Що є, щоб захистити себе від авітамінозу

30

Ми звикли вважати цитрусові основним джерелом вітаміну с, але не тут-то було: найнеобхідніший в розпал зими вітамін виявляється набагато доступніше в інших продуктах, а наші улюблені сонячні апельсини і лимони не витримують конкуренції з капустою або, скажімо, шипшиною.справа в тому, що в боротьбі за зміцнення імунітету ми повинні в першу чергу звертати увагу не на кількість, а на ступінь засвоюваності тих чи інших вітамінів, вважаючи за краще багатому складу біодоступність. Виходить, що кількість вітамінів не визначає їх якість.сьогодні ми поговоримо про те, з яких саме продуктів найкраще черпати вітаміни і мінерали для профілактики авітамінозу і запобігання захворювань. 

Вітамін с

Чорниця

У маленькій жмені чорної смородини міститься чверть добової потреби організму у вітаміні с.це справжній російський суперфуд, багатий також вітамінами групи в, d, e, фосфором, пектинами, калієм і органічними кислотами.

Чорна смородина-природний антибіотик і натуральний протизапальний засіб. Ми рекомендуємо їсти цю ягоду перетертою з цукром або додавати її в детокс-смузі не тільки для гастрономічного задоволення, але і для повноцінного захисту організму.

Цвітна капуста

Капусту, їстівні суцвіття якої нагадують квіти, природа щедро обдарувала цілим комплексом корисних для людини властивостей. Вона містить багато вітаміну с. Так, щоб отримати свою добову дозу цього вітаміну (100 міліграмів), потрібно включити в свій раціон всього лише 130 грамів цвітної капусти.

Цей продукт чудово поєднується з будь-якими овочами, птицею або м’ясом. Читайте, як приготувати з цвітної капусти справжній кулінарний шедевр, який можна подати до святкового столу.

Залізо

Морська капуста

Залізо — один з найнеобхідніших для нашого здоров’я елементів. Відчуваючи його недолік, ми перестаємо бути бадьорими і рухливими, а наш організм все менше чинить опір захворюванням, в тому числі — залізодефіцитної анемії.

Морська капуста-рекордсмен за вмістом легкозасвоюваних йоду, заліза, вітаміну в та інших корисних речовин для організму, якому загрожує авітаміноз.

Вівсянка

Вівсянка є на кожній кухні, готувати її просто і швидко, коштує вона недорого, і до того ж це найдоступніший і легкозасвоюваний джерело заліза.

Всього 50 грамів вівсянки на сніданок буде достатньо, щоб отримати необхідну добову дозу заліза. Довге відчуття ситості, багато корисної клітковини для нормалізації травлення і прекрасне самопочуття на весь день додаються. читайте, як зробити вашу вівсянку ще смачніше!

Магній

Квасоля

Квасоля найбільше цінується вегетаріанцями: для них це головне джерело якісного рослинного білка. Цей дієтичний продукт містить багато клітковини і виключно корисні вуглеводи. Саме тому спортсмени люблять квасолю і завжди включають її в свій раціон як під час відновлення, так і під час навантажень.

Але навіть якщо ви не займаєтеся спортом, їсте м’ясо і не плануєте скидати вагу, квасоля стане для вас ідеальним джерелом магнію — найважливішого елемента для здоров’я серця і судин: 100 грамів квасолі буде достатньо, щоб отримати свою добову норму головного антистресового мінералу.

Авокадо

Дієтологи стверджують, що магній найкраще їсти в компанії з вітаміном d — так вони краще засвоюються і діють ефективніше. Тому замість того, щоб об’їдатися горіхами і висівками (в яких міститься фітин, що утруднює процес засвоєння магнію організмом людини), включайте в свій раціон авокадо.

Цей дивно живильний плід має високу концентрацію засвоюваного магнію. Щоб заповнити свою добову потребу в магнії, вам потрібно буде з’їдати близько 3 авокадо середнього розміру. Це зовсім просто: читайте, якими стравами з цим фруктом можна урізноманітнити своє меню.

Вітамін d

Яйця

Курячі яйця вважаються одним з найбільш корисних для здоров’я продуктів. Вони відмінно допомагають в зміцненні імунітету, оскільки багаті різними вітамінами, мінералами, амінокислотами і антиоксидантами.

Якщо ви турбуєтеся, що вам не вистачає вітаміну d, пам’ятайте, що в одному яєчному жовтку міститься добова норма цього вітаміну. Він необхідний людині для правильної роботи щитовидної залози, серцево-судинної і травної систем, а також для м’язового тонусу.

Морська риба

Між іншим, вітамін d — один з небагатьох, які людина може синтезувати сам. Тому найпростіший спосіб заповнити запаси цього вітаміну-погуляти на сонечку, буквально «харчуючись» світлом!

На жаль, в умовах суворого клімату ми далеко не завжди маємо можливість насолоджуватися прогулянками під сонцем на свіжому повітрі, тому важливо знайти альтернативу. Ми пропонуємо вам добирати свою норму вітаміну d, включаючи в раціон морську рибу. До речі, цей вітамін найкраще засвоюється разом з кальцієм, а морська риба багата і тим, і іншим.

введіть текст

Вітамін а

Морква

Вітамін а вважається вітаміном хорошого зору, міцного імунітету і здорової шкіри. Він міститься в продуктах рослинного і тваринного походження, а його засвоюваності сприяють вітамін е і цинк.

Наші батьки ще пам’ятають, як їх змушували їсти риб’ячий жир. Так ось, нам для того, щоб отримати свою норму вітаміну а, зовсім не обов’язково йти на такі жертви: досить з’їсти 100 грамів звичайної моркви.

Гарбуз

Ще один смачний і корисний джерело вітаміну а-гарбуз. Цей продукт відмінно виглядає в супах, салатах, закусках і навіть десертах. додайте яскравих фарб в свою кухню, приготувавши гарбуз по одному з цих класних рецептів від kitchenmag!поряд з великою кількістю вітаміну а, гарбуз містить цінні антиоксиданти, які зміцнюють імунітет і підвищують захисні сили організму.

Вітамін е

Горох

Вітамін е найбільше представлений в продуктах рослинного походження: маслах, крупах, зернових і бобових. Це найважливіший антиоксидант, і його недолік в організмі може привести до м’язової дистрофії, хвороб печінки і нервової системи і навіть безпліддя.ми радимо приймати свою добову дозу вітаміну е за допомогою гороху. Вам знадобиться всього лише 100 грамів цього продукту в день, щоб забезпечити нормальне функціонування нервової та репродуктивної системи, поліпшити кровотік і підтримувати молодість шкіри.

Горіхи

Ще одне багате джерело вітаміну е — горіхи. Вони у великих кількостях містять також вітамін а, ідеальний для того, щоб забезпечити найкращу засвоюваність вітаміну е.ми рекомендуємо перекушувати мигдальними або волоськими горіхами. Вони швидко насичують і постачають наш організм необхідними мінералами і амінокислотами. Ви можете додавати горіхи в свої напої: читайте наш огляд кращих вітамінних смузі з волоськими горіхами проти стресу, не лінуйтеся готувати їх собі на сніданок і не хворійте!