Чим замінити майонез: 6 найбільш «струнких» заправок

216

Ніхто не сперечається, що майонез — соус смачний і універсальний в застосуванні. Але, на жаль, помічником в схудненні його назвати ніяк не можна. Всього в одній столовій ложці майонезу-близько 100 калорій і 10 грамів жиру, причому півтора грама з цих десяти — нездорові насичені жири, яких в харчуванні слід уникати. Настільки висококалорійна заправка здатна звести будь-які зусилля постройнеть на «ні». Але є і хороша новина: майонез можна легко замінити іншими, не менш смачними заправками.

Грецький йогурт

Грецький йогурт — одна з найкращих альтернатив майонезу за багатьма параметрами. Він досить близький до нього і за смаком, і за кольором, і за консистенцією. А якщо додати трохи спецій, то цей соус заграє новими фарбами. Всього один зубчик часнику, кілька столових ложок зелені або лимонного соку — і смак стане ще багатшим. А калорійність і зовсім вище всяких похвал-всього дев’ять калорій на одну столову ложку і близько 60 калорій на 100 грамів!

Заправка з йогурту а-ля «цацики»

Інгредієнти:

  • 180 мл грецького йогурту
  • 1 середній огірок
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ст. Л. Лимонного соку
  • 1 ст. Л. Дрібно посіченою зелені (кріп, петрушка, можна кінзу)
  • ¼ ч. Л. Свіжомеленого чорного перцю

Спосіб приготування:

  1. огірки очистіть від шкірки і потріть на дрібній тертці. 
  2. пропустіть часник через прес або дрібно поріжте. 
  3. змішайте всі інгредієнти і перед подачею потримайте в холодильнику хоча б годину. 
  4. щоб зробити заправку рідшою, додайте трохи йогурту або кефіру.

Авокадо

Завдяки своєму ніжному смаку і кремовою текстурою авокадо може стати несподіваною і дуже корисною заміною майонезу. Потрібно просто вибрати досить стиглий фрукт і розім’яти виделкою з додаванням спецій і невеликої кількості овочевого бульйону (або звичайної кип’яченої води) до отримання пасти.

Авокадо відмінно поєднується в салатах з рибою, яйцями і овочами. Він досить калорійний — 160 калорій на 100 грамів, але жирні кислоти, які він містить, підуть тільки на користь. Також авокадо містить інші цінні нутрієнти: залізо, мідь, магній, кальцій і калій. В одній столовій ложці заправки з авокадо близько 32 калорій.

Заправка з авокадо

Інгредієнти:

  • 1 авокадо
  • 1 зубчик часнику
  • сік половинки лайма
  • 1 ч. Л. Зелені
  • 1/3 ч. Л. Солі
  • ¼ ч. Л. Свіжомеленого чорного перцю
  • 60 мл кип’яченої води

Спосіб приготування:

  1. вийміть ложкою м’якоть з авокадо, очистіть часник і дрібно порубати зелень.
  2. подрібніть всі інгредієнти за допомогою блендера до однорідної маси. 
  3. потім потроху втручайте воду до отримання бажаної консистенції. Також замість води ви можете взяти пряний овочевий бульйон.

Хумус

Густа паста з нуту може внести навіть в звичні страви пряну незвичайну нотку. Якщо хумус занадто густий, його також можна розбавити овочевим бульйоном. Його не можна назвати низькокалорійним, так як в традиційний рецепт входить оливкова олія. Зате хумус дуже ситний, містить багато овочевого білка і клітковини, тому може стати гарною підмогою в схудненні. Калорійність хумуса — 166 калорій на 100 грамів, що дасть всього 25 калорій на столову ложку.

Простий рецепт хумуса

Інгредієнти:

  • 400 г вареного нуту
  • 60 мл свіжовичавленого лимонного соку
  • 2 ст. Л. Оливкової олії
  • 2 ст. Л. Води
  • 1 ч. Л. Кумина
  • ½ ч. Л. Коріандру
  • 1 зубчик часнику
  • сіль і чорний перець за смаком
  • 1/3 ч. Л. Паприки

Спосіб приготування:

  1. відваріть нут до готовності згідно з інструкцією на упаковці. Він повинен вийти досить м’яким, може, навіть злегка розваритися. 
  2. пропустіть зубчик часнику через прес. 
  3. подрібніть нут, лимонний сік, масло, воду, кумін, коріандр і часник за допомогою блендера. За смаком додайте сіль і перець. 
  4. при необхідності додайте трохи води або овочевого бульйону для отримання необхідної консистенції.

Сметана з гірчицею

Нежирна сметана (10-15%) — ще одна прекрасна база для соусу, дуже схожого за смаком і консистенції на майонез. Трохи гірчиці і соєвого соусу здатні творити чудеса, роблячи звичайну сметанну «кислинку» менш помітною і надаючи вийшов соусу незвичайний яскравий смак. Якщо додати в таку заправку трохи розім’ятого виделкою сиру, її можна зробити ще густіше і поживніше. У столовій ложці сметанної заправки з гірчицею міститься близько 28 калорій, але для збереження такої невеликої калорійності обов’язково потрібно брати гірчицю без додавання цукру або меду.

Сметанно-гірчична заправка

Інгредієнти:

  • 3-4 ст. Л. Сметани
  • 1 ч. Л. Діжонської гірчиці
  • 1 ст. Л. Соєвого соусу
  • сіль за смаком
  • свіжі трави-шніт-цибуля або кінза

Спосіб приготування:

  1. змішайте всі інгредієнти, крім зелені, і дайте постояти в холодильнику 20 хвилин.
  2. зелень вмішайте в соус безпосередньо перед подачею.

Тофу

Тофу — традиційний інгредієнт японської кухні, але він чудово «звучить» і в європейських стравах. Соєвий сир нейтральний за смаком, тому може прийняти будь-які смакові відтінки спецій або трав, з якими його змішати. Альтернатива майонезу з тофу прекрасно підійде всім, хто дотримується вегетаріанської дієти або страждає непереносимістю лактози, але і не тільки їм. Цей недооцінений продукт багатий білком, кальцієм і залізом, а також є антиоксидантом. У столовій ложці отриманого соусу буде близько 45 калорій.

Айолі з тофу

Інгредієнти:

  • 150 г тофу
  • 2 ст. Л. Лимонного соку
  • 2 ч. Л. Оливкової олії
  • 3 великих зубчики часнику
  • ½ ч. Л. Солі
  • 1/8 ч. Л. Чорного перцю

Спосіб приготування:

  1. тофу розімніть виделкою разом з рідиною в упаковці (якщо є). 
  2. змішайте всі інгредієнти і подрібніть за допомогою блендера. При бажанні можете використовувати на одну чайну ложку масла менше, замінивши її овочевим бульйоном. 
  3. дайте соусу постояти 20 хвилин і використовуйте в салатах або при запіканні.

Пряний бульйон

Відмінний вихід для тих, кому захотілося картопляного салату, але зовсім не хочеться додавати до крохмалистої картоплі ще й жирний майонез. Бульйонна заправка чудово поєднується зі свіжою картоплею, яйцем, теплими салатами. Головне-додавати його вже остиглим: ледве теплим або кімнатної температури. Можна згустити таку заправку висівками або просто великою кількістю зелені. Підійде як м’ясний, так і овочевий бульйон. Калорійність такого дресингу мінімальна: всього дев’ять калорій в столовій ложці!

Пряна бульйонна заправка

Інгредієнти:

  • 60 мл бульйону-краще густого м’ясного або овочевого
  • 2 ст. Л. Бальзамічного оцту (або 1 ч. Л. Крему бальзаміко)
  • 1/3 ч. Л. Цукру
  • сіль і перець за смаком
  • 1 ст. Л. Оливкової олії
  • 2 ст. Л. Дрібно порізаної свіжої зелені (найкраще петрушки або кінзи)
  • 3 солоних анчоуса або 2 тоненьких шматочка копченого окосту

Спосіб приготування:

  1. зваріть ароматний бульйон (найкраще — з букетом гарні) і відлийте необхідну вам частину в маленьку каструльку. Копчений окіст або анчоуси дуже дрібно поріжте, додайте в гарячий бульйон і поваріть при слабкому кипінні дві хвилини. 
  2. додайте всі інгредієнти, крім зелені, поваріть ще одну хвилину і вимкніть вогонь. Остудивши. 
  3. додайте зелень безпосередньо перед подачею. 
  4. заправка чудово поєднується зі свіжими салатами, цвітною капустою, брокколі і крохмалистими овочами. При бажанні можна додати в соус 1 ч.л. Тертої лимонної цедри.