Чотири міфи про жири, які досі нас лякають

38

Навколо жирів, які надходять в наш організм з їжею, склалося безліч міфів. Деякі з них абсолютно безпідставні, інші вірні лише в певних випадках. Отже, якщо ви ставитеся до людей, які намагаються правильно харчуватися, вживаючи при цьому менше жирів, то радимо вам уважно вивчити інформацію про жири і переглянути своє ставлення до такого важливого нутрієнту.

Багато хто звик думати, що намазане на хліб вершкове масло або з’їдене авокадо негайно відкладуться у вигляді підшкірного жиру, підвищать рівень холестерину і збільшать ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Але чи так це насправді? 

Перш ніж говорити безпосередньо про міфи, пов’язані з жирами, пропонуємо задуматися про те, навіщо вони потрібні організму і яку функцію виконують. В першу чергу, жири беруть участь у величезній кількості обмінних процесів, саме тому вони так важливі для нашого здоров’я.

Крім цього, жири захищають клітини організму від зовнішніх впливів, і нестача даного нутрієнта в раціоні з часом неминуче викликає ряд функціональних і навіть естетичних проблем. Саме тому не варто вестися на виверти виробників, наполегливо пропонують свою знежирену продукцію. 

Міф 1: жири тваринного походження збільшують рівень холестерину в крові

З жирів, в тому числі тваринного походження, дійсно синтезується холестерин. Але відбувається це тільки при надмірному його споживанні. Пам’ятайте також, що абсолютно аналогічний процес відбувається і при надмірному споживанні вуглеводів, які, до речі, набагато небезпечніше для здоров’я серцево-судинної системи.

Справа в тому, що холестерин, який утворюється з вуглеводів, набагато легше окислюється і негативніше впливає на артерії і судини. Так що наступного разу, вибираючи між стейком і солодкою випічкою, віддайте перевагу першому варіанту і назавжди забудьте про цей міф, який не має наукового підтвердження. 

Міф 2: від вживання жирів з’являється зайва вага

Процес набору ваги, якщо ми говоримо не про свідоме збільшення м’язової маси за рахунок тренувань, відбувається через те, що ви споживаєте більше калорій, ніж витрачаєте. І варіантів схуднення тут всього два: знизити денну калорійність або збільшити рухову активність.

Безумовно, якщо ви вибираєте перший варіант, то найпростіше це зробити саме за рахунок жирів, адже 1 грам жирів в 2 рази калорийнее, ніж 1 грам білків або вуглеводів. Однак робити цього не слід, тому що при дефіциті жирів організм буде намагатися зберегти накопичені запаси, а при першій можливості почне їх заново накопичувати. Таким чином, ви не тільки не схуднете, але і збільшите відсоток жиру в тілі.

Можливо, саме звідси і виник цей міф, але пов’язаний він не стільки з вживанням жирів, скільки з незбалансованим раціоном. Забудьте про нього і харчуйтеся так, щоб організм отримував достатню кількість базових нутрієнтів — білків, жирів і вуглеводів. Просто навчитеся грамотно вписувати продукти, багаті жирами, в свою денну норму калорій.  

Міф 3: жири — основна причина серцево-судинних захворювань

Ми вже згадували про те, що жири не є основними винуватцями підвищеного рівня холестерину, але якщо наведених вище аргументів недостатньо, то задумайтеся про те, чому організм не виводить його надлишки. Вся справа в тому, що підвищений холестерин — це не причина захворювань серцево-судинних захворювань, а наслідок запальних процесів в артеріях.

Такі процеси можуть бути викликані різними факторами — від куріння і сидячого способу життя до надмірного вживання цукру. Спробуйте на місяць виключити з раціону всі напівфабрикати, випічку, солодощі та газовані напої, залишивши звичні м’ясні страви і яйця, а потім повторіть аналіз на рівень холестерину. Швидше за все, він знизиться навіть при тому, що ви не скорочували споживання жирів. 

Міф 4: тваринні жири шкідливіші рослинних

Ще один міф, який виник в останні роки, доводить, що багато людей навіть не прагнуть розбиратися в складі продуктів, які їдять. Ви, напевно, чули про корисні омега — 3 і омега-6 жирних кислотах, які повинні бути в раціоні кожного, хто хоче зберегти здоров’я і молодість.

Так ось, в тваринних жирах рівень омега-6 вище, ніж в рослинних, а з урахуванням того, що вживання цих двох кислот має бути максимально збалансованим, важливо отримувати жири з різних джерел. Цікавий факт, але тваринний жир, в тому числі сало і топлене масло, набагато більше підходить для смаження через те, що молекули тваринного жиру повільніше руйнуються при нагріванні, тому не бійтеся додавати ці продукти в своє меню.