні насичені вина (бордо, шираз, мальбек, неббіоло) — практично всі м’ясні страви.
  • червоні легкі вина (гаме, піно нуар) — паста, сир, хліб, піца, курка, качка, індичка.
  • вина десертні (мадера, марсала, черрі, портвейн) — фрукти, десерти, м’який сир.

Є ще п’ять універсальних продуктів, які можуть підійти до самих різних вин, — це гіркий шоколад, ягоди (полуниця, малина, чорниця і ожина), кешью або фісташки, виноград і, звичайно ж, сир. Крім того, список можуть поповнити практично всі італійські страви, а очолить його один з найвідоміших салатів родом з італії — капрезе.

Це загальні рекомендації, але не обійдемося і без конкретики, адже тонкий смак і аромат того чи іншого вина воістину унікальний. Ми підібрали для вас 10 ідеальних поєднань різних вин з часом дуже неочевидними стравами. Коли — небудь подавали шампанське в парі з локшиною удон? тоді нам є, чим вас здивувати.

Піно-нуар + страви з грибами

Практично всі страви, приготовані з грибами (трюфелі як завжди в особливій пошані), відмінно поєднуються з такими червоними винами, як піно нуар і дольчетто, — легкими, але в той же час повними смаку.

Шампанське + солоні страви

Більшість сухих ігристих вин-таких, як шампанське брют і іспанська кава, мають слабкий відтінок солодощі. Це робить їх поєднання з солоними продуктами тонше і вишуканіше. Подайте шампанське, наприклад, з хрусткою локшиною удон. Будете приємно здивовані.

Шардоне + морепродукти

Шовковисті білі — наприклад, шардоне з каліфорнії, чилі або австралії — смачні з рибою. В цьому випадку відмінно підійдуть лосось і будь-які морепродукти c густими соусами.

Каберне совіньон + соковите червоне м’ясо

Каліфорнійські каберне приголомшливо поєднуються зі стейками і відбивними. Не забудьте додати до страв трохи цибулі і подрібнених трав.

Совіньон блан + терпкі соуси

Гострі морські гребінці з салатом з грейпфрута і руколи всупереч очікуванням не будуть придушувати совіньон блан, вінью-верде з португалії або вердехо з іспанії, а навпаки, підкреслять їх смак.

Піно гріджіо + легкі рибні страви

Легкі страви з морепродуктів (наприклад, тарталетки з морепродуктами) придбають більше смаку в поєднанні з такими ж делікатними білими винами, як піно гріджіо, арнеіс з італії або шаблі з франції.

Мальбек + солодкий соус барбекю

Мальбек, шираз і кот-дю-рон — сильні і сміливі вина. Настільки, що їх благородний смак не перебити навіть соусом барбекю. Так що сміливо подавайте ці вина, наприклад, з курячими гомілками, щедро приправленими цим соусом.

Москато д’асті + фруктові десерти

Помірно солодкі ігристі вина — такі, як москато д’асті і асті спуманте, допоможуть підкреслити фруктові десерти. Спробуйте їх, наприклад, з італійською кростатою-відкритим пирогом з фруктами. Почати радимо з медової кростати з інжиром.

Сіра + м’ясо з кмином

Коли м’ясо приготовлено з сильними приправами типу кмину, шукайте червоне вино з пряними нотками. Сіра з вашингтона, каберне фран з франції і сіномавро з греції стануть хорошим доповненням до подібних страв.

Вина старого світу + традиційні страви

Продукти і вина, які «росли» разом протягом століть — — це, мабуть, ідеальне поєднання. Наприклад, практично всі тосканські рецепти прекрасні в доповненні з тосканськими винами. Паппарделле (плоска яєчна паста) з телячою вирізкою в поєднанні з червоним сухим вином к’янті стане прекрасним вечерею.