Чим замінити цукор: 10 кращих натуральних аналогів

45

Не варто впадати у відчай, якщо ваш дієтолог або лікуючий лікар наполягає на виключенні з раціону цукру. Не їсти солодке і відмовитися від цукру — це абсолютно різні поняття. Відмінним виходом із ситуації може стати використання цукрозамінників.

Давайте розберемося, які з натуральних замінників цукру найсмачніші і корисні. Пропонуємо вашій увазі 10 кращих варіантів натуральних аналогів цукру.

Коричневий рисовий сироп

Рисовий сироп вважається одним з кращих натуральних замінників цукру. У ньому містяться мальтоза, глюкоза і мальтотріоза. за смаковими якостями він схожий з карамеллю, проте має менш солодкий смак в порівнянні зі звичайним цукром.

Використовувати рисовий сироп можна для приготування всіляких страв. Він підходить для приготування десертів, каш і фруктових салатів. При нагріванні здатний утворювати тонку хрустку скоринку, що багатьом доводиться до смаку. Єдиним недоліком такого підсолоджувача є високий глікемічний індекс. Він призводить до набору зайвої ваги і деяких захворювань.

Кокосовий цукор

Такий варіант цукру виготовляється з нектару суцвіть кокоса. На відміну від традиційних підсолоджувачів кокосовий сироп має менш солодкий смак. Випускається він у вигляді сиропу, або у вигляді розсипчастих кристалів. Замінник складається з органіки і завдяки відсутності глибинної обробки містить в своєму складі цинк, залізо і магній.

Кокосовий сироп плавно підвищує вміст цукру в крові, а також сприяє виробленню в організмі гормону глюкагону. Саме цей гормон допомагає організму спалювати жири і значно покращує роботу серцево-судинної системи. 

Сироп топінамбура

Багато хто з нас чули про топінамбур, проте навряд чи хтось здогадується, що виготовлений з нього сироп може бути кращим замінником цукру. Такий продукт володіє ніжною текстурою і м’яким смаком. Він витримує теплові навантаження, тому його можна використовувати для приготування гарячих страв.

Крім того, сироп з топінамбура володіє низьким глікемічним індексом, а тому абсолютно не відбивається на вашій фігурі. Є його потрібно в обмежених кількостях, але регулярно. він стабілізує рівень цукру в крові і знижує потребу організму в інсуліні. Саме тому цей замінник вважається важливим інгредієнтом в меню людей, які страждають на діабет.

Сироп агави

З цим видом натурального замінника знайомі багато хто з нас. він має приємний і м’який смак. Зовні і по запаху чимось нагадує мед. Складається такий замінник з глюкози, фруктози та інуліну. Крім усього іншого, в ньому міститься багато кальцію і заліза. 

Сироп агави в кілька разів солодше цукру, тому може використовуватися вкрай економно. його можна додавати в різні десерти і випічку, а також включати в будь-які рецепти страв. Є сироп необхідно в помірних кількостях. Людям, що страждають від захворювань печінки і жовчного міхура, від такої солодощі краще відмовитися. 

Мед

Ніхто не стане заперечувати користь натурального меду. він багатий вітаміну і антиоксидантами, ефективний в боротьбі із застудою і сприяє зміцненню імунітету. але корисний цей продукт не завжди. Всіма корисними мікроелементами мед здатний збагатити людський організм тільки в сирому вигляді.

Будь-яка термічна обробка сприяє утворенню в ньому канцерогенів і випаровуванню всієї користі. Тому якщо вже ви вирішили використовувати мед в якості замінника цукру, намагайтеся не нагрівати його. додавайте його в свіжі салати, каші і смузі.

Сироп артишоку

В якості натурального замінника можна використовувати і сироп артишоку. Цей продукт багатий інуліном, який підтримує флору кишечника. Такий замінник цукру має дуже солодкий смак і низький глікемічний індекс. Якщо ви боїтеся за свою фігуру, використовуйте в своїх кулінарних творіннях сироп артишоку. 

Стевія

Нейтральним з усіх видів солодких замінників є екстракт стевії. Цей рослинний
Аналог цукру має трохи специфічним смаком, не впливає на
Рівень цукру в крові, не має протипоказань і не містить калорій.

Використовувати екстракт стевії можна для приготування випічки і десертів, а також додавати в гарячі напої. Цей замінник зустрічається у вигляді порошку, таблеток або сиропу. Для десертів і випічки найбільше підходить сироп з стевії.

Кленовий сироп

Більшість господинь знають про існування ще одного смачного і корисного замінника цукру. Кленовий сироп виготовляється з кленового соку і в своєму складі має сахарозу, антиоксиданти, вітаміни групи в, кальцій, фосфор і цинк. За смаком такий продукт нагадує карамель.

Сироп з клена стане кращим замінником улюбленим варенням і джемів. Він може використовуватися як самостійний соус до млинців і панкейкам, каш і фруктовим салатам. кленовий сироп можна додавати також в випічку, але тут потрібно бути готовими до того, що остаточний результат може бути непередбачуваним на відміну від використання звичайного цукру.

Патока

Патока є побічним продуктом виробництва цукру. Багато поживні речовини в процесі переробки залишаються саме в ній. У патоці міститься величезна кількість кальцію і заліза. За своєю текстурою цей продукт в’язкий і щільний. Його можна використовувати для випічки і приготування десертів, проте в менших кількостях, оскільки він набагато солодший цукру.

Порошок лукуми

В
Як замінник цукру багато хто використовує порошок лукуми. Цей продукт
Є джерелом вуглеводів, вітамінів, мінералів і клітковини. Порошок лукуми
Стимулює роботу імунної системи, збагачує організм залізом і вітамінами
Групи в. Є його корисно діабетикам і
Вагітна жінка.