Чим замінити майонез: 7 крутих альтернатив

30

На перший погляд, майонез — незамінна складова новорічного столу. він входить в рецепти таких традиційних страв, як олів’є, мімоза, оселедець під шубою, м’ясо по-французьки та інших салатів, пирогів і гарячих закусок. на жаль, цей соус не дуже корисний, і, якщо ви хочете зробити ваш святковий стіл більш щадним для вашого організму, ми пропонуємо замінити майонез на щось більш цікаве і менш шкідливе. topten food підготував для вас ряд таких рецептів.

Сметанний соус з гірчицею

Інгредієнти:

  • жовтки 2 шт.
  • сметана (20%) 200 г
  • діжонська гірчиця 1 ст. л.
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

  • варені жовтки змішайте зі сметаною, потім додайте гірчицю і сіль.
  • збийте міксером до стану легкості.
  • використовуйте соус для різних салатів.

Часниково-йогуртовий соус

Інгредієнти:

  • несолодкий йогурт 1 склянка
  • часник ½ головки
  • оливкова олія 5 ст. л.
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

  • очистіть часник і розімніть його.
  • збийте часник з йогуртом.
  • додайте масло і сіль, знову збийте.
  • використовуйте соус для різних м’ясних страв.

Тартар

Інгредієнти:

  • жовтки 2 шт.
  • лимон половинка
  • оливкова олія 120 мл
  • зелена цибуля 1 пучок
  • солоний огірок 1 шт.
  • оливки 5 шт.
  • часник 2 зубчики
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

  • розітріть виделкою варені жовтки.
  • посоліть і поперчіть їх, змішайте з соком половини лимона.
  • збийте, а потім поступово влийте оливкову олію.
  • додайте дрібно порізані цибулю, огірок і оливки.
  • дрібно порубати часник і додайте його в соус.
  • ретельно перемішайте, подавайте до рибних страв.

Сирний соус

Інгредієнти:

  • сир 100 г
  • молоко 1 стакан
  • гірчиця 2 ст. л.
  • кмин 1 ч. л.
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

  • розітріть сир з молоком.
  • додайте гірчицю, кмин, сіль і перець, добре перемішайте.
  • використовуйте соус для запіканок і випічки.

Огірково-вершковий соус

Інгредієнти:

  • огірок 2 шт.
  • часник 2 зубчики
  • вершковий сир 200 г
  • сметана (нежирна) 6 ст. л.
  • кріп 1 пучок
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

  • свіжі огірки натріть на тертці, відіжміть сік.
  • дрібно порубати часник і кріп.
  • змішайте натертий огірок з часником, сиром, сметаною і кропом.
  • посоліть і поперчіть.
  • використовуйте соус для різних м’ясних страв і для картоплі.

Соус з авокадо

Інгредієнти:

  • авокадо 1 шт.
  • кефір 300 мл
  • оливкова олія 4 ст. л.
  • лимонний сік 2 ст. л.
  • цукор ½ ч. л.
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

  • почистіть авокадо, збийте міксером до стану пюре.
  • додайте до нього кефір, оливкову олію, лимонний сік, цукор і сіль.
  • добре збийте.
  • використовуйте соус для різних овочевих і рибних страв.

Сметанно-лаймовий соус із зеленню

Інгредієнти:

  • сметана 1 стакан
  • оливкова олія ½ склянки
  • петрушка 1 пучок
  • лайм четвертинка
  • гірчиця 1 ст. л.
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

  • дрібно порубати петрушку, змішайте зі сметаною, соком лайма, гірчицею, сіллю і перцем.
  • збийте міксером.
  • поступово влийте масло, продовжуючи збивати, поки соус не загусне.